Followers

Friday, March 13, 2015

wedding anniversary

assalamualaikum!!


13032011 - 13032015
it has been 4 wonderful years and still counting. been together and stick tight together thru thick and thin. menipuss xde cakaran harimau within the 4 years, alhamdulillah..still manage to handle in fact makin lovey dovey....ewahhh!!!!!

ezoe mmg xromantik langsung...sadissss..... so xde celebration pun. plus, we are heading back to terengganu tuk family day... xpelaa, makin menua ni, makin tak berkisah sangat romantik ke tak (**** okey tipu!!)) hahahahahahhahaahahha


ni masa berpeluh2 aku wat bday party ezoe, 16012015 lepas

bukan wang ringgit yang jadi keutamaan, its all about effort u put on to make someone feel special..and ezoe still on his way terkapai kapai nak jadi romantik...hahahahahhah

oklaaa...kali nyala lilin n peluk2 dalam bilik sudah,,tu pun pas seminggu kedepan..hahahahahaah


Wednesday, March 11, 2015

keluarga vs kerjaya

assalamualaikum.....

bersiaran kembali sambil menyiapkan tugasan melibatkan online sistem..puffff!!berzaman nak tunggu boleh siap...


bercakap bab tugasan, secara tak langsung, ade perkaitan bab kerjaya.yezza kerjaya!!


hampir setahun yang lalu...entah mana dtg kekuatan, mungkin sokongan keluarga , ezoe dan GB aku time tu....aku apply kerja lain. Jujur...tak semudah yang disangka bila kita memilih utk bertukar kerja... 
  • dari timing kerja 730 -130 bertukar 800 - 430
  • dari biasa cuti yang panjang tanpa perlu apply, terpaksa apply
  • scope kerja yang berbeza...dlu p&p skrg lebih kepada pengurusan
  • client dlu kekanak ribena bertukar kepada orang dewasa n mungkin berpangkat dato datin
  • dulunya tempat kerja sekitar sekolah dan ppd..jauh sket ke JPN...tapi skrg sahih2 ke pejabat dan aku plak melawat n memantau org
hampir setahun aku nunggu.even perkhabaran aku di shortlisted pun xde. ye..aku bertawakal je time apply. almaklum, ngam ngam je syarat dia ngan aku. aku mmg dah assume harus ramai lagi berkelayakan akan apply

namun, rezeki tu sesuatu yang sudah tertulis. sebulan yang lalu..satu panggilan dari Kementerian Pendidikan Malaysia, Putrajaya berjaya mengucar- ngacirkan jiwa raga dan emosi aku. aku diberi pilihan dan tempoh masa untuk berfikir


ezoe?? entah dimana silapnya... dia seakan tidak menyokong. no pun tak..yess lagilaa...
maka, drama air mata neng yatimah pun berlaku..

ya, aku bertukar kerjaya dari sekolah ke KPM putrajaya. sesuatu yang berbeza. jika aku kata Ya, bermakna ezoe turut perlu berkorban utk aku. mungkin faktor kami baru sebumbung tidak smpai setahun, aku perlu berjauhan lagi dr dia lbh kerap.. bukan lagi berurusan peringkat daerah tp peringkat negeri dan kebangsaan.

timbal balik.solat istikharah berkali - kali....akhirnya, aku nekad dan bulat memilih untuk kekal seperti sekarang. jika Ya, aku memilih utk maju diri tp tidak pertimbangkan ezoe dan keluarga kecil aku.  insyaallah, rezeki lain pasti tiba untuk aku...INSYAALLAH
rezeki nan satu yang aku tunggu hampir 4tahun masih belum kunjung tiba....insyaallah, sampai masa dan ketika, REZEKI nan satu ini pasti tiba......aminnn!!!!

Monday, January 26, 2015

ceritera 2015

assalamualaikum...

bersiaran taktala ezoe bz overtime. solo kat rumah..tak masak pulak tu...")))
rasa macam nak cerita banyak sangat tp mood tu xbrapa nak menjadi...


pekerjaan??
di tahun baru di sekolah baru....dulu time pindah bulan 6, tengah tahun mmg sedap laa.kerja kurang. keje heavy dah ade org amik...nikmatt!!tp tahun ni...xde makne nak bahgia banyak sangat. s/u pendidikan khas, s/u ladap, guru SPBT, .bla blaa blaa...tp itulah rutin sebagai pekerja. nak gaji tapi xnak kerja????rontikan jelaaaa


kesihatan??
Alhamdulillah. keadaan aku memuaskan. tp baru ni checkup, doc confirmkan aku ade fibroid. dugaan??Alhamdulillah..aku orait je. Allah duga tanda sayang bukan? overall keadaan kesihatan memuaskan cuma berat elok2 drop dekat 6kg...skrg naik balik..aduhlaaa, ubat, plzzz laaa be nice to me....no more weight gain at least for this year. 


kehidupan???
alhamdulillah.makin teror masak okeyy?? asam pedas kaw punye sap sap soi siap...
lately aku rajin bawak bekal ke sekolah,alang2 masak breakfast tuk ezoe, aku tapau skali g skolah. nampak mithali sangat, walhal makan kt kantin xbrape sedap..=)  


overall..semuanya di tahap yang selesa. Allah lebihkan rezeki aku dan suami dari segi kesihatan, kebahgian, ketenangan jiwa. moga rezeki ini terus bertambah dan berkekalan.....



Thursday, November 13, 2014

laporascopic cystectomy

assalamualaikum

27 okt 2014 lepas....dalam pukul 2petang...aku kene tolak masuk operation theater..
perghhhh!!! mencacak naik blood pressure aku.terkejut tetiba nurse 4 5 org terpa masuk kalut2 siapkan aku nk operate..berdebar weyyy!! 

procedure aku berjalan lancar..expected operation session sejam lebih ja tp terdrag hingga 2jam 30minit. Puncanya??? aku xtau sebab aku pengsan habis. aku buat 2 procedure sekali jalan..ni point yang aku dapat hasil operation dan bual bicara dengan doc pakar..

  • mase scan cyst aku sebelah kiri...tp masa operation xde sebelah kiri, tetiba sebelah kanan plak.
  • report cyst alhamdulillah baik cuma lokasi cyst tu yang menyebabkan aku perlu dibedah.
  • procedure ke2, check tiub filopio. takut ade kerosakan. result??alhamdulillah...baik!!..")
  • result agak memuaskan .full result still pending sebab ade satu set ujian doc lupa buat. depan aku mo tu xleh kuarkan report, gedebuss kene lepuk dengan doc pakar...huhuhuhhhu
kesan bius penuh, aku terpaksa posa hampir 24jam.mabuk2 bius..makan je muntah.minum air kosong pun muntah....dah cam hape dh...tangan kebabom bengkak masuk drip.nak dijadikan cerita, mase dorg transfer aku dr OP ke bilik, drip tu dorg lupa bukak.darahh mauk dalam drip.bnyak ok!! dalam mamai bius aku leh ckp sakit sakit sakit tunjuk lengan bengkak.huhuhuhuh..nurse tanggalkan dan mintak aku mkn tp kalu aku muntah gak, kene ddrip lg...menggagah masukkan makanan xmo drip punya pasal....kesannya dah dekat 3mgu, tangan kanan aku masih sakit.. 
sekali ezoe bergurau ngan aku, terlupa tgn kanan aku bengkak n sakit...dia tertarik...mengalir air mata wanita malaya aku ni....muahahahahahhaa

bercuti hampir 3 mgu...aku gagahkan ke sekolah hari ke 13 selepas operation.nak tutup sekolah byk keje weyyyyyy..alhamdulillah rakan sekerja memahami dengan sgt baik!!")

bercakap bab cyst, beberapa hari lepas aku operate, aku ade berbual dengan kawan soksek dlu. dia pun perlu operate tuk buang cyst gak....tapi perkhabaran yang menyedihkan, kawan aku tu, disahkan kanser ovari stage 3..ALLAHUAKBAR..berdebar tak terkira sbb full result aku still pending.moga dijauhkan segala musibah dan dipermudahkan segala....

Tuesday, November 4, 2014

kitchen cabinet

assalamualaikum!! 

bersiaran di kala cuti panjang buatan sendiri...heheheeheh.
alhamdulillah..seperti sedia maklum, aku pindah masuk la cottage sehari sebelum posa. secara officially dengan kenduri doa selamat semua adalah pada 30.8.2014..alhamdulillah, semuanya lancar.menu??alhamdulilah, makanan sedang cukup.tiada lebihan =)
menu ::
homemade n homecooked okaayyy
  • nasi dagang lauk ikan dan ayam fullamakkk
  • nasi kerabu lauk daging bakar kebabbom
  • satay **tempah**
  • nasi himpit **akak aku rebuskan
  • puding roti
  • cocktail
  • cheese tart
  • agar - agar
  • pelbagai buah, pulasan, rambutan , duku, langsat
  • hilang ingatan dah menu lain...=)
apa pun, siap khemah cam menyambut menantu sangat feeling time tu...hahahahh..alhamdulillah!! kerusi meja ada dalm 15 set tapi ade yang terpaksa berdiri tunggu turn nak makan....terima kasih tuk semua dan maaf tuk yang tak terjemput.

tu intro je....muahahahaahahha ceritanya ialah, ramai bertanyakan cost kitchen cabinet aku.. memula aku ckp, biasa biasa je...dorg korek korek korek dan akhirnya aku state harga terus. ramai cakap murah!lallhamdulillah..so, aku decide share nagn details.moga membantu dikemudian hari.





yezzaa!!ini company pilihan hati
aku memilih everskills tuk buat kitchen cabinet aku. perghh!!power apek tu, sorang je datang tuk pasang KC ni.


ya..KC ni yang aku maksudkan.sorang pasang baiiii!!kagum geleng geleng kepala.. ni dapur aku yang kecik2 molek je.xmampu besar-besar. kalu perasan, dekat tall unit ade satu lopong...actually, tu untuk microwave. nak dijadikan cerita, time closed deal tu, ezoe tertukar oven dengan microwave,amik measurement pun melalui pic dalam wassap. pic tu ade plak measurement tuk oven dan microwave.

masa first day dia dtg pasang, aku nengok cam pelik je.cmne nak muat oven.kecik sangat.bincang punye bincang.aku decide tu pasang gak unit tu sbb aku dah bayar.kalu xpasang pun dia still charge ..nasib ruang aku cukup... dan aku terpaksa tambah another 
rm750 tuk tall unit  yang ade oven tu. 

 harga kc asal            : rm 4200
 tall unit tambahan     : rm   750
 total                           : rm 4950
** harga tidak termasuk table top dan hod hood n oven
** size kc aku lebih kurang 7 x 12 kaki

sekadar makluman, offer tak sama tapi xlari jauh beza. aku dapat offer ni masa fair dekat shah alam.
offer termasuk :
  • free design
  • free dish rack **hanging
  • free spoon tray
  • free bottle rack **tp aku nye design xde celah nak letak bottle rack
  • free 1 set of drawer ** harga drawer berbeza ok
  • free transportation
  • free soft close hanges

aku tergedik gedik teringin accesorries dalam KC.... alhamdulillah aku dapat beli dengan harga murah. againn, beli dekat fair tp fair dekat bukit jalil xsilap. kalu korang nak tambah accesories ni, beli awal so dat measurement akan ngam ngam...xde laa kan tersilap ukuran, xmuat ke hape.. n buy on your own.kalu beli dgn company KC, harga wow sket...



segala makanan kering n dalam tin aku sumbat sini

kuali n periuk daily usage aku sumbat sini

rak tertingkat pic 1 : rm 750
rak corner pic 2      : rm 450
jumlah                    : rm 1200


set hood, hod n  oven : rm  1950 
** brand faber
** hod 3 burner
**oven : 8 functions


so keseluruhan dapur aku : 

KC           : rm 4950
ACC        : rm 1200
SET         : rm 1950
TOTAL   : rm 8100




Monday, October 27, 2014

operation day..=)

assalamualaikum......
**auto published entry**


memasuki tahun ke 3 aku berdating dengan hospital..
dari kurus comei comei gebu suam suam kuku, mengembang dipam pam hasil makan pelbagai ubat...progress xberapa memberangsangkan...
sampai satu level, aku request nak stop ubat sebab tak tahan berat naik tak ditahan tahan...lucky me, berat aku drop 4kg weyyy!! hahahaahhaah...
kekdahnya sbb stop ubat hormon kot atau letih jap2 mengelap bawah, jap jap mengelap tingkat atas...what ever it is, 4kg tu besar rahmat ok..=)

dari hospital bukit mertajam dan sekarang aku direfer ke hospital putrajaya
hoiii!!hazab jugak nak cari parking area g hospital putrajaya ni..sabau jelaa

lepas checkup and treatment yang pelbagai..selepas amik darah 7 tabung uji yang menyebabkan lengan aku sengal2  seminggu lebih..makanya, tarikh ditetapkan
20 hb lepas, aku appointment nagn pakar bius tuk operation..ngeri jugak dengan perjalanan cerita apa yg dorg nak buat dekat aku...tp memandangkan aku knock out trus...ade haku kesahhhh??

 dan harini, 27/10.2014 aku operate..doakan ye moga dipermudahkan segala.moga ade rezeki menanti aku dan ezoe selepas ini..insyaallah. apapun, moga YANG ESA tetapkan kesabaran dalam hati aku untuk apa jua kemungkinan mendatang.DIA merancang sebaik baik rancangan. jika ade rezeki aku, INSYAALLAH..=)

ramai tny kenapa tidak ke swasta walhal ade insurans??ye, aku under insurans prudential dan great eastern. ejen insurans aku mintak aku transfer ke KPJ tuk operation.tp, ntah kenapa, hati aku berat memilih hospital putrajaya.mungkin sbb record aku dah ada disitu..
doakan yang semuanya lancar jelaa...insyaallah=)

**sudut gembira yang lain, aku baru cuti seminggu sempena deepavali, bersambung ngan mc operation...woww sgt...ehhhh!!

mohon ampun dan maaf andai ada terkasar dan terguris...moga dipermudahkan..insyaallah~~

Tuesday, October 21, 2014

PENIPU : yana home furnishing

assalamualaikum..

entry ni melibatkan sifat amarah yang menebal.masih marah walau dah 3 bulan berlalu...ate nak ngadu tiime marah tenet cam kura-kura..ini pun sedut wifi jiran sebelah.muahahahahaha ***dengan izin okeyy!!!




sapa orang ampang??
sapa orang taman dagang??


nasihat aku??rentikan laa kalu ada niat membeli perabot dari kedai ni.
kenapa??aku adalah antara mangsanya....choiiii!!

membeli sofa L shape ngan panjang kira kira 4 meter bersama stool ke hape aku xtau name bende alah tu..fully washable dengan harga RM2000 memang sangat woww pada aku. aku dan ezoe kaki survey.harga dengan kualiti kain tu mmg bagus hasil survey kami. siap dengan bantal kecik kat sofa tu ok.

katenya, lepas pilih kain kene byr full payment baru sofa boleh buat.memandangkan aku dnegan dia dah enggaged lebh sethn since aku letak booking payment, so aku tawakal je bayar lumpsum kasi settle. dari tarikh aku byr, 2 bulan lebih dia tak hantar hantar. awalnya cakap seminggu je.

2 3 hari kteorg call tnya, katanya esok lusa akan smpai sofa dekat rumah.dari sebelum raya smpai lepas raya dan berterusan smapi 2 bulan lebih. paling bodoh alasan dia bagi, pekerja dia sakit masuk hospital..ko pikir kilang sorang je pekerja???????? 

dah tgu 2 bulan lebih..akhirnya smapai sofa yang dinantikan. kejadah apa warna sofa datang belang belang purple???? xde dalam senarai lgsg warna purple aku pilih.tema rumah aku hitam merah.purple memang buat mata aku sakittt!!! terus teringat dispplay set masa aku byr full payment tu mmg sebijik cam sofa dia hantar ni.. 
dia cakap..oh silap ye kak??? xpe saya tgl dlu sofa ni nnt sy bawak sarung baru ganti...dah washable kan??mmg boleh bogelkan je sofa tu...


time delivery, ezoe keje...dia balik rumah je, trus soh aku siap nak g kedai tu..bukan dekat ok puchong ngan ampang.tol aje 8 rgt..sampai kedai, nahh!!display set tu mmg xde..ngamuk2 aku dan ezoe..dia bertegas, bukan sofa tu yang dia hantar.ok fine!!!
sarung mane??? sarung warne aku tempah mana??? dia ckp  3 4 hari lg dia datang...
bende sama berulang...dari  3 4 hari jadi dekat 2 mgu....lepas mengamuk kali ke2 dekat kedai...

so..dia dtglaa tukar sarung....dan again pillow kecik ata sofa dia xbawak..lupa katanya..esoknya dia nk hantar.. drama berterusan lg.... 2 3 hari lepas tu, aku call, aku warning,

saya nak ke kedai u dalam kul 8 mlm.make sure bantal kecik tu ade. saya xnak dengar alasan. *** since dia kata pillow tu tertinggal kat kedai, so mesti dah siap n aku g collect patutnya xde hal laa kan??

sampai sana....tadaaaaa, pillow xde pun. amukkan bermula..... aku cakap nak duit balik.bak aku rm100..dah cam along plak..ade haku kesahh?? so aku amik duit blah... 


kesimpulan, rentikanlan beli dari kedai ni....janji manis, tp semua sampah!!!


klik..klik..")