Followers

Tuesday, October 30, 2012

#1 :pengajaran

assalamualaikum...

saje je nak cerita cerita..tapi cerita ini adalah kisah benar. khusus sebagai pengajaran tanpa ade niat nak memerli..ehh!!**janjitaktipu**

ni kisah berbulan gak..aku tengok sendiri tapi tidak mengalaminya.
kisah ni berlaku dekat e@curve.almaklum, tempat berjoging setiap bulan.hahahahaha..
time ni sedap lepaking dengan kawan ezoe dekat kennyrogers.

bile laki berjumpa kawan, bersedialaa menjadi tugu negara.**kalu ade wify dorang baru rancak sket!!..kebetulan time tu aku memang memandang ke arah sorang ibu bersama bayi dalam stroller.aku yakin bayi tu 3bulan kebawah..masih merah.mungkin mak die chinese..sebab melayu pun dah cam chinese rupa dan pakaian zaman skrg ni..ehh!!!

si ibu ni shopping sakan smpai xcukup tangan nak galas handbag, galas diaper bag , shopping bag, blaaa blaa...mungkin untuk memudahkan keadaan, si ibu ni pun menyangkutlaa segala mak nenek barang kat stroller baby tu dan berpusing ke belakang.dalam beberapa minit, stroller tu terangkat ke belakang.tayar depan stroller dah ke atas..**eh paham ke ayat aku ni???***....dalam erti kata lain, kepala baby tu terhempas ats lantai. no no terhempas macam aku mengezejeret sgt..mksudnya, kepala baby terhentak atas lantai.aku rase head rest kat stroller tu xlaa tebal.nangis kuat gile baby tu.aku yang dari jauh dah menjerit.terkejut laki aku!!weyy!!baby kot...sangat fragile ok!!...

kesimpulan, jgn sangkut bagai nak rak kat handle stroller tu. baik quinny ke, chombi ke, maclaren ke ape ke....aku rase, main purpose bli stroller adelah tuk bawak anak bukan nak sangkut barang..so, ini adalah pengajaran untuk aku jugak!!!harap aku boleh jadikan kisah ini sebagai panduan bile ade anak nanti..haitt!!!..=)


Thursday, October 25, 2012

salam aidiladha

assalamualaikum....

it's thursday.aku dah mula bercuti. cuti ganti okeyy!!tahun ni, giliran raya di jertih.mohlaa kite bersesak - sesak kat lebuh raya karak..erghhhhhhhhhhh!!!!ezoe xcuti, jadi, mlm raya baru dpt gerak..so, pagi raya baru smpai.konfem aku xamik pic pagi raya ngan mata burung hantu!!..ngehngehngeh....

alhamdulillah, tahun ni aku dan ezoe berkesempatan nak buat korban.bukan kat malaysia tp kat kemboja. kat msia ni, makanan dah melambak - lambak dah. family mertua aku sendiri ada kambing dalam 30 ekor.tengah hari ckp teringin nak makan kambing bakar, bile malam, dah ade sekor kambing terkorban dan kene salai.hehehe...alhamdulillah...bab mkn memang xde masalah.

ape pun, dari hujung rambut hingga hujung kaki, aku mohon ampun dan maaf andai ada kata- kata / penulisan yang menghiris dan membelah lumat hati-hati mereka...ehh!!hahaha...



SALAM AIDILADHA
dari ezoe dan cik iman

Monday, October 22, 2012

KEWAJIPAN!

assalamualaikum..

fuhh!!!kagum gile dengan diri sendiri..bulan 10 entry sangat banyak!!..mungkin bulan 10 adalah bulan yang xbanyak nak tulis buku rekod sebab exam..=)ngehngehngeh!!!
siap pinjam koleksi conan anak kawan aku!!ngehngehngeh.......vungukss!!!!!

ok, berbalik kepada tajuk di atas, atas konsep 
  • apa yang dipinjam perlu dilunaskan,  
  • bile orang memberi peluang, jangan mengambil kesempatan,
  • kalu ko xbayar, by the time anak ko lak nak pinjam, baru terhegeh nak merayu segala bagai, 
  • kalu nak melancong or hanimun kat obersee, kang xlepas imegresen plak...


maka aku begitu istiqamah dan tawadduk dalam melunaskan hutang piutang sebelum kontrak baru hutang ngan angkasa bemula...uhukkuhukkk!!!


 adalah diakui aku tidaklaa begitu konsisten dalam membayar. adakala terskip gak laa .penah terskip 4 bulan..=)time nak kawen..kuahahahah..masih berbaki, tp mungkin nilainya tidak setingggi kawan - kawan aku yang lain.Alhamdulillah. bersyukur sangat. kesian tengok yang berhutang 20k lagi..

dalam budget 2013 ada cakap, kalau mahu bayar secara lamsum, akan dapat potongan 20%...cantekkk sgt laaaa..maka, marilah kita merebut  tawaran keemasan lagi berkilauan ini.

Thursday, October 18, 2012

updated!

NOTE: MUMBLING


assalamualaikum...
mlm jumaat yang damai dengan hujan yang ala - ala menggamit diri untuk beradu secepat mungkin..waduhh!!!

alhamdullilah, minggu ni dah dua hari aku posa..senin dan khamis.yabedabeduuuu!!
niat hati ingin terus berposa senin dan khamis setiap minggu!chaiyokk!!!..=)
berbuka dengan nasi kandaQ ja...n semlm sempat buat sagu gula melaka..so, jadilaa dessert tuk berbuka.

sekarang minggu anak -anak istimewa aku amik exam.hukaloh!!serabut btol..

cik iman: is this a pencil?
murid: adakah ini pencil??
**cikgu uji hg ke...atau hg uji cikgu dik noon oiii???

cik iman: an orange butterfly.ok, which one is orange colour??
murid: ehh..ni jingga laaa!!
cik iman: ok!!melayu sangat!!

nak marah xjadi terus bantai gelak...alahai murid murid!!!
ok nanti aku ragamkan aksi spontan murid murid ni...memang lawak!!!hahahhaha..

hurm, ok bab hospital, alhamdulillah..im free now!!!yuhooooooooo!!!tp still kene amik acid folic.xde hal.telan gitu je dah ok..cinonoit aje.....hopefully, xde  lagi ubat bertimbun timbun.
insyaallah smpai lagi rezeki aku tuk ade baby..amin!

oklaa..kasi haplod sket video mase aku buat p&p dengan murid ni...autisme budak ni.slalu xfokus dalam kelas.susah nak kasi dapat sesuatu benda.selalunya, kene ada terapi permainan dalam pengajaran.so, ini adalh salah satu teknik atau pendekatan tuk mengajar dengan dorang. xyah cite banyak, kasi haplod jelaa ye....
**abaikan suara cikgu die cam halilintar ye....

video

Sunday, October 14, 2012

lumrah manusia

assalamualaikum...

rentetan emosi kekalutan susunan kata, tetiba ada satu kisah aku ingin kongsikan....
kisah ini kisah benar...benar benar terjadi kepada diri sendiri..

berberapa bulan lalu, aku sekali lagi mendapat kecederaan di kaki. bukan terseliuh mahupun terjatuh, tapi terkena gigitan haiwan/binatang/serangga berbisa..gagal diketahui statusnya.
lalu, kaki membengkak dengan jayanya.seminggu sebelum raya. yup!!dengan jayanya, aku diberi cuti 4hari, tapi atas faktor tanggungjawab, aku mintak discount doc 2 hari je mc..banyak perlu disetelkan tuk cuti raya. doc pun stuju, dan sempat warning, kalu u paksa diri, n ur kaki getting worst, saye terpakse admit u ke hospital sebab bisa dah masuk dlm darah...nanti u  raya kat hospital nak??...otherwise, another 2days, dtg and smbung mc...baik kan doc kasi aku gigil pale lutut??
sebab ape aku perlu gagahkan diri ke skolah??sebab aku handle satu projek.aku ketua kepada projek tersebut.adilkah ketua bersenang lenang di rumah dah anak buah menjalankan kerja bagi pihak??bagi aku tidak...jadi, supaya kesakitan ini tidak disalah tafsir sebagai malas n ngade ngade xnak keje, aku upload pic kebengkakan kaki aku. alhamdulillah, rakan keje faham keadaann kaki aku yang memang mengebom.bukan seluruh kaki berbulu aku ni aku upload...tidakkkkkkkk!!hanya area dari pangkal kaki ke bawah, tu pun hjg2 je sbb nak kasi kawan aku nmpk..henfon canggih sgt smpai xleh mms kan???
**atas faktor tertentu, pic kaki mengebom aku xleh upload...siap dah delete pic kat fb...

kenapa anda upload pic kaki??
supaya rakan dpt lihat fakta sebenar dan bukan beranggapan saya culas bekerja

itu niat aku mengupload pic kaki, tp ada sorang hamba ALLAH ini telah mengsalahtafsir niat aku dengan beranggapan aku mahu mempertontonkan kepada orang ramai kaki aku dan meraih simpati.

"napa upload pic kaki tu??tau x kaki tu adalah aurat??sebab tu perempuan kena pakai stokin"

gluppp!!!tertelan air liur aku tetibe kene sound cmtu.yes, u r absolutely right.tp, cara menegur perlula berhemah..berbalik kepada susunan ayat.susunan frasa yang betul membuatkan teguran yang kasar terdengar sap sap soi je.....angin bayuu je kat telinga ni...tp kalu cakap lembut pun, frasa cam melengking-lengking bhasa nya, memang nk kene ganyanglaa mulut tu..ehh!!

seee.........betapa pentingnya berbhasa.betapa penitngnya kita mengetahui duduk perkara sebenar sebelum menerjah. sesungguhnya kita bukan dilahirkan untuk terus mengetahui apa kata hati orang lain..apa kata pemikiran orang lain.cube bertanya, cube berfikir positif...

mulanya, memang nk amukkan gak aku.tp memang btol teguran die.so, ezoe ckp, take it from +ve side.cuma, manusia memang susah menerima teguran.dats it!!.aku susah nak berbhasa tp mudah menjadi pendengar yang setia..eh???


Friday, October 12, 2012

friendship!

lately, aku terima banyak friend request yang tah dari mane-mane xtau.mutual fwens xde..
jadi, aku beranggapan, mereka mungkin secara tak sengaja terklik laa...
bukan perasan bagus xnak approved orang tak dikenali, cume aku xnak kisah dulu berulang..
masih ingat kisah ini?????
pic aku pernah disalah guna.erghhh!!!!!!
oleh itu, andai ada rerakan blogger nk menjadi friends aku kat fb, sangat dialukan
cume, mungkin perlu menghantar msg sket kat inbox, if not..memang aku xapproved sape sape yang tak dikenali...tq n sorry
**owhh!!budget retisss~...hahaahahahah

Thursday, October 11, 2012

pictorial : ketupat sotong

assalamualaikum,

lame rasenye xde sesi kuking-kuking (read: masakan) bersama cik iman.walllaaaaa, macam hebat sangat masak!padahal 2bulan skali kot baru masak.kalu nak kerap skit, tunggu cuti skolah hujung tahun..=) tapi xpe, janji nak share gak resipi pantai timur yang aku dah expert sket. mudah aje sebenarnya. favourite ezoe. memula tekak aku memang xleh terima, sotong rase manis siap pulut dalam badan die.lama2 baru leh terima tekak.sebab tula orang kata, kalu partner kite minat/suka sesuatu, automatically kite try sehabis baik untuk menyukainya..tadaaa, aku dah leh terima seskali kalu nk makan. kalu beli, humakkaihh!!sotong besar 2 jari aku pun dah rm4. xdan nak beli sekor je??musti xpuas...so do sum maths, 3xrm4= rm12..huh!baik aku blajar dan buat!!xdelaa susah mane pun.....**ayat nyampahh!!!kaedah dan pembuatan adalah berdasarkan ajaran mak mertua aku okey!
tadaaaaaaaaaaaa : ketupat sotong!

PICTORIAL KETUPAT SOTONG

senarai bahan - bahan

opcuz kena ada sotong yang agak besar saiznya.
sotong tu juz buangkan dakwat n mulut. xperlu buang tulang and mata sebab takut sotong melembik bile masuk pulut. kang xjadi ketupat sotong, jadi sutun plak..=)
owhh!!kulit pun xperlu buang sebab nak kasi warna kat kuah nanti.dah siap cuci, tos kasi kering

beras pulut
**baki  beras pulut mase buat pulut makan dengan durian haritu.brand floral pun okey kalu anda tinggal di kawasan urban.kalu dah dok kat klate, beras pulut siam memang meletupss
**ehhh!!fenomena terbaru skrang mandi xyah pakai sabun antabax ke dettol ke, pakai sabun beras pulut je..melepak kulit.seryes xtipu!!

garam dan santan

gula gerek dan lidi


kaedahnya:


amik pulut berdasarkan saiz sotong. pulut dicampur dengan sedikit santan dan garam.

sumbatkan campuran pulut di atas ke dlm badan sotong sehingga 3/4 penuh.kasi ruang pulut mengembang laa sket. cantumkan balik kepala sotong dengan badan lalu pinkan dengan lidi.sperti pic atas tulaa..

masukkan dalam periuk yang mengandungi santan.anggaran hampir menutup sotonglaa.campak jugak gula gerek tadi ikut kemanisan yang diinginkan. rebus sehingga pulut kembang tapi jgan terlalu lame takut sotong jadi keras kematu.kalu xsuka warna gelap gini, buang kulit sotong dan gune gula putih.

tadaaaaaaaaaaaa, siap ditelan!


rasa makanan ni for sure manis laa.first time cube, seryes geli tekak.lame2 cube, nanti ok.
cubelaa...mudah
**mummy aku soh buat kat die tp kasi pedas...dah tergaru2 pale aku cmne nak kasi pedas lak!!sumbat sotong dengan cabai melaka cantik gak...=)))))hahahhaah

Wednesday, October 10, 2012

=(

ya ALLAH, kuatkan hati ini,
tabahkan jiwa ini,
 tenangkan diri ini
damaikan hidup ini....
kepadamu aku memohon. kepadamu aku berdoa...
amin ya rabbal a'lamin

its really killing me in and out
may time do flies faster

Monday, October 8, 2012

emosi...

assalamualaikum......
entry dah molek bebenor dengan salam...
nak memekak, xtau kat mane...nak menjerit, takut malu sendiri...pendam dan simpan, yES thats absolutely me. selalu aku meroyan kat blog , kat fb memang jarang nak mencanak cerita emosi sendiri.kalu nak kutuk orang, lagi aku jarangggggggggg kat fb**baik laa kunun**...bukan, sebab takut kalu mengutuk org kat fb, spoloh kali ganda orang baik punye duk mengutuk kat blkg......tp satu bab aku nak emo kan...**benci wey dengan dean kat masterchef.ahakzz..sudah tamat disitu

berbalik pada topik asal, emosi!xtau kenapa, aku sangat badigol kalu nak bercakap.kalu menulis, oklaaa....so so je.tu heran nape aku dpt title fulltime emcee kat skolah.hurmmmmmmmmm....kalu aku bercakap, sama ada orang xpaham aku ckp, atau pun orang salah tafsir.tu je....n normally,dorang salah tafsir. sama ada bahasa msia ni terlalu complicated ataupun aku yang badigol xreti nak susun ayat. rasanya option no2.cintailah bahasa kita..ehh!!


alhamdulillah, sebadigol aku nk bercakap, murid murid paham.sebab itu aku sinonim ngan pendidikan khas.tahap susun atur bahasa sgtlaa mild..ehh!!owhh!!bantulah aku supaya keadaan menjadi lebih baik.komunikasi sangat penting. 
sungguh sentap jiwa ini  bila mana

niat hati untuk meluahkan pendapat disalahtafsir
niat hati untuk membaiki keadaan, menjadi lebih keruh
niat hati untuk bercerita, disalah erti untuk merungut
niat hati untuk prihatin, disalah erti untuk bizibodi


arghhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!
aku akui, atas faktor aku kurang bijak menyusun ayat, aku lebih gemar melakukannya melalui tindakan. sesekali menghantar hadiah walau bukan hari-hari istimewa, sekadar seprais..sesekali cuba masak mkanan favourite tp jahanam rasenye!..sesekali cube tampil menawan, tp badan gendut, jgn berangan!!owhh.....serba tak kena semuanya

sesungguhnya!cubelaa memahami diri insan lain.percayalah, setiap orang mempunyai tanggapan, persepsi, hala tuju pemikiran yang berbeza...jgn mudah membuat kesimpulan, try to giv sum space for analysis instead jump to da conclusion.try tu think out of boz cuz not all ppl thinks da same way u did..try to accept other point of view instead assume they r rubbish..

human being is complicated dats why pencil comes with eraser n keyboard with delete button.
hopping all those misunderstanding end up with gud things.sesungguhnya, lelaki dan perempuan saling melengkapi..
emosi~..uhuk..uhuk..uhukkkkkkkkkkkkkkkkkk

Friday, October 5, 2012

hectic week

NOTE: MUMBLING!!!

assalamualaikum...

terase lemau ....mata kelabu kelabu asap...kepala pinar pinar...esok, 6 okt 2012 kene g keje..open day kat skolah...working from 8 until 5ptg..lucky, isnin cuti!!alhamdulillah...cuti pun, kene g imegresen plak...ohhmehh~~~kapan mau cover keletihan..................................
need lil vacation.....how i wish i could turn back time to  my unplanned vacation ngan ezoe ke frase hill!!..**owhh!!ini kisah setahun lalu.....***
vacation...oh vacationn!!!!!!!!!!!!!!!!!
dah!!pi tidoqq, esok kene keja!!damnn!!!

Wednesday, October 3, 2012

wordless wed : love to da fullest!





**anak instant..bapaknya nampak dagu je..=)


Monday, October 1, 2012

kes mahkamah

NOTE: ENTRY INI BUKAN MAIN-MAIN, EHH!!


assalamualaikum..
fuhh!!!xtau nak mula dari mana...fahamilah,saya cikgu pendidikan khas masalah pembelajaran yang tahap kira sampai 20, pastu budak lupa, start balik dari 0 mahu bercakap tentang mahkamah.tapi bile kite langsung xamik kira perkara yg perlu tahu, memang akan jadi seperti aku dan ezoe.terkulat kulat.ketahuilah peeps!!!<----- i="i">manyak silent readers, tgk kat traffic..=)
entry ini bakal dipenuhi dengan perkataan taraf mahkamah yang otak aku sukar nak gapai!!..HAHAHA..PERASAN!
cerita bermula kira-kira 2minggu lalu, hari ahad di rumah sewa di ampang.anggaran kul 3 petang, aku ngan ezoe nak kuar tuk lunch.tetibe dekat grill rumah tergantung satu kertas.aku agak, client ezoe dtg hantar drawing or documents tp herannya, nape xketuk pintu??walhal kami duduk dlm rumah ngan tv almost 24-7 on..sahih dengar suara tv(**suara ooo) tp die gantung documents tu ngan selotip je!!

ezoe amik dan diam.
"yang, abe ke hantar drawing??"

xde respon!..ezoe ni jenis xrespon immediately.suke pause kalu bercerita esp time klimaks.meroyan aku dok pastu jadi ape??sambung laa pastu jadi ape???so bile die diam xde respon, aku terus g intai doc tu.eh!!sebutan kes mahkamah tinggi okeyy!!!

trus aku jadi meroyan.xtentu hala.cepat gelabah!ezoe cool gile..aku go thru doc tu kunun cam dah besa laa..alamat tu memang rumah kami, tp cari name sape xjumpe boley??...lagi gelabah!!....tup tup....name org cine mane xtau!fuhh!!tarik napas lega.....

"yang, kite kene kol owner bagitau pasal ni!!, nanti kol die tau??"

malangnya, fon ezoe terformat diri sendiri lalu menghilangkan sume no fon dlm tu.canggih!!!!termasuk no fon owner rumah!!aku plak, memang xsimpan laa.vungukss!!!
malamnye, aku pun go thru laa ape kes sebenarnye mamat ni smpai kes naik mahkamah tinggi.rupanya kes berhutang.mau tau brapa dia hutang???


*



*


*



*




*



*



*

RINGGIT MALAYSIA LIMA PULUH ENAM JUTA!!!!!!!!!!!!!!

juta weyy!!pemiutang plak orang cina.n again aku menggelabah.

"yang,camne kalu along datang serang rumah kite??"
"camne kalu rumah ni kene sita, mane nak duduk??"
"cmne kalu ade yang simbah cat merah??"

owh mann!!soooooooooooooo mak nenek aku punye meroyan takut.helloo!!ezoe sorang ok, aku risau laa...laki memang sume OKKKKKKKKKKKK semedang!!

so, aku refer ke spupu aku chief inspector who alwizz deals wit court case.

salam kak...
nan tumpang tanye ye...**harap kaunter pertanyaan dibukak..hahahaha
actually, rumah iman kat ampang haritu, ade org tampal notis kes mahkamah tinggi kat grill..
bukan kami punye tp myb owner rumah or punye dlu.
mase die tampal notis tu, kami de dlm rumah tp die xketuk pintu pun..
mslh skrg, no fon tuan rumah kami hilang sebab fon tetibe format diri sendiri. hlg abes nombor...
soaln skrg, adekah kami patut bawak notis kes tu ke mahkamah atau ke balai polis??abah kate g balai polis tnye...
kes die berat gak, hutang piutang smpai 56 juta.
pemiutang tu cina...so , iman pun takut gak kot ade org datang kat rumah kacau ke ape ke...ezoe lak sorg ...huhuhuhu
so, sila bagi pendapat..smile


so, ni respon die...=)

Charge utk kaunter pertanyaan slps waktu pejabat sangat tinggi . Sila hantar melalui cheque berpalang utk payment . 
Pertama:
Baca notis tu dia kata apa. Kedudukan rmh tsbt rmh sewa @ beli dr pemilik sebelumnye 

Kedua: 
Ada no. Kes. ( No. Kes mahkamah ) tertera pd notis tsbt ? Dan nama lawyer firm @ tetuan sekian sekian ..? Contact person ?
Ketiga :
Fotostate notis tu , pegi balai berhampiran dan buat report utk declare psl rumah tsbt, samada rmh sewa (nyatakan nama owner) atau rmh yg dibeli ( nyatakan nama penjual) . Nyatakan dlm report tsbt , 'enggan bertanggungjwb diatas notis. Tersebut kerana kami adalah penyewa @ pemilik rmh mulai tahun sekian sekian serta tidak ada kaitan apa2 dgn penama sekian sekian ( nama org yg kena saman dlm notis tersebut ).
Keempat : 
Jika ezoe rajin , pegi cari court. Yg mengeluarkan notis tersebut dan tnjuk notis berkenaan, dari court berkenaan blh dpt alamat lawyer firm yg saman cina tu. Ezoe declare lah samada dia penyewa @ pemilik baru.
Kelima :
Jika ezoe dah beli rmh tu dari pemilik lama. Dan hilang no. Hp , pegi balik. Pejabat lawyer yg urus pembelian rumah tu , depa msh ada fail dan amik maklumat berkenaan.
Jika ezoe penyewa , susah apa pi kat slip. Bank kan ada nama org yg ezoe bank in sewa rmh. Smua dokumen ni blh membantu utk menunjukkan pemilikan rmh tersebut apa hubungannya dengan. Org kena saman dan org yg menghuni sekarang .



:::::::sharing is caring =)::::

klik..klik..")