Followers

Saturday, May 28, 2016

aku dan IUI

assalamualaikum

im back after agessss......
mencari sedikit kekuatan dan kerajinan untuk bercerita pelbagai kisah hidup
hampir setahun tak update wey...last update cite posa lepas....hahahahah


kenapa aku kembali berblogging??




  • terlalu banyak cerita yang aku rasa berguna untuk dikongsi
  • diary yg bakal menyimpan kenangan dan ingatan
  • berkongsi  cerita sedih dan gembira...buka utk menagih simpati atau populariti..tp mana tahu, doa org ramai mampu membantu.......=)



mane nak mula yee??
mula ngan iui procedure jelaa ye...
since last year..dlm okt 2015...aku dah start join infertiility program under HPj..
hjg thn...doc assign aku utk IUI procedure since aku ni complicated ngan pelbagai kes kes wanita...cyst, fibroid dan PCOS plus aku dah nk 5thn berkahwin masih belum punya zuriat
once start iui program ..mental and pyhsical kene kuat sketlaaaa..
why?????
sebabnya...iui  ni totally based on ur period calculation...
ubat kene makan  day 2 period smpai day 6...day 10 kene g check possibilities ovum yg sihat.... kalu doc xpuas hati...day 12 kene g lagi....masih tak ok..day 14 plak...



kemudian, once ade ovum yg memenuhi size/ ciri yg dikehendaki...
kene g amik injection memlm..sebab ubat injection pregnyl ni berfungsi untuk 36jam berikutnya...dosage tak sama utk setiap org..aku penah amik 5000 n penah gak amik 10000



untuk kes aku..pukul 10mlm...aku kene g wad bersalin since ubat aku dah disimpan disitu dr pagi..nurse yang bertugas kat wad bersalin tu akan tlg inject ubat dekat vontot ok....vontot!!!!..
nak dijadikan cerita, ada satu malam tu, nurse yg inject ubat kt vontot aku adalah jiran aku....maluuuuu lakkk aii dok tayang vontot kat jiran...huhuhuhuhuhuhu

kesan suntikan??...ya rabbi..cramp dari pinggang ke bwh..nak solat siksa...sakit cam period pain...itu dlm kes aku laa....tp rata2 effect ubat tu cmtulaaa kesannya kt sume org..=)

selepas 36jam suntikan...aku kene g spital untuk direct suntik sperm ke dlm rahim....procedure????ala alaa org nak bersalin..posisi katil menjunam dlm 15 darjah ke bawah..doc akan suntikan dan ko harus kekal posisi sama tp mengiring ke kiri 20 min dan ke kanan 20 minit..tp nurse akakn sajes utk lebihkan posisi yang mana telur subur ko ade...

selesai procedure, ko tunggulaaaa sambil berdoa moga ada rezeki ..moga procedure berjaya. nurse akan bekalkan dengan UPT test..in case period delay..trus check laa positve atau tak... jika tidak.....proses berulang dan seterusnya....

normally, setiap iui procedure, maksimum 6x try je xsilap aku...kalu tak ok, doc akak assign ke next level. 

Dalam kes aku, aku hanya buat 2x procedure and doc mintak aku rehat sekejap...whyy???
sbb doc detect sumthing unusual dkt area rahim aku which dia pun xsure izit benda itu harmful ke tak..so stop kejap and hanatr sample darah segala berkaitan untuk detect, bendanya apa..


at this point, sokongan org sekeliling esp husband sangat perlu...mental kene kuat...be positive , keep praying and lets ALLAH do the rest...=)
alhamdulillah, gb aku bagi pelepasan utk aku g spital dalam kadar kekerapan yang boleh mendatangkan kemarahan..hahahahahhaha

bagaimana penerimaan aku bila procedure tak berjaya????
aku slalu remind diri sendiri, biar sekuat mana usaha kita, jika DIA tidak merestuinya...kesudah tak akan berjaya....put ur 20% on effort and 60% on ALLAH...
ALLAH sentiasa tahu waktu dan masa terbaik untuk sesuatu...
yesss!!!sumtimes, ujian dan dugaan ini ALLAH beri untuk kita lebih sedar tentang kealpaan dan kelalaian kita pada pencipta. berusaha untuk jadi ummatnya yang lebih baik...INSYAALLAH


Wednesday, April 27, 2016

bebel-ing


assalamualaikum...

bersiaran di kala rajin sebab keje online dah siap....yeeehoooooo
rajinnya tidak...cuma lebih kepada boringgg....


kekdg ade rerakan keje tny,,
man....ko balik kang ko buat apa kt rumah??
tengok keadaan kak...tgk tv ke..tdo ke..baca novel ke...
syookkk nooo..akak nak tgk tv pun xdan..bz ngan anak-anak

jawab aku....

ada ketika, tahap buhsan kak..kalu xde anak, kita berharap ada anak utk isi keboringan tapi bila ada, kekdg kita nak "me time" sgt..
manusia ni mmg xpenah nk bersyukur kan???


ade suami..kekdg dia nak masa ngan kengkawan..."me time" katanya
ko nak simpan dia sangat pun, kesudah bertekak, dia keluar gak
dari menyakit hati..diam sudah...buat hal sendiri....dia igt bini dia, pepandailaa cariii

dah makin menua ni, aku malas nak kecoh - kecoh, malas nak bising - bising
relekssss sudah...hati sakit pun, simpan sendiri sudahhhhhhh









antara konvoi yang aku join...xsialp time ni g breakfast dkt lemang to'ki bentong..blk lunch dekat janda baik...alhamdulillah, akak2 ni mmg sempoi and very the supportive...majority dan bercucu ok masih ride z1000
siap racun aku soh ezoe upgrade z1000..pitammmmmm!!!!!!!


**entah zaman bila aku buat entry ni....dah ade dlm draft..kasi publish jelaaa..=)

Friday, June 26, 2015

Salam ramadhan

Assalamualaikum
Dah seminggu baru nak menyalam nyalam ramadhan..alhamdullilah..lebih istiqamah dlm urusan duniawi dan ukhrawi...so far,lauk berbuka aku masak..kuih muih je beli.xkosee mak nk buat kuih sbb perut aku sorg nak makan...ye,bertukar juadah ngan jiran bagus..tp,kalu dah bagus..xyah tgu remedan je nak bertukar tukar juadah...***nmpk x alasan xrajin di situ..hahhahahah

Nawaitu nak mengkukis dah ada sejak sebulan sblum posa...skrg,hanya mencari kerajinan... "haiii laa rajin..timbullah engkau!!!"...hahhahah

Couple week before posa..aku ada join game ex student soksek..macam2 game dorg organize tp..aku join bowling jelaa..itu pun tawakal.xde prektis ape bgai


ini team aku ...kawan kamceng time skolah


Underdog team tetb jadi champion
lebih manis madu..aku dpt highest score ...phewitt sgtt!!

neway....
salam ramadhan..moga ramdhan tahun ini membawa seribu keberkatan.moga urusan aku dipermudahkan..aminnn..



Thursday, June 4, 2015

emosi

Assalamualaikum...
bersiaran di kala rajin.aura tu timbul.hopefully will last at least for a year...muahahhhh



4 tahun berkahwin dan blum dikurniakan anak..ALLAH ALMIGHTY definately knows the rite time for me n ezoe to hav our lil one.
cakap2 org sekeliling kekdg mmg makan hati tp...itulaaa takdir. Selalu aku berdoa..moga diberi kesabaran..moga diberi kecekalan dan paling penting...moga tidak putus harapan

ive been diagnosed with cyst,fibroid n PCOS..yezza mengecilkan peluang utk aku mengandung but i believe miracles do happen. fasa skrg...aku tgh on going ngan iui.. makan ubt.sebulan bkali2 kene g hospital..jumpa kaunselor..bla..blaa blaa..

Ubat??bermacam2 n bertukar tukar... price of that..weight gain kemain lagi.. bila org tny,aku iyekan je.mls nk berpanjangan soal jawab nanti...biarlaaa...

Betul kata org..kekdg bercerita dgn org yg kita tak kenal lebih mudah dan lebih tulus dr bercerita ngan org yg rapat dgn kita.. banyak nauuu bende dorg nak soal. Sanggup wasap berkali kali tny...dah berisi belum??.. dah aku xbalas...ko pepaham jelaa.aku cepukkk kang, baru kenal erti penyesalan kot!!!

orang mudah mempersoalkan..tp tidak pula fikirkan perasaan
orang mudah nempertikaikan..tp tidak pula amik tau susah payah hidup seseorg
orang mudah membahankan..tp tidak tau btapa remuknya hati
orang mudah memperkatakan ...tp tidak pula amik pusing bila org perlu pertolongan

Berkali kali aku nangis sebelum tdo dek kerana mulut org
berkali kali aku teresak di bahu ezoe dek kerana kata kata org
berkali kali aku tahan sabar dek kerana rasa hormat
dan berkali kali aku mohon.......


YA ALLAH, biar apa pun...tanamkan sifat sabar setebalnya.moga aku mampu menerima segalanya dengan redha.....


Tuesday, June 2, 2015

teacher's day

Assalamualaikum
entry mesti upload..hahhahaha.bukan senang ok nak pakai balik baju zaman sweet 17...umur 30tahun baru mampu nk buat super duper throwback ni...kus semangat takut baju xceluih....hahahhahahah. ni baju adik ipar aku time dia form6 sbb tu kain aku kaler hitam...asal ade jelaaa...gb dah warning sume kene pakai baju theme back to school.exception tuk cikgu ngandung..kang menyerong kemain org pndang budak skolah preggy ngan baju skolah..

tetb teringat zaman muda belia kt soksek..rindu kenangan soksek.rindu kawan2 soksek....rindu kene denda pagi2 lari keliling padang sbb lewat g perhimpunan. Rindu kene kejar ngan warden sbb basuh baju tgh2 mlm buta.hahhahahah...partner in crime aku byk simpan rahsia..






selamat bercuti bagi yang berkenaan...
kasi upload satu pic tuan tanah 
**pp masih gebussss n mon mon...hahhahaha





Friday, May 22, 2015

im officially 30

Assalamualaikum
selaras peningkatan usia...maka makin kurang masa ngan blog ni..nak di tutup..ada rasa sayang....aduhlaaaaa

Yezza...umurku udeh 30tahun..17042015 lepas....alhamdulillah...dipanjangkan usia..ditabahkan hati menerima pelbagai perkhabaran....usia mematangkan akal fikiran..

bcakap bab matang, ezoe pun skrg kemain lg terer buat sprais mase bday...dah pandai romantik!! I loike...kebetulan bday aku jth hari jumaat.mlmnya, ezoe dah pesan
yang.....packing baju tuk trip 2h1m ye.
nak g mane yang???
Adelaaa...rahsia......
abes, cmna nak tau nk packing baju jenis apa??kot nak bwk sweater ke...swmmg suit ke...apa ke???
Ikutlaaa yang nak bawak apa pun.....

Last..atas faktor bijak2 akal...aku pun pack laa swimmg suit n baju santai tepi pantai..sbb itu tmpt kgemaran ezoe...


Esoknya, ezoe half day.time nak gerak dr rumah...dia mtk aku ikat mata...kau dah kenapa smpai nk ikat mata ni yanggg oiii...
sprais katanya....
elok aku tutup mata...xsempat hangat bontot..tetb dia ckp...bukak laa yang mata tu....
jeng..jeng..jeng....masuk kwsan resort.rupanya dia booking dekat cyberview resort  & spa... 10 min dari rumah ja..hahhahahahahahaha









Best sgt hotel ni. Swimmg pool yg besar n bertingkat2.. interior yg best.. n sauna for freee..hahhahaha.khabarnya spa dia pun best.unfortunately, xberkesmpatan nak cuba.
ezoe book chalet room. Normal price dalm rm500++...tp mandangkan booking online so dpt rm275 xsilap.tp mmg berbaloi..

Bday prezzie aku actually a month before ezoe dh soh pilih from selected items jelaa but with his approval....
so this is for me for this year ...i loikeee yang!!!!!




16.4.2015...perkhabaran sedih aku dpt..mgkn niat ezoe nk ceriakan suasana kurang ceria...sgla usaha keras utk aku....tq so much yayang for all the courage n spirit u  put to cherish my life.luv u to da moon n back!!




Friday, March 13, 2015

wedding anniversary

assalamualaikum!!


13032011 - 13032015
it has been 4 wonderful years and still counting. been together and stick tight together thru thick and thin. menipuss xde cakaran harimau within the 4 years, alhamdulillah..still manage to handle in fact makin lovey dovey....ewahhh!!!!!

ezoe mmg xromantik langsung...sadissss..... so xde celebration pun. plus, we are heading back to terengganu tuk family day... xpelaa, makin menua ni, makin tak berkisah sangat romantik ke tak (**** okey tipu!!)) hahahahahahhahaahahha


ni masa berpeluh2 aku wat bday party ezoe, 16012015 lepas

bukan wang ringgit yang jadi keutamaan, its all about effort u put on to make someone feel special..and ezoe still on his way terkapai kapai nak jadi romantik...hahahahahhah

oklaaa...kali nyala lilin n peluk2 dalam bilik sudah,,tu pun pas seminggu kedepan..hahahahahaah


klik..klik..")