Followers

Thursday, November 13, 2014

laporascopic cystectomy

assalamualaikum

27 okt 2014 lepas....dalam pukul 2petang...aku kene tolak masuk operation theater..
perghhhh!!! mencacak naik blood pressure aku.terkejut tetiba nurse 4 5 org terpa masuk kalut2 siapkan aku nk operate..berdebar weyyy!! 

procedure aku berjalan lancar..expected operation session sejam lebih ja tp terdrag hingga 2jam 30minit. Puncanya??? aku xtau sebab aku pengsan habis. aku buat 2 procedure sekali jalan..ni point yang aku dapat hasil operation dan bual bicara dengan doc pakar..

  • mase scan cyst aku sebelah kiri...tp masa operation xde sebelah kiri, tetiba sebelah kanan plak.
  • report cyst alhamdulillah baik cuma lokasi cyst tu yang menyebabkan aku perlu dibedah.
  • procedure ke2, check tiub filopio. takut ade kerosakan. result??alhamdulillah...baik!!..")
  • result agak memuaskan .full result still pending sebab ade satu set ujian doc lupa buat. depan aku mo tu xleh kuarkan report, gedebuss kene lepuk dengan doc pakar...huhuhuhhhu
kesan bius penuh, aku terpaksa posa hampir 24jam.mabuk2 bius..makan je muntah.minum air kosong pun muntah....dah cam hape dh...tangan kebabom bengkak masuk drip.nak dijadikan cerita, mase dorg transfer aku dr OP ke bilik, drip tu dorg lupa bukak.darahh mauk dalam drip.bnyak ok!! dalam mamai bius aku leh ckp sakit sakit sakit tunjuk lengan bengkak.huhuhuhuh..nurse tanggalkan dan mintak aku mkn tp kalu aku muntah gak, kene ddrip lg...menggagah masukkan makanan xmo drip punya pasal....kesannya dah dekat 3mgu, tangan kanan aku masih sakit.. 
sekali ezoe bergurau ngan aku, terlupa tgn kanan aku bengkak n sakit...dia tertarik...mengalir air mata wanita malaya aku ni....muahahahahahhaa

bercuti hampir 3 mgu...aku gagahkan ke sekolah hari ke 13 selepas operation.nak tutup sekolah byk keje weyyyyyy..alhamdulillah rakan sekerja memahami dengan sgt baik!!")

bercakap bab cyst, beberapa hari lepas aku operate, aku ade berbual dengan kawan soksek dlu. dia pun perlu operate tuk buang cyst gak....tapi perkhabaran yang menyedihkan, kawan aku tu, disahkan kanser ovari stage 3..ALLAHUAKBAR..berdebar tak terkira sbb full result aku still pending.moga dijauhkan segala musibah dan dipermudahkan segala....

Tuesday, November 4, 2014

kitchen cabinet

assalamualaikum!! 

bersiaran di kala cuti panjang buatan sendiri...heheheeheh.
alhamdulillah..seperti sedia maklum, aku pindah masuk la cottage sehari sebelum posa. secara officially dengan kenduri doa selamat semua adalah pada 30.8.2014..alhamdulillah, semuanya lancar.menu??alhamdulilah, makanan sedang cukup.tiada lebihan =)
menu ::
homemade n homecooked okaayyy
  • nasi dagang lauk ikan dan ayam fullamakkk
  • nasi kerabu lauk daging bakar kebabbom
  • satay **tempah**
  • nasi himpit **akak aku rebuskan
  • puding roti
  • cocktail
  • cheese tart
  • agar - agar
  • pelbagai buah, pulasan, rambutan , duku, langsat
  • hilang ingatan dah menu lain...=)
apa pun, siap khemah cam menyambut menantu sangat feeling time tu...hahahahh..alhamdulillah!! kerusi meja ada dalm 15 set tapi ade yang terpaksa berdiri tunggu turn nak makan....terima kasih tuk semua dan maaf tuk yang tak terjemput.

tu intro je....muahahahaahahha ceritanya ialah, ramai bertanyakan cost kitchen cabinet aku.. memula aku ckp, biasa biasa je...dorg korek korek korek dan akhirnya aku state harga terus. ramai cakap murah!lallhamdulillah..so, aku decide share nagn details.moga membantu dikemudian hari.





yezzaa!!ini company pilihan hati
aku memilih everskills tuk buat kitchen cabinet aku. perghh!!power apek tu, sorang je datang tuk pasang KC ni.


ya..KC ni yang aku maksudkan.sorang pasang baiiii!!kagum geleng geleng kepala.. ni dapur aku yang kecik2 molek je.xmampu besar-besar. kalu perasan, dekat tall unit ade satu lopong...actually, tu untuk microwave. nak dijadikan cerita, time closed deal tu, ezoe tertukar oven dengan microwave,amik measurement pun melalui pic dalam wassap. pic tu ade plak measurement tuk oven dan microwave.

masa first day dia dtg pasang, aku nengok cam pelik je.cmne nak muat oven.kecik sangat.bincang punye bincang.aku decide tu pasang gak unit tu sbb aku dah bayar.kalu xpasang pun dia still charge ..nasib ruang aku cukup... dan aku terpaksa tambah another 
rm750 tuk tall unit  yang ade oven tu. 

 harga kc asal            : rm 4200
 tall unit tambahan     : rm   750
 total                           : rm 4950
** harga tidak termasuk table top dan hod hood n oven
** size kc aku lebih kurang 7 x 12 kaki

sekadar makluman, offer tak sama tapi xlari jauh beza. aku dapat offer ni masa fair dekat shah alam.
offer termasuk :
  • free design
  • free dish rack **hanging
  • free spoon tray
  • free bottle rack **tp aku nye design xde celah nak letak bottle rack
  • free 1 set of drawer ** harga drawer berbeza ok
  • free transportation
  • free soft close hanges

aku tergedik gedik teringin accesorries dalam KC.... alhamdulillah aku dapat beli dengan harga murah. againn, beli dekat fair tp fair dekat bukit jalil xsilap. kalu korang nak tambah accesories ni, beli awal so dat measurement akan ngam ngam...xde laa kan tersilap ukuran, xmuat ke hape.. n buy on your own.kalu beli dgn company KC, harga wow sket...



segala makanan kering n dalam tin aku sumbat sini

kuali n periuk daily usage aku sumbat sini

rak tertingkat pic 1 : rm 750
rak corner pic 2      : rm 450
jumlah                    : rm 1200


set hood, hod n  oven : rm  1950 
** brand faber
** hod 3 burner
**oven : 8 functions


so keseluruhan dapur aku : 

KC           : rm 4950
ACC        : rm 1200
SET         : rm 1950
TOTAL   : rm 8100




Monday, October 27, 2014

operation day..=)

assalamualaikum......
**auto published entry**


memasuki tahun ke 3 aku berdating dengan hospital..
dari kurus comei comei gebu suam suam kuku, mengembang dipam pam hasil makan pelbagai ubat...progress xberapa memberangsangkan...
sampai satu level, aku request nak stop ubat sebab tak tahan berat naik tak ditahan tahan...lucky me, berat aku drop 4kg weyyy!! hahahaahhaah...
kekdahnya sbb stop ubat hormon kot atau letih jap2 mengelap bawah, jap jap mengelap tingkat atas...what ever it is, 4kg tu besar rahmat ok..=)

dari hospital bukit mertajam dan sekarang aku direfer ke hospital putrajaya
hoiii!!hazab jugak nak cari parking area g hospital putrajaya ni..sabau jelaa

lepas checkup and treatment yang pelbagai..selepas amik darah 7 tabung uji yang menyebabkan lengan aku sengal2  seminggu lebih..makanya, tarikh ditetapkan
20 hb lepas, aku appointment nagn pakar bius tuk operation..ngeri jugak dengan perjalanan cerita apa yg dorg nak buat dekat aku...tp memandangkan aku knock out trus...ade haku kesahhhh??

 dan harini, 27/10.2014 aku operate..doakan ye moga dipermudahkan segala.moga ade rezeki menanti aku dan ezoe selepas ini..insyaallah. apapun, moga YANG ESA tetapkan kesabaran dalam hati aku untuk apa jua kemungkinan mendatang.DIA merancang sebaik baik rancangan. jika ade rezeki aku, INSYAALLAH..=)

ramai tny kenapa tidak ke swasta walhal ade insurans??ye, aku under insurans prudential dan great eastern. ejen insurans aku mintak aku transfer ke KPJ tuk operation.tp, ntah kenapa, hati aku berat memilih hospital putrajaya.mungkin sbb record aku dah ada disitu..
doakan yang semuanya lancar jelaa...insyaallah=)

**sudut gembira yang lain, aku baru cuti seminggu sempena deepavali, bersambung ngan mc operation...woww sgt...ehhhh!!

mohon ampun dan maaf andai ada terkasar dan terguris...moga dipermudahkan..insyaallah~~

Tuesday, October 21, 2014

PENIPU : yana home furnishing

assalamualaikum..

entry ni melibatkan sifat amarah yang menebal.masih marah walau dah 3 bulan berlalu...ate nak ngadu tiime marah tenet cam kura-kura..ini pun sedut wifi jiran sebelah.muahahahahaha ***dengan izin okeyy!!!




sapa orang ampang??
sapa orang taman dagang??


nasihat aku??rentikan laa kalu ada niat membeli perabot dari kedai ni.
kenapa??aku adalah antara mangsanya....choiiii!!

membeli sofa L shape ngan panjang kira kira 4 meter bersama stool ke hape aku xtau name bende alah tu..fully washable dengan harga RM2000 memang sangat woww pada aku. aku dan ezoe kaki survey.harga dengan kualiti kain tu mmg bagus hasil survey kami. siap dengan bantal kecik kat sofa tu ok.

katenya, lepas pilih kain kene byr full payment baru sofa boleh buat.memandangkan aku dnegan dia dah enggaged lebh sethn since aku letak booking payment, so aku tawakal je bayar lumpsum kasi settle. dari tarikh aku byr, 2 bulan lebih dia tak hantar hantar. awalnya cakap seminggu je.

2 3 hari kteorg call tnya, katanya esok lusa akan smpai sofa dekat rumah.dari sebelum raya smpai lepas raya dan berterusan smapi 2 bulan lebih. paling bodoh alasan dia bagi, pekerja dia sakit masuk hospital..ko pikir kilang sorang je pekerja???????? 

dah tgu 2 bulan lebih..akhirnya smapai sofa yang dinantikan. kejadah apa warna sofa datang belang belang purple???? xde dalam senarai lgsg warna purple aku pilih.tema rumah aku hitam merah.purple memang buat mata aku sakittt!!! terus teringat dispplay set masa aku byr full payment tu mmg sebijik cam sofa dia hantar ni.. 
dia cakap..oh silap ye kak??? xpe saya tgl dlu sofa ni nnt sy bawak sarung baru ganti...dah washable kan??mmg boleh bogelkan je sofa tu...


time delivery, ezoe keje...dia balik rumah je, trus soh aku siap nak g kedai tu..bukan dekat ok puchong ngan ampang.tol aje 8 rgt..sampai kedai, nahh!!display set tu mmg xde..ngamuk2 aku dan ezoe..dia bertegas, bukan sofa tu yang dia hantar.ok fine!!!
sarung mane??? sarung warne aku tempah mana??? dia ckp  3 4 hari lg dia datang...
bende sama berulang...dari  3 4 hari jadi dekat 2 mgu....lepas mengamuk kali ke2 dekat kedai...

so..dia dtglaa tukar sarung....dan again pillow kecik ata sofa dia xbawak..lupa katanya..esoknya dia nk hantar.. drama berterusan lg.... 2 3 hari lepas tu, aku call, aku warning,

saya nak ke kedai u dalam kul 8 mlm.make sure bantal kecik tu ade. saya xnak dengar alasan. *** since dia kata pillow tu tertinggal kat kedai, so mesti dah siap n aku g collect patutnya xde hal laa kan??

sampai sana....tadaaaaa, pillow xde pun. amukkan bermula..... aku cakap nak duit balik.bak aku rm100..dah cam along plak..ade haku kesahh?? so aku amik duit blah... 


kesimpulan, rentikanlan beli dari kedai ni....janji manis, tp semua sampah!!!


Wednesday, October 15, 2014

trip ke sabah

assalamualaikum....
bersiaran sambil meniup niup habukk..hahahahahaha

alhamdulillah...kite cite2 sket pasal trip honeymoon ke sabah
it was 4months back actually,dah pic ade dlm draft..kite story mory gakk

sebenarnya trip ni reward hasil penat lelah lepas menyiap dan menguruskan la cottage. dah lama x bercuti..so, sempena cuti pertengahan tahun, kami berjimba jimba di sabah. trip 5 hari 4malam ni memang worth it...=)


tuan tanah hepi tak terhingga nak g honeymoon
first pit stop adalah ke kota kinabalu. malam sebelum bertolak tu baru kteorg booking bilik, masa kat KK, kteorg stay 2 mlm dekat cititel. dapat deduction tuk government servant,dia bg bilik seaview,,hampehhh!!celah celah bangunan baru nmpk sea nye....aduhlaaa...

seaview sangat kan????

masa baru sampai n lepak2 dalam hotel, aku check egtukar...alhamdulillah, menjerit jerit weey dalam bilik tu..kuasa ALLAH siapa dapat duga, kun fa ya kun... alhamdulillah,perancangan aku DIRAHMATINYA.. segalanya dipermudahkan.penempatan pun dekat dengan rumahh...=)ini betul -betul honeymooon..

di KK, kteorg xdelaa ke mane2 sangat..first day tu, kawan aku mase matriks johor dlu dtg n bawak kteorg makan. bawak g tgk view mlm di KK..

esoknya..kteorg g snorkling di 3 pulau utama, pulau manukan, pulau mamuntik dan pulau sapi...package ke 3 pulau including speedboat, snorkling set n life jacket kurang dari rm40 per person.xsilap rm35 je kteorg dapat. aku selamba badak je mintak discount kat counter travel agency yg berlambak tu..daapt disc 2ringgit kot, jadilaa dari tak dak..hahahahaha
jgn lupa mintak disc ye...=)

cun kann?? no filter ....subhanallah!!!!


masa di pulau mamuntik, kteorg naik parasailing...hebattt!!!! paling utama sangat murah berbanding rege rege mencekik kat penang n port dickson...kteorg naik ni tuk 2 org xsilap rm90.lama okayy atas tu..dalam 15minit aku rasa..dapat plak driver boat yg sporting...=)



siap kene celup dalam air..memang terbaik laaa...=)



dalam kul 5 ptg kteorg dah smpai balik ke jetty utama.muka ya rabbi menggelegak pedih.aku basahkan face towel, pedap2 ke muka sepanjang .berjalan kaki dari jetty ke hotel.. singgah shopping mall tepi jetty tu makan dlu...pastu trus g area waterfront beli seafood bakar stok nak mkn dalam bilik...n dats it, tdo.....kebabom letih....
rumah terbalik, dairy farm ke hape xde......nak g foot massage area hotel malam tu tp tutup, so memang mentidoooooooo

esok paginya kteorg dah checkout...next destination adalah ke SANDAKAN..=)


checkout..=)


meditasi dalam rembang tengah hari menanti HR shop bukak

sebelum ke airport, kteorg singgah rock shop KK, dia bukak pukul 12.aku budget musti staff dia ade awal, leh laa masuk tepat2 kul 12 n 5 minit zass ke airport..boarding kul 1245 okayy... tetb staff kul 12 baru datang.aduhalaa,, mengelupur aku tepi tu...kul 12 baru nak bukak pintu,aku ckp kteorg rushing nak kejar flight..and hari yang sama ada sambutan apa tah, jalan agak pack..finally,dia allow kteorg masuk walau grill besi blum bukak sepenuhnya..yippie...
dari KK ke sandakan kteorg naik airasia..scary sket..bumping sepanjang flight sebab hujan n petir...=(

di sandakan, kteorg stay dekat Four Season By Sheraton...hotel n view kebabom best!!!! 
nak jadi cerita lg bestnya, aku dapat bilik corner lot..so keliling seaview indah...


seaview memang kebabom punye

interior 

view dr tingkap bilik
dekat sabah ni kteorg memang lepak selepaknya...g rendam2 dlam pool je.jenjalan sekitar hotel. nak g jauh2 tambang teksi wow sgt. average satu trip rm40 sehala.pergi balik darab dua laaa...kalu ko pegi xnak balik2 bila jalan tu aku xtaulaa

esoknya pas checkout kteorg menampak ke hotel lain.semlm je kat sheraton..next day check in ibis style hotel..harini kedua ni kteorg decide nak sewa kereta ,dapatla myvi manual dengan rate rm80 24jam. orait sgtlaa sbb owner kete kate leh pas keta dekat airport sandakan.jimat tambang teksi g airport. plus haritu kteorg nak g weddg kawan ezoe dekat jambatan 2, malam nak merendek g mkn seafood plak....sim sim seafood, wowww!!kecur ailio aku...


ibis styles hotel

area waterfront sandakan

tahun ni cam beria lak aku bercuti.....sabah ni bulan 6...bulan 9 lepas aku g swiss garden damai laut, 3h2m...hujung thn ade projek lagi nak berjalan....hurm.......kegilaan apakah nak bercuti aje je kejenya...

Thursday, October 2, 2014

nota tuan tanah

Assalamualaikum...
Bersiaran dr tefon di kala menanti adinda yg lama nau sampai dari melaka
Terlalu banyak cerita bersambung derita nak di luahkan..disimpan tuk kenangan mendatang..tp memandangkan rumah lain tenet cam kura kura ke sodok baru nak jalan...soo,retikan jelaa niat nak berdondang syg nagn blog berhabuk ni.
Bukan je nak gune tenet xboleh, coverage pun slalu je emergency call only..acuu nak msg or call,terjulur tgn kami laki bini di sebalik sliding door..hanginssssss

Macam macam nk story mory
Bab masuk rumah baru
Bab pindah rumah lama
Bab g hanimun sabah
Bab g hanimun swiss garden
Bab first time aku ride jauh nagn ezoe
Bab aku mengamuk dkt kedai perabut
Bab kes aku dengan company sweeden yg adee jual meatball femes tu
Bab hospital putrajaya...
Mcm mcm laaa
Tp .....ntahlaa tenet ni...
Pening otak aku nk upload kak fon ni.berpinau mata
Maka dengan itu...layan dlu laa muka tuan tanah



Tuesday, July 1, 2014

kehidupan baru

Assalamualaikum

Bersiaran di kala berehat rehat..alhamdulillah,dah muka bertugas di tmpt baru.di sekolah baru..perlu masa tuk biasakan diri dengan suasana dan persekitaran baru....rindu sekolah lama...huhuhu
Namun...paling penting..dh masuk rumah baru...

Walau separa selesai mengemas,ku redah jua..terasa omputih sgt masuk rumah pakai kasut. Atas je dah setel.bhgian bwh dari hall smpai dapur blum bercuci pun

Mengemas mau makan sebulan gak..menitik air mata nengok bende nk kemas....mau gak aku upah org ni nanti..kang xmerasa raya rumah baru plak..
Dapur baru lum rasmi lg.ntah cmna...hod aku xmuat lubang yang ditebuk..hangin je aku nak kene lap semula pas ketuk ketuk.
Masa install kc...
Langsir baru pasang area area kritikal seperti sliding door.kalu x,wayang gambar la kteorg kat rumah.

Apapun..semoga aku rajin mengupdate cerita since rumah baru aku ni coverage cam siput sedut. Line sesaat ada,sejam xdak..internet lg cam hampeh....grrŕrrrrr

klik..klik..")