Followers

Sunday, August 30, 2009

xde pasaL cari paSaL...")

erm..org kate(kenaln rapat aku laa)..aku nye soklan kekdg unpredictable..yeke?..im juz one out of thousand yang eager nak tau serba serbi..tu laa kekdg soklan xterjangkau oleh rerakan aku utk menjawabnye..biasenye..inilaa hidangan jawapan y aku dapat...


"ko leh x tanye org laen soklan camtu?"
-UmI aisyaH-
"ni malas nk ajar hg, hg tny soklan y org laen xterpk nak tnye"
-NorSyuhaILa -
tp dlm byk2 org y aku tnye soklan y mcm2..hamba nan sorg ni tabah je menjawab..
(dlm tempoh hampir 2thn laa baru..")) credit for Mr EZoe~
"erm, xtaulaa..xpe,nnt pa dpt jwpn..pa btau yang k??"
-ArizUL HiLmI-
dari dlu aku terpk soklan2 ni..tp skrg al those ques kembali bermain di kapla aku since my asmgt 110% donE!!..wow...the incredible of me...wahhhahaha...yang pasti sejauh mane kite leh caYe sume Ni??...kekdg aku rase cam karut je....
ORG DULU - DULU KATE.....
1. ANAK DARA X LEH NYANYI KAT DAPUR....NANTI DAPAT SUAMI TUA
erM....tua ke..muda ke..tu jodoh.. cinte itu buta...tp kalu tua kaye..ape salahnye??..wahahah...mungkin bende ni lebih kepada "jgn nanyi kat dapur sbb nnt air liur ko manyak masuk dlm masakan.."..eWwww..disgustinG..
2. JANGAN DOK ATAS BANTAL..NANTI NAEK BISUL
bisul tu musti naek kat bontot je ke?kat tempat laen leh naek gak kan??..jadi nape bile anggota bdan lain dok ats bantal, org xpertikaikan??..contohnye..lengan..org xkate..jgn letak lengan ko atas bantal..nnt naek bisul??..erm..pelik lak kalu org kate camtu...kalu de y kate camtu..baek die kate..jgn letak pale ko ats bntal,nnt bisul...hahahah..kesimpulannya..xyah guna bantal..
3. ANAK DARA XELOK DUDUK KAT TANGGA..NNT KAWEN LAMBAT
ni laie satu...cmne agknye tnge tu leh lmbtkan jodoh?erm..mungkn sbb de lif yang jauh lbh cepat smpai,tu org kate tange lmbat ek??mungkinla...tp cmne lak ngan escalator?a.k.a TANGGA bergerak?..yang kite slalu nek tu...leh kate setiap shppg komplek de..billon cikai kat umah aku pun ade..agknye..tu skrg trend org mkn lmbt kawen ek?sbb dok kat tangge je memanjang...pape pun..cmne tangge mlmbatkan jodoh??
4. XBAEK MAKAN PINGGAN BERLAPIK DUA..NANTI DE MADU
ni baru aku dgr thn lepas..kwn aku ckp..coz die time tu makn pingan bertindih dua..pastu die ckp,"mak akak kate..xelok mkn pinggan bertindih camni..nnt kwen dpt madu"...dan kebetulan akak tu penah merase bermadu sekejap..TAPI..persoalan skrg..cmne jodoh org bermadu tu leh g khusus utk mereka yang mkn pinggan bertindih?yang kes mangkuk tingkat tu camne lak ek?ish ish....mau madu 4 org kot..haiyok!!mintak simpang laa....
5. KALU MASAK MASIN..TU TANDENYE ORG TU DAH NAK KAWEN..
ni lagi laa kau xcaye...aku ni mmg xpndai masak..asal masak je..ade je probnye..tp xde laa sampai xreti langsg hokeii??..de a few dishes yang aku xpert...n im more interestd in doing dessert...berbalik pade kate2 org dlu2..kalu sape masak masin tu nk kawen??aku dari umr 17thn start memasak(since dari f1 dok hostel je..mane nak reti masak) je musti masin..tp kalu ikotkan..umr aku skrg dah 24..so 24 minus 17..almost 7yrs aku masak musti de je y masin..tp xde pun kawen2 lagi?..so..dis pepatah..BUSTED!!..soklannye..dari mane org dlu dpat idea ni ek?ermm...
6. SAPE ABES KAN MAKANAN,DAPAT SUAMI YANG SOLEH
persoalanya...makanan tu ke tentu jodoh kite?atau mase 1st dating tu..org yang soleh akan tanye.."awk ke yg slalu abeskan makanan??"..kalu tak..cmne nak konfem org yang slalu abeskan mkn dpt suami soleh?aku ni slalu je menghabiskna mkn..(bukan buruk lantak tp xnak bazir..hahahaha)dptkah aku bersuami yang soleh??..erm..pepatah ni aku berharap jadi btol la...beserta doa for sure..")...
aku ni suke mengkompiuskan diri sendiri n org yang sudi berpk bagi pihak aku..hehehe..
xpela..papepun..aku kekdg gune gak pepatah ni..dah terbesa kot..
(",)~

9 comments:

MaizaC'Joe said...

jng kate awk.. sy pun pininss n felikss la.. cm na semu tue bleh d cipta.. pandai betul org yg mnciptakn istilah tue.. sy nk syer 1 istilah..

klu mkn kerak nasi bleh pgi makkah...
haa.. amacam tue..?? ehehe...
mayb coz xnak mbazir kot..
sekadar brkongsi ja.. mcm2 istilah kdng2 takut jg.. takut jd kenyataan..klu trjadi yg baik ok la.. klu sebaliknya?? haha.. wallahhu'alam..

nurul iman said...

uik..yg awk punye xpenah dgr..
tu laa..pelik kan?kalu nak tgur..ckp laa direct je..senang phm...mgkn nak jage at so all those pepth yang kekdg xlogik tu muncul laa..")

^^::kelor::^^ said...

fuh klo nak bg list pjg bejela2. byk yg t'over simbolik.
sy pena jumpa yg lebih dasyhat. ade ker mck tu kata klo x nak org pompuan slalu pecahkan pinggan mangkuk time awal baligh kena pegang 'anu' kambing jantan sekali.

sadis betul. x der kena mengena langsung.kesian kat adiq tu tau.

nurul iman said...

kelor...
uikk..mmg peli..ape kaitan ek?xpe xpe..ni first time dgr..mmg unik..
tp...sume tulaa antara warisan kite yg xternilai..heheheheh

Rosli Arof / Photografik said...

salam nurul...

:-) nice topic..
tp yg no6 tu saya tak penah dgr plak...apapun biar mati adat, jgn mati anak. hehehe...

nurul iman said...

rosli..
no6 xpenah dgr?ni mgkn popular di kalangan ladies je..")hahahhaah..
kalu tnaye kwn2 prmpuan awk,musti dorg tau...
neway,thankz for da compliments..")

Encik Luth said...

ala, bukan semua betul pepatah org tua tu..

kalo org dok marah kita kalo bertanya, maki je balik, senang. huhu

irmaZ_70 said...

Iye la kan..pe sume yg Cik ckp tu mmg ad ugk sy trdgr tp klau org tua2 ckp tu sy duk fk2 smmng'y ad yg tersirat dsblik'y..maybe pe action kt wat tu x cntik d pndg n maybe tkut bnde2 tu rosak or maybe saje diorg nk nakut2kn kt je..he2..pape pn kita fk la sndri akn LOGIK nya sesatu tu kn..

cik iman said...

irma...
btol tu..ape pun..akal logik yang akan menentukan..")

klik..klik..")