Followers

Monday, December 30, 2013

pengakhiran 2013

assalamualaikum

cepatnya masa berlalu....terlalu cepat smpai tak terkejar apa yang sepatutnya....
terlalu banyak luahan rasa dan titisan airmata sepanjang thn ini.....tabahkan laa hati ini....teguhkan jiwa ini.......



  1. 2013, keputusan transfer masih negatif....2014, rutin berulang alik kekal seperti biasa...bukan tidak redho..hatta hati sudah redho sejak 3thn yang lalu....bila berurusan di jabatan berkaitan mengenai rayuan, mengenai kos sara hidup, mengenai kesihatan yang merudum....akal logik masih mampu menerima segala alasan mereka..namun terpalit sedikit rasa amarah, bilamana hoi!!baru posting xsampai 2thn, dh dpt blk semenanjung...baru kawin xsampai sethn, dpt dpt blk mengikut suami....hoi hoi hoi!!! ku hoikan kuat kuat kang!!!....mana keadilan???mane ketelusan......aduyaii!!!tup tup menitis air mata kecewa....bengkak mata!!! tp 3 jam pastu, dah ok!!!kata semangat dan sokongan suami!!!...=)
  2. 2013, penuh liku dengan rumah punye kes....rezeki aku memiliki rumah dengan harga yang agak berbaloi....tapi bukan rezeki aku mempunyai lawyer yang ok....hampehhh!!! geram yang tak mampu diungkapkan...xpa..xpa..aku simpan je bukti satu satu...tunggu masa n waktu yang tepat, ku hamburkan semuanya....ko tunggu!!......
  3. 2013 kos semakin meningkat taktala 2014 kian menjengah..yup!!rumah la cottage dah mula potong, rumah ampang masih menyewa....rumah penang pun walau tingggal dengan family, ko tak fikir ke perlu bayar extra dah ko berumah tangga kat situ.....tp aku yakin dan pasti, rezeki ALLAH mampu mengatasi segalanya....jika 5-6 k pun gaji bulanan, jika tiada keberkatanNYA, pasti juga tidak mencukupi.....perbelanjaaan mesti berkadaran dengan gaji..=)....
  4. 213, alhamdulillah, ezoe tidak di hantar ke JB....jika tidak, bayangkan keprluan membayar kos rumah ke 4....aduyai!!!ALLAH tahu yang tebaik....slow slow kita kayuh moga smpai destinasi dengan aman dan selamat
  5. kesihatan..sedikit merudum....kembali kepada rutin kene ada daily intake dari hospital...sebulan ni dah 2x aku flat kene demam ....tengah hari menggigil sejuk cam bukak aircond walhal kipas pun xbukak.....

banyak nau komplen...apa pun, bersyukur masih diberi peluang merasa nikmat yang mungkin orang lain tidak pernah rasa.....alhamdulillah!!....semoga 2014 yang mendatang, akan menjadi tahun yang penuh dengan keberkatan dan tahun yang lebih baik berbanding sebelumnya....aminnn!!!

Thursday, November 14, 2013

debaran........

assalamualaikum!!
debaran dalam pelbagai perkara...semua bercampur aduk..hati berbelah bahagi.....

  • debaran 1 - menanti keputusan pertukaran.. YA ALLAH, permudahkanlah urusan hambamu..apa jua keputusan, KAU redhakanlan hati ini...aminnn!!
  • debaran 2 - masih menanti sama ada ezoe akan ditransfer ke JB....lambat pulak kuar nama  ****saya xnak laki saya gaji double...saya nak laki saya dekat dengan saya...tapi kalu dekat dengan saya dan gaji double, SAYA RELA..=)..hahhahaah.... buat pe aku pindah g kl, kalu ezoe g JB..baik aku stay penang jaga parent aku sementara boleh..hurm.............
  • debaran 3 - andai kata takdirnya aku tidak dpt transfer dan ezoe akan di JB, rumah di LC akan diberhentikan proses PRB....kalu dah nak disewakan, buat pe nak reno bagai...**masih memikirkan keadaan ini...
borak dengan anak murid tentang pertukaran....tetiba dpt msg dari kawan, ada parents tnya betul ka cikgu iman nak pindah?? nak bagi hadiah ni....makanya, tadi aku dapat hadiah "perpindahan" yang belum tentu statusnya....miahahaahah....ramai mendoakan..=)

apapun, kita hanya merancang, ALLAH penentu segala....

selamat bercuti buat mereka yang sewaktu dengannya...=)

Friday, October 25, 2013

rezeki dariNYA

assalamualaikum!!

rezeki Allah tiba dalam pelbagai cara...........

tidak putus berdoa moga sampai juga masa aku ade baby....insyaallah...
namun, rezeki lain tiba dulu...
aturanNYA memang TERBAIK!!!

dikala bebanan tanggungjawab bertambah...dan tetb, ezoe ditawarkan kerja di architect firm lain dengan gaji yang memuaskan...ALHAMDULILLAH......alhamdulillah!!!.....
so, starting early november, bubbye arc partnership.......
cuma...............aku terus berdoa moga company baru ezoe ni xposting die ke JB..(read: JOHOR BAHRU)....ohmaiiiiiiii.....moga dijauhkanlaaa.....xlarat wey nak kejar laki sendiri..dari kl nk je JB plak....firm baru die byk nau project area danga  bay!!....aku ni lum tau dpt tukar lagi...ezoe dah ada ura nak kene lempar kat johor plak..........aduyaiii!!xpelaa..syukurlaa seadanya...moga rezeki kami bergelar "suami isteri" dalam erti kata sebenar menemui noktahnya...ewahhhh!!!...


Thursday, October 17, 2013

PRB : renovation

assalamualaikum!

Project rumah baru (PRB) sedang gigih berjalan...tapi hanya cambahan idea memikior keterbangan wang yang dahsyat....renovation??yup...xlaa banyak...sebba duit pun xbanyak mana...=) lebih kurang 3 established company ID kiteorg survey and 3 individual  biasa....harga memang berbeza sangat antara satu sama lain. sebab itu, pada aku, survey sangat penting!!tambahan aku yang sangat mengira setiap sen yang dilaburkan...hoii!!keringat aku simpan napsu shopping kot...hahahahahah ...

setakat ni, masih belum enggaged dengan mane2 company/indivual untuk reno sebab harga adalah di tahap menikam terus ke jantung!!! 

berikut adalah beberapa perkara yang aku kira perlu tahu (mengikut survey dan firasat aku dan logikal aku )...ngehngehngeh..")
  • sila minta quotation penuh secara detail setiap renovation yang hendak dibuat. bukan secara pukal.contoh : extend dapur lebar darab panjang..bla blaa bla...35K...no no no...please suruh dia state, material yang digunakan..tiles jenis apa. cat jenis apa..piling mcm mana dia buat. bumbung jenis apa dan cost setiap bahagian. aku dan ezoe prefer untuk mencari sendiri material seperti tiles , w/c dan bla bla bla..kos pasang je dorg charge. sebab kekdg, dorg pilih material..kita tak berkenan...nyatakan terus persetujuan kaedah pembayaran. sebagai contoh, pembayaran boleh di buat secara berperingkat. elakkan membayar secara lumpsum pada awal proses kerana takut anda merana kemudian hari bila kontraktor larikkkk!!...mintak jauhlaa....bayar mengikut progress kerja..
  • adalah lebih baik melihat sendiri bagaimana hasil kerja company/invidual ini...kalu murah tapi hasil sakit jiwa dan mata, baik toksah! selalulah memantau progress dorg ni
  • confirmkan juga bagaimana proses submission ke majlis di buat.ada company yang xnak uruskan. owner perlu buat submission dan segala kos adalah atas owner..tp xlaa dahsyat mane submit majlis..dalam 300 gitu.. once majlis dah lulus, hand over kepada kontraktor surat kelulusan/ tampal dekat rumah..so bila pihak majlis datang buat rondaan, xdelaa rumah korg kene sodok sebab reno sesuka hati...=) ohya!!setiap majlis berbeza KETEGASAN dan KEGARANGAN dia...dan confirmkan juga dengan kontraktor, adakah quotation termasuk dengan kos waste disposal.. jika tidak???kemungkinan anda disaman adalah tinggi..=)sila elakkan kos yang xperlu begini...ahhahahaha
  • rata-rata, renovation adalah tidak termasuk dengan kos plumbing dan electrical. so, sila confirmkan situasi ini. kos nk tambah power point dalam rm200 gak skrg..kalu xde dalam quotation dan kita mintak topup, bersedialah kemungkinan di kencing kaw kaw...nyatakan dengan jelas di mana extra port nak di tambah sebelum kontraktor meletakkan sesuka hati port anda tanpa mengikut spec yang diinginkan..teliti perlu bila melibatkan wang!!....hahahahahahah
berikut contoh quotation yang kami dapat. fokus lebih pada benda yang aku highlight...tah kenapa laki aku jadi nama HAFIZ pun xpaham...ko nak meniaga, biar betul laa nama customer nya...




ohya!!dah kira totalkan  nya??hahahahha..tu xmasuk part not inclusive ye.....kami menanyakan kos reno depan belakang..pada peringat awal, renovation adalah dalam range 60K - 70K..tapi bila datang quotation sebenar, korg tengok sendiri laaa....berapa lari kos nye ye anak anak???? xde de aku mintak tinted and plaster ceiling bagai...sila jgn tertipu dengan perkataan FREE....choiiiiii!!!.... 
apapun, alhmadulillah ezoe memang dalam bidang ini dan aku ade basic gak sebab aku dlu belajar lukisan kejuruteraan dan teknologi kejuruteraan.hidup dak sains teknikal!!!!..ehh....hahahahah so xde laa klipot klipot sangat bab ni.. ada bahagian yang memang ezoe leh handle...ohya!ini sekadar contoh, aku xdelaa kaya naw nak buat reno banyak banyak...kalu duit xlepas, kita pusing cara lain...
oklaa...nanti kite story mory lagi...................daaaaaaaaaaaaaaaaa

Tuesday, October 8, 2013

pinjaman perumahan part 2

assalamualaikum!!!

datang angin sepoi sepoi tolak mood rajin masuk dalam jiwa..=)
kesinambungan daripada entry pinjaman perumahan ini, maka...marilah kita kembangkan lagi

tapi kali ni aku fokuskan kepada proses pinjaman dan pembayaran rumah..** tahap ingat ingat lupa dah..hahahahah..sebagai panduan!!bukan kenfem konfem betul, sebab aku nyanyuk gak kekdg...kuikuikui..

kisah berdasarkan kes aku beli rumah. pinjaman kerajaan ok!!

  • kalu dah ada rumah yang berkenan di jiwa..dan harga yang dah confirm.makanya, lantiklah lawyer yang diyakini. dalam kes aku, walaupun rumah aku rumah baru dpt CF, tapi atas sebab aku beli bukan dari developer, makanya, aku tetap kene dahulukan duit untuk booking fee gitu!! kebiasaan booking fee adalah 1-2%. kalu direct dari pemaju, adakala pemaju masih mahu booking fee, depends gaklaa.zaman kemerosotan ni..macam2 bende dorg ubah..setelah byr duit booking fee, bukanlah bermakna boleh rehat dan bersuka ria.....
  • sebaik lawyer settle buat SnP pembelian, bayaran sebanyak 10% perlulah dijelaskan. time ni, memang segala duit dalam simpan aku nyaris liching dikerjakan...mane nak cekaw weyy puluhan ribu!!!, ada yang buat personal loan untuk buat byran d/payment..aku TAKNAK!!aku xsuka konsep korek lubang A sebab nak palam lubang B.. tu kalu boleh palam..kalu xboleh?? maunya keluar episod lubang C D..blaa..blaa...berdasarkan pengalaman aku, xde konsep beli rumah tanpa perlu keluarkan duit langsung!!dulu yaa...skrg??xde makna...jadi peringatan kepada muda mudi yang bakal membeli rumah, simpanlaa duit sebaiknya.......walaupun loan kerajaan dapat 100%, still ada few things yang kene advance dlu..kalu loan bank lagilaa...paling tinggi dapat pun 90%+5%mrta...
  • ohya!! sebelum sign apa apa SnP dengan lawyer, pastikan lawyer keluarkan quotation untuk bayaran dorg..jangan jadi cam haku!!!hampeh punya lawyer....sebelum sign snp, kiteorg ada tanya tentang bayaran, kononnya die lupa bawak n akan diberi kemudian..suruh sign dulu..dorg sebutlaa sekian harga...jadi kteorg pun sign. aku yang berulang kl-penang, so memang xde masa nak tunggu dek kejarkan masa. tup tup, dorg keluarkan quotation first dalam harga 5K++...yang leganya, boleh dibayar secara berperingkat.tp xde peringkat mana sgtlaa...2x byr je...ok!!aku leh terima..yang menikam jiwa raga sgt..tetiba, last meeting sebelum buat  payment ke2, dorg kata ada lgi ye bayaran...bila aku argue, kenapa xletak semua dalam quotation??die ckp...eh yeke xletak??ingatkan letak....nak tumbuk x rasa lawyer cmni??? kau tau bape total aku kene kencing dengan lawyer ni???dalam 7K++ ...lagi puting beliung bila kawan aku yang beli rumah dalam area yang sama cuma harga sedikit berbeza, kene fee dalam 4K ja.....arghhhh!!!bila aku argue bab ni, terus dia hold payment yang ke3, katanya...xpa xpa...nanti kite bincang lain. kesimpulan!!aku dapat lawyer ni, aku simpul  mati terus pas ni....ehh!!hahahahah..korang amiklaa ikhtibar ye...
  •  ehh!!lari tajuk plak...ok, total payment yang kene bayar untuk permulaan membli rumah sahaja dalam 30K++....tu bedasarkan harga rumah aku laa.....simpan weyy!!simpan duit!!....rumah aku perlu valuation, tapi sebab loan kerajaan, xde apa apa fee untuk valuation. kalu korang buat dengan bank, makanya, adalaa valuation fee ni...kalu korang pandai, leh je call mana mana valuer untuk dapat gambaran secara kasar rate rumah area tu. bukan apa, dalam kes tertentu, pembeli nak upkan loan sebagai modal untuk reno/pasang grill rumah. jadi, kalu nak up loan, kene logik jugak..kalu x, kite terpaksa bayar extra kat lawyer. bukan apa...harga lawyer juga berbeza mengikut pinjaman kita...
  • dari mana datang duit untuk bayar 10% harga rumah????simpanan kah????haruslaa ya...tapi itu mungkin sebahagian laa....apa yang boleh dibuat, minta lawyer buatkan document unutk kita bawak ke KWSP...ye..silaa guna acc 2 untuk menampung duit yang puluhan ribu itu. bila bawak ke KWSp, proses hanya dalam 2 minggu sehingga duit di transfer ke acc kita.cepat dan efisyen!! andai anda mahu mengeluarkan duit kwsp, pasti nama ada dalam snp. kalu nama xada, tinggal harapan jelaa nak kuarkan duit kwsp...jumlah pengeluaran duit adalah sebanyak 10% dari harga rumah atau kurang dari itu.terpulanglaa....
  • dalam kes pinjaman perumahan kerajaan,duit akan direleasekan secara berperingkat dalam tempoh 3-6 bulan. jadi, dalam snp..pastikan lawyer letak tempoh yang sesuai..kalu x..memang membayar kos lewat laa kome....peringkat pertama, duit release akan dihantar ke bank untuk releasekan gadaian bank...seterusnya, gomen akan release duit ke lawyer...dan lawyer laa akan membedak duit kepada buyer n saler.....seterusnya, akan sampai surat untuk potongan gaji dan bersedialaa untuk ikat perut lepas potong pinjaman perumahan...huhuhuhuhuhuhu.....=)

oklaa!!letih dah aku dok membebel...kalu ada sedutan lagi....kite kasi share ok..=)ilmiah sangatlaa skrg ni entry nya...hahahahahahah

Thursday, October 3, 2013

ancaman psiko!

Assalamualaikum!..


tajuk entry dah psiko.direct kepada ceritera pada hari ini..hehehhehe....
kira - kira 3 minggu lepas, time aku selesai solat zohor kat sekolah sebba ada meeting pukul 1.45, ada org datang panggil kata ada LELAKI datang cari..bukan cikgu sekolah ni..heran!!sapa yang nak mencari aku di sekolah??lelaki plak...kalu ezoe??memang pelik ya amatlaa.xlogik!! tup tup....muncul seorang lelaki yang sangat lamaaaaaaaaaaaa xmuncul dalam hidup aku...
seram !!!! meremang bulu aku semua...
kali terakhir aku jumpa mamat ni time aku kawin, 3 tahun lalu...ntah angin apa kali ni..ya ampunn!!.....
mamat ni kawan aku yang "kurang sihat".....kekadang bertindak di luar duga..memang mendapat rawatan di hospital setiap bulan....

slow slow aku kata....
hg balik laa yee??aku ada mesyuarat ni!!kena naik atas...nanti aku kena marah..
hg tau x pasaipa aku mai ni??aku nak bayaq duit kenduri hg. hg xjemput aku p kenduri hg...
oh yaa kaa??xpa xpa..xpayah laa byr aku pun dah lupa..halal jaa...
tetiba dia menjerit!!....hg tau dak aku ni mental??hg tau dak???...zasssss meremas lagi tinggi!!!...


dah tiga tahun kot aku kawin..dia mai dok merepek lagi....dah laa time aku kawin, dia menghimpit aku kawkaw punya.family mertua kau pandang pelik gilaaa...ezoe lagi laa...lepas aku terang mamat tu kurang sihat...ezoe leh terima...=)lega!!!

lepas baguih punya aku susun ayat soh dia balik...dia pun balik..lega!!
minggu seterusnya...dia mai lagi!!! kali ni lagi awaii....pukul 9pg woiii!!..meja aku lah straight pintu, memang xdpt lari laa melainkan mengadap dia nak berborak...
and again....

sori laa wey, aku ada kelas ni...sorilaa ek???

fuh!!lega bilaa dia blah....


berturut turut dia ganggu, makanya...aku pun post kat fb n tagged beberapa kroni aku....yakin dia bukan dalam friendlist aku..tapi aku vengong!!lupa kawan yg aku tagged adalah kemungkinan friend dengan dia kat fb....makanya....statement berikut dia kuarkan...haduhlaaaa....

aku jenis bukan on9 24/7...bile aku on9, bertubi tubi msg/wassap masuk...semua risaukan aku...sayanglaa geng geng semua...=)hahahaaha...tapi bila mana anda berurusan dengan orang yg kurang sihat...makanya..perlulaa berhati-hati...
banyak rakan rakan syorkan aku buat report...tapi, belas tu masih ada...dia hanya mengganggu kerja aku dan tidak mendatangkan sebarang ancaman melainkan ugutan kat atas..cuma mungkin nak berborak...tapi dah kita ni seram, kaku gila nak melayan....

setakat ni, aku dah maklum guard sekolah, so next time dia mai...dia xleh masuk kawasan sekolah..
segala bahan bukti n status sengaja aku xdelete...sebagai bukti andai aku nk report....kot kotlaa die mai lagi mengganggu...harap idoklaa..tp kalu buat report ada ancaman, chances nak tukar tinggi lagi...auwwwwwww!!!hahaahahahahahahaah

Monday, September 30, 2013

pengurusan kewangan

assalamualaikum!!

pada tarikh 23/09/2013 maka dengan ini aku adalah bebas dari hutang PTPTN. Biar sekalipun aku menjadi cebisan sardin dalam tin sardin gara-gara nak sangat settle sume benda last minute. sendiri cari masalah kan, sendiri mau ingatlaa....berbulan bulan dorang bagi tempoh, last minute gak g carinya...stendet manusia..=)

ramai org bertanya macam mana aku mampu menyetelkan hutang piutang...
meh kite berkongsi..mungkin sebagai panduan saja...setiap org ada cara dan kaedah tersendiri...ini cara aku...rasional pada aku, berkesan pada aku tapi mungkin tidak pada anda dan anda...

dulu-dulu, zaman sebelum matang, aku boros.asal masuk gaji, memang licin aku kerjakan.syiling pun kekdg aku tonggeng dari tabung n jolok jolok ngan lidi..mihmihmih...
tapi kesedaran mula datang bila aku kerja dalam perbankan. ramai muda mudi baya 30thn dah kene blacklist gara gara tidak lepas ccris. masa awl keje, thn 2006 ngan gaji bersih sekitar rm500 setelah tolak minyak n duit tol berulang penang bridge..aku masih gagal menyimpan.berangan nak beli kete, choiii!!xlepas..bagi mak bapak tp hujung bulan mintak pinjam blk sebab duit xcukup...semuanya sebab xreti menguruskan wang.

ini cara-cara yang aku guna sejak kesedaran timbul sehingga sekarang...=)


  • sebaik gaji masuk, aku akan transfer immediately duit ke dalam acc yang berlainan untuk saving. contoh, sebulan saving 1k, so...trus transfer tanpa byk cakap..xpayah berdalih banyak.displin!!!bukan saving bila hujung bulan tunggu baki yang tinggal.
  • sebaik gaji masuk, selepas transfer ke saving, trus bayar segala hutang piutang. contoh : byr bil telefon, byr hutang kereta, byr hutang ptptn, internet, mak bapak. .bla..blaa..blaa..aku kerap berulang ke kl, makanya, topup touch n go adalah wajib . 
  • makanya, baki dalam bank hanyalah duit yang khusus untuk perbelanjaan harian termasuk JOLI..=) aku tetapkan jumlah penggunaan duit dlm seminggu, contohnya, rm50 untuk mkn minum shj. no matter what, jgn spend lebih dari itu in a week(working days)..kalu isnin ko dah melantak keyepci, selasa, mkn jelaa bihun sup ngan air kosong...rabu melantak mekdi, khamis mkn jela laksa n air teh o ais...n gitulaa....gamak tak cukup gak duit...PUASA!! jgn cucuk duit extra..displinnn!!!
  • jika boleh buat potongan gaji ke simpanan seperti tabung haji/ ASB...sila lakukan!! dalam payslip mungkin akan ada potongan, jgn risau, pihak bank akan consider sebagai pelaburan walaupun ada potongan dlm payslip...jadi, ia dikira advantage time nak apply loan...**aku xsure masih boleh digunakan ke tak advantage ni sekarang..**
  • hari minggu hari berjoli...maka, ada kelonggaran hari ini. mau mkn extra sket, dipersilakan. tetiba nak g seoul garden..sila...nak blanje kawan..sila....sushi king??sila....tapi, tetapkan jumlah duit untuk dikeluarkan untuk tempoh 2 hari (sabtu dan ahad) contoh : rm200....so, spendlaa wisely kalu nak shopping n makan hebat dalam 2 hari dengan jumlah itu...
  • aku tidak mengamalkan konsep draw banyak duit sekaligus. kerana aku akan belanja besar sekaligus bila nampak duit berkepuk kepuk dlm purse. aku elakkan simpan saving segedebuk dalam satu acc..contohnya : jika gaji masuk maybank, saving duit dalam cimb dan juga acc yang xleh draw sesuka hati seperti tabung haji dan ASB. kesilapan besar aku adalah menglinkkan tabung haji ngan bank. senang transfer duit tp senang jugak kuar duit!choiiii............
  • setiap kali habis berbelanja, duit baki yang aku selit dalam poket seluar sama ada syiling mahupun kertas, aku masukkan dalam tabung. yup!!tabung...pada aku, biar ada sikap mahu menabung hatta sekupang pun dari tidak langsung. hoi!!xde sekupang, tak cukup seratus oi...")
  • andai di akhir bulan sebelum masuk gaji, masik berbaki wang..haaa..time nilaa nak berjoli/ online shopping...kalu xde niat nak membeli, transfer gak dalam saving..so, esoknya duit gaji masuk adalah bersih tanpa ada baki lepas...proses berulang seperti di atas..=)
  • credit card??aku dan ezoe hanya ada satu saja. bukan sorang satu tapi satu kongsi dua..=) maka sama sama laa bayar bila perlu. cc aku guna time isi minyak, beli flight tix, blaa blaa bla...big no no no untuk shopping. kalu sesekali terbabas, dimaapkan..muahahahahahhah
emergency bila bila boleh berlaku..contoh kereta rosak. handbag putus tali =)..hahahha...silalaa keluarkan saving..tidak salah sesekali berbelanja besar. Konsep saving tu perlu ada dulu..apepun, sebagai suami isteri, sila duduk berbincang apa yang keutamaan dan kurang keutamaan. perbincangan sangat penting!!
akhir sekali, aku percaya konsep, lebih banyak kita memberi, lebih banyak kita menerima..
sedekahlah yang termampu ..insyaallah rezeki akan lebih diberkati..aminnn
**wow!!ilmiah sangat entry ni....hahahhaahah


Tuesday, September 24, 2013

musim buah

assalamualaikum!!!
harituuuuuuuuuuuuu...masa cuti hari Malaysia, sempat laa aku ngan ezoe balik terengganu jap..=) melawat buah buahan yang meriah....weeeeee~~aku memang sangat suka makan buah!!esp manggis..nikmatt!! 
sapa kata xbest kawin ngan orang kampung???aku suke jeee~~hahahahaa



ezoe yang memanjat..aku tukang kutip buah
**dah kenapa rambutnya gitu????hahahahah

kasi zoom sket rezeki ALLAH..


ezoe masukkan dalam baldi, n die slow slow drop guna tali..alaa..konsep takal..so aku ngan adik ipar sambut bakul, transfer buah dalam bekas besar...dan proses sama berulang....

ni antara manggis yang kteorang kutip atas tanah.masih elok cuma keras sket.seeloknya kita kaitkan??
so, buah yang dikait, dalam bekas lain....
aku paling suka buah manggis sejuk dlm fridge, pastu makan...perghhh!!!!

*



*







*




*
pemandangan paling aku wowwwwwwww!!


*




*



*



menarik kan pemandangan ni?????

ni antara kutipan petang tu...pack nak bawak blk kl n penang..=)

actually, family ezoe ada byk kebun..ni hanya satu darinya dan yg paling dekat..hujung simpang kampung..
since motor rosak and jeep masuk bengkel, ezoe terpaksa jalan kaki smbil bawak tangga...sian die..=)
aku lak drive ngan kete  bawak buah...
banyak lagii buah buahan lain, antaranya rambai, cempedak and durian...
buah durian fresh pun sempat makan...perghh!!sedap kot buah baru jatuh...
indahnya kehidupan kampung.......nak feling feling kampung tepi swah plak...=)


Friday, September 20, 2013

andai.....

suatu malam yang lalu...
ketika hari kegembiraan...
ketika hari sanak saudara berkumpul....
terluah kata - kata yang mungkin kedengaran enteng untuk mereka yang tidak mengalaminya..
kedengaran jenaka untuk mereka yang tak punya emosi...
kedengaran sumbang untuk mereka menidakkan KEKUASAANNYA!!

aku tidak pernah selemah ini...
tidak pernah mengongoi untuk sesuatu yang aku pasti, bukan letak di tangan aku..
tidak pernah menyalahkan takdir...
tidak pernah menidakkan KEHENDAKNYA....
tapi manusia tetap manusia..
ada ketika lemah lalu gugur jua air mata untuk satu emosi yang terpendam jauh di lubuk hati...
akhirnya terluah......

andai aku punya kuasa mengunci mulut mulut longkang
andai aku punya kuasa membentuk janin dalam rahim ini...
andai aku punya kuasa meminta zuriat semudah berkata kata
andai aku punya kuasa memberikan mereka satu "emosi" yang mereka tidak pernah rasa
andai aku punya kuasa........................

andai...andai...andai...
orang kata, perkataan andaian membuatkan anda "jauh" dari keredhaanNYA...

YA ALLAH...
ampunkan kejahilan ini....
kukuhkan iman ini....
kuatkan semangat hati ini....
teguhkan kesabaran hati ini....

YA ALLAH....
ku bersyukur dengan kurniaan suami sebaik dia...
ku bersyukur punya dia yang terlalu faham hati ini...
ku bersyukur KAU mentakdirkan pelukan semangatnya khusus untukku...

YA ALLAH..
terima kasih untuk rezeki yang telah KAU limpahkan...
terima kasih untuk rezeki yang tidak pernah putus....
terima kasih untuk rezeki yang KAU berkati....
aturan mu begitu jelas TERBAIK untuk ku dan dia...
mungkin masih belum masanya untuk kami punya zuriat
namun......
ALHAMDULLILAH untuk perkhabaran gembira hari ini ya ALLAH...

semoga hati ini terus teguh dan kukuh dengan IZINMU YA ALLAH...AMEENNN!!
**hari berjiwang..ahakzzz.....**

Tuesday, September 10, 2013

perkembangan la cottage

assalamualaikum!!!
fuh!!kemalasan dah mai, memang susah btoi nak tepis!! datang bertubi tubi...ni ada secebis kerajinan, kita upload story sket sket..untuk ingatan dan kenangan masa hadapan.mihmihmih!!

harituuuuuuuuuuuuuuuuu (seperti tarikh yang tertera kat pic), aku dan ezoe g singgah ke la cottage tuk tengok keadaan rumah, takut last visit ada comel molek, lama xtengok, kot tinggal rangka!!huishh seram....sebulan lebih rasanya tak jenguk...tup tup...amboi!!jiran dah reno weyy!! maju ke depan....bagus bagus!! actually, kteorang dtg pun sbb nak wat sket projek tuk reno..bila tengok orang sebelah rumah and depan rumah reno, moh kite melawat laa....

progress rumah sblah dah half dah..kteorang plan nak extend ke depan sket hall, tp tidak sepanjang jiran ni extend..tp, bile di ambil kira dari segi ketenggelaman dan kurang pencahayaan, sooo kene check balik semulaa macam mane..kos harus di ambil kira!!
bukan kemewahan tapi KEMAMPUAN yang utama!!
ingat tu cik iman...hahahhahahahah

dalam keseronokan jiran membesarkan rumah, aku yang tersentot!!serpih dah rumah aku..huihuihui...xdan berjiran lagi, xkan mau gado kan??so..tegur baik baiklaa kontraktor tu..dan die berjanji tu baiki semula.so, kita amik pic sebagai bukti


ni wall yang dia tarik...
genting rumah aku dorang bukak sket supaya mudah kerja..
ok xpe...aku nengok cantik je dorg susun genting kat atas tuk guna semula..
janji tutup balik tau bumbung , dah orait!!


nampak beam yang retak sket tu???actually serpih...
retak beam??mau runtuh porch aku laa...huishhh!!!


kasi zoom sket beam yang serpih...yes..die akan baiki!!baiki ye bang..........
saya ada bukti...nanti saya rekod suare abg tau!!janji pelsuuu kalu xbaiki ok??

nampak besi terbojol???amboi!!kuat btol abang ngetuk ye???rumah saya yg terburai dah ni....
jangan lupa palam ye bang!!!



masuk dalam rumah. amboi!!!sket lagi nak jatuh main suis aku!!handal mengetuk tau abang ni!!!
cebeh merata dah rumah saya ni...

actually, melawat ni nak check defect developer dan baiki blum..alhamdulillah, dah tapi...mai kerosokan lain plak....aduyaii!!


ok!!ni adalah mereka yang terlibat dengan rumah aku...
baju hitam bertopi, architect cum BFF ezoe cum ID
baju merah, ezoe cum somi cum ID
baju belang, kontraktor...blum finalize lagi weyy!!
ni antara kontraktor yang kiteorg mintak quatation reno
nampak rumah depan yang reno tu?? tau value die reno bape???
100k reno je dik noon........mahai mahai!!..
aku manusia nak cun tapi murah.....kan kukejarkan sampai dapat...
kalu dapat, nanti kte share share ye??


alhamdulillah, ezoe expert bidang ni, bahagian drawing, submission ke majlis dia handle..
sesapa nak reno, nak mintak ezoe buatkan..xde hal....email je ye???
rata rata bila kteorang soal, kalu reno ni..submission cmna ye bang???
kontraktor kate, tu tuan rumah yang buat..dah dpt notis lulus, baru kteorg mula reno...
melainkan ambil dengan company yang establish..


fuhhh!!!beberapa perkara nak masuk rumah dah engaged..kene siapkan duit secara berperingkat!!!
doakan hujung thn ni aaku dapat transfer, sekaligus aku leh masuk rumah baru..aminnnn!!!
fuhhhh!!!fuhh!!!...aku percaya, sekeras mana usaha kita, jika tiada keberkatan dan keredhaanNYA, pasti tidak berhasil..DIA penentu segala rezeki. alhamdulillah untuk rezeki yang KAU berkati sehingga ke hari  ini...aminnnn!!!!!!

Friday, September 6, 2013

ayam kicap berserai

assalamalaikum!!!

kuking kuking kembali....=)
wah!!over tau.....hahahah...ok ni nak share satu resipi...kebiasaan kalu ada yang nak datang rumah, ni antara menu selamat aku!!..=)mudah dan sedap..lagipun, aku bukan jenis makan bahagian isi yang padat, so, ini antara cara nak habiskan bhgian yang kurang diingini...

kuking ni time ezoe jemput 2orang kawan dia makan kat rumah...sorg kawan die request nak ketam, so aku masak ketam lemak cili api..xde dalam pic, sebab fokus adalah pada nak share ayam kicap berserai ni..

pictorial ayam kicap berserai!!


ayam yang didadu
bawang merah, bawang putih, halia. semuanya ditumbuk/diblend
sebatang serai yg dihiris


bahan perapan.
kicap aku prefer kicap cap kipas udang.ni je ada kat kedai bawah, bedal!!
sukatan??ni fail!!aku main tonggeng je semua...pandailaa korang budget ye
sos tomato jgn byk kang masam...


satukan semua bahan yang diblend dan serai yang dihiris.
dan masukkan kicap, sos tiram, sos tomato, sos cili..
gaulkan rata


bahan tambahan
bawang besar
cili padi
cendawan telinga kera


dah perap dalam setengah jam atau aku kekadang xperap mane pun..
masak perapan tadi sehingga kering/ masak
bila hampir nak kering, masukkan cendawan , masak hingga cendawan masak
kalu nak tmbah garam leh laa..tp jgn byk sbb sos tadi dah masin..

endingnya lebih kurang cmni....
dah nak masak campak bawang besar...siap!!!


owhh!!terlebih pencahayaan!!
alhamdulillah, kawan ezoe makan smpai licin...=)


Thursday, August 29, 2013

ceritera hari raya 2013

assalamualaikum...
hampir ke hujung syawal, baru terasa nak upload pic raya..dok kejarkan puasa nam...5 days down, last day nak posa hari jumaat, feelin feelin sambut raya kedua ngan ezoe..=)
mih mihmihmih.....

pic berdua yang dah nak masuk asar baru teringat nak amik pic..
tu yang melekits segala muka..
senyum pun xikhlas...hahahahaha


tema terkuis..=)
baju adalah recycle masa majlis aqiqah cucu sulung..
baru sekali pakai...MIL mintak pakai semula..
so, xde hall..pakai aje..




my extended familiar...=)

Monday, August 5, 2013

syahdu ramadhan..

assalamualaikum...

fuh!!sampai jua semangat menulis di akhir ramadhan...cepat betul masa berlalu...terlalu cepat...banyak perkara syahdu berlaku sepanjang ramadhan ini.....sob..sob..sob

syahdu pertama...
buat pertama kalinya, aku tidak dapat join ezoe berbuffet di impiana klcc kerana kekangan waktu...dah kenapa tetiba buat majlis hari khamis plak opis nye hoii!!!!memang xdapek laaa nak ikut...


syahdu kedua...
3 bulan lepas, aku menghantar baju kepada tailor...bukan baju raya, cuma baju kerja...kali pertama, bajunya hukmaikaihh!!jadi besar...padahal ukur badan..tailor aku offer untuk alter...baiklah...kali kedua alter, tersendat...humakaihhh!!di alter lagi untuk kali ketiga...aku redha, akhirnya aku decide nak pakai je baju ni tuk hari raya ke3 atau ke 4...sebab xpenah dipakai lagi...laju je g amik kat tailor yang masuk kali ke3 alter baju aku...sikit lagi nak berkecai baju tu die bukak tutup...tapi paling syahdu, bukan takat baju tu xde, dengan tailor tu pindah rumah!!choii!!!!....melampau btol....xtau kemana pindah, msg xbalas....mungkin bukan rezeki!!..sobsobsob


syahdu ketiga
mak mertua sponsor baju raya bertema tahun ni....yahooo!!malangnya, sendat kat kain!!aku kompius, aku posa ke x ni??huhuhuhuhuhu


apapun, tahun ni tahun ke3 aku smbut raya dnegan ezoe...tahun ni, giliran terengganu bebeh!!makanya, seperti kebiasaan, roundabout semalaya aku dan ezoe akan buat..
penang - KL - terengganu  - penang - KL -Penang....perghh!!!
apapun, cuti 2 minggu!!!kite layan kelilinng msia...
dan skrg aku baru sampai tganu dari kl..=)


akhir kata, salam lebaran, maaf zahir dan batin dari cik iman dan ezoe andai ada yang terkasar dan terguris...semoga semuanya selamat dan lancar..aminnn!!

Wednesday, July 31, 2013

cracker cream cheese

resepi : cracker cream cheese
rujukan : cik epal
tahap kesukaran : separuh bintang je...mihmihmih..=)

resepi ini aku amik dari blog cik epal..tapi ade a few parts aku modified..rase??not bad..ala ala tiramisu cuma lebih mudah dah lebih MURAH..mihihmihmih....


bahan bahan utama


cheese cracker/ deluxe cracker 
250g cream cheese
susu pekat anggaran separuh tin atau mengikut tahap anak tekak masing-masing
susu full cream/ low fat


bahan sampingan


nestum / oat
cocoa powder / nescafe




proses pembuatan adalah lebih kurang tiramisu


pukul cream cheese hingga kembang, masukkan susu pekat
siap!!ketepikan.....



dip biskut ke dalam susu dengan kadar celupan 3 saat setiap bahagian..=)
bukanlaah sampai lembik...



susun biskut yang telah dicelup dalam bekas yang bersesuai...
loyang ke cup cecomei ke.....
aku letak dalam plastic container camni sebab mudah nak simpan dalam fridge..bertutup..

setelah selesai membuat lapisan bickut celup susu, letakkan aduann awal tadi satu lapisan
kemudian,taburkan nestum / oat.
proses diualang hingga selesai..
aku selangkan 2 lapisan dengan cocoa powder supaya ada rasa pahit pahit sket..
so...ngam ngan tekak aku n family....



selesai melapis, masuk dalam fridge..
sedia dinikmati.....


mudah tapi proses lebih kurang dengan tiramisu yang dlu dlu aku penah haplodkan...
kekawan ada request tiramisu, tapi dah berbulan aku xbuat dah..mgkn nanti masa jamuan raya kot...hehehehhe




Wednesday, July 24, 2013

pinjaman perumahan

assalamualaikum...

sapa nak beli rumah, hands up plzzz!!
sapa nak beli rumah guna loan, hands up plzzzzz!!
sapa nak beli rumah guna pinjaman kerajaan hands up plzzzz!!!

hahahahhahahahahhah...cam main dengan anak murid aku plak...hahahah

ok ok!!topik kali ni just untuk peringatan aku kalu kalu nak buat loan untuk kali kedua atau untuk orang orang yang macam aku yang ke merata-rata tempat mencari maklumat....sharing is caring maa...ni sekadar panduan sahaja, mungkin ada banyakkkkkkkkk perubahan akan berlaku bergantung kepada jenis pinjaman perumahan anda dan anda..
aku pernah bekerja as mortgage exec di sebuah firma perbankan sebelum aku tukar kerjaya.ya!yaa...langsung xde kesinambungan dengan kelulusan aku dalam bidang networking yang memiliki ccna (dah expired)..tapi, pengalaman ni sedikit sebanyak sebagai panduan aku dalam membeli rumah.=)

1. jenis hartanah
jenis hartanah bermaksud jenis rumah yang ingin dibeli. kalu dalam kes aku, aku membeli rumah teres dua tingkat. progress rumah juga mempengaruhi proses pinjaman. dalam kes aku, rumah aku siap sepenuhnya. jadi lebih mudah..tapi, tak semudah yang disangka.sob..sob..jenis pegangan tanah jugak ada kesan..kalu freehold lebih mudah berbanding lease hold dan aku adalah lease hold....

2. jenis pinjaman
jenis pinjaman adalah berdasarkan keadaan rumah. adakah rumah dibeli direct dari developer, membli rumah di atas tanah lot, rumah subsale atau lain lain...kes aku adalah sedikit rumit. kes aku adalah pinjaman subsale.malangnya, proses menjadi renyah sebab lot masih dalam master plan..belum dipecah milik...berganda kesusahan, maka..berganda kebanyaakan duit perlu keluar untuk bayar lawyer..

3. proses pinjaman
aku berurusan dengan bahagian pinjaman perumahan (BPP)...semuanya secara online...sila baca panduan terlebih dalau cmne nak mengisi. cuma satu jela...sistem mungkin masih baru..bila key in maklumat, akan ada pop up dan kita select dari situ..tp jaga-jaga, ada jugak maklumat salah dari yang pop up tu,  aku adalah mangsanya!!huhuhu..
contoh dalam kes aku, kod pusat bayar gaji..aku key in kod, tapi xkeluar kod yang aku key in..kuar kod lain..aku pun...ooo..betulaa kot..sekali, kerani kata, awat pelik kod hang ni...danggg!!skali anda submit borang online, no turning back okk!!!...alhamdulillah aku ada orang dalam yang aku mintak tolong...selepas submit permohanan secara online, hardcopy juga perlu dihantar  selepas KJ cop dan sahkan beberapa dokumen berkaitan..surat iringan jgn lupa ye....kerani adalah lebih hebat bab ni...serahkan pada mereka..=)
sila print out checklist dokumen yang diperlukan untuk mengelakan permohanan anda direject...
bayaran proses pinjaman adalah tetap iaitu rm100 tanpa mengambil kira nilai rumah dah..fuhh!!selamat bab ni..=)


4. jurunilai hartanah
aku perlu mendapatkan valuation memadangkan rumah adalah subsale. valuation ini kita kena buat sendiri. dalam kes aku, pinjaman kerajaan, jadi valuation perlulah dari jurunilai kerajaan. sila isi borang dari online...sertakan surat iringan dan beberapa dokumen yang berkaitan. dalam kes aku..segalanya aku siapkan, tapi lawyer aku tolong hand over ke bahagian jurunilai hartanah. tunggu keputusan dan attachkan sekali dengan permohonan perumahan. jika tidak, proses permohonan akan delay sebb BPP terpaksa tunggu sebut harga dari jurunilai...

5. Lawyer
dalam proses pembelian rumah, pada aku, lawyer yang bagus adalah sangat penting. jika tidak, kita akan berterusan perlu membuat follow up sendiri meskipun, chargers lawyer adalah termasuk milage dtg berjumpa kita dan phone bill, photostat, fax..blaablaaa..sob..sob..sob..kalu ade org yang kenal, lagi baguih!!mungkin bukan rezeki aku, lawyer yang direkemen adalah sangat kureng..aku bengkek gile dengan lawyer ni..so, ezoe take over bab ni....

bayangkan, dalam snp, aku diberi tempoh 2 bulan tuk completekan segalanya..aku dan ezoe tinggal berasingan, dokumen aku kene sign jugak..kalu pos pun, mkn 3 hari gak...tapi, xpe..kite orang terima gak walaupun, lepas tempoh 2 bulan kite mungkin akan dikenakan interest atas kelewatan...2 bulan, tempoh lawyer tetapkan........tapi, dorang amik tempoh proses selama sebulan setgh..abes, tinggal setengah bulan je kiteorg nak rushing sana sini...bila aku tnaya kelewatan, dorg ckp...ni diluar bidang kuasa dorg, yup!!the same thing happened bila aku berurusan dengan BPP..tp, dorg kejan suruh cepat...aku tabah lagi.....aku bukan jenis memaki hamun org, aku balas, xpelaa puan...saya harap proses ni akan lebih lancar lepas ni...itu aje....n she did replied, "saya kecik hati puan nurul cakap cmtu..mksdnya saya xbuat keje"...eh ehh!!emosional xtentu hala plak...lantak!!bukan aku xbyar kau...riban wey duit habis...nak syahdu plak....
kesimpulan ...pilih lawyer yang anda yakini......chargers jugak berbeza mengikut budi bicara.....




cukup sampai sini dlu...nanti aku cube buat sambungannya........................kalu rajinnn!!!!!!...

Tuesday, July 16, 2013

miss malaysia tourism

assalamualaikum!!
salam ramadhan........rajin nye xdak mari pun nak update blog..tp, ade mase dari membuta meh kita up entry function ni...nak up entry pinjaman, masih lum siap lagi..so, bagi yang mudah dulu...................


berminggu minggu lalu seperti tarikh pada pic....aku ngan ezoe menghadiri function miss malaysia tourism di dorsett grand subang..bersebelah dengan sime darby medical centre...xde makne sesaje nak pegi kalu xde hal..firm ezoe beli meja dengan nilai 5k, jadi..marilah pegi makan secara percuma......muahahaha..aku xtau apa kesinambungan architect firm ngan miss malaysia tourism????..haruslaa kene kepit ngan laki sebab ramai wanita melecunsssssssssss..hahahah

ok!!malas nak bebel panjaang.....kasi gambar yang 2 3 ciput je tu tuk tontonan......yang utamanya, nak cerita pasal pic last sekali.............................=)







*







*






*







*

yeayy!!ade gift bag yang penuh dengan pelbagai benda.....antaranya :

muahahahahhaha...tapi setiap voucher ade term and condition laa kan??
cuma kinohimitsu xde...
lepas ni kalu aku jelita, jangan terkejut...muahahahahahahahah


salam ramadhan!!

klik..klik..")