Followers

Wednesday, April 16, 2014

eg-tukar : realitinya

assalamualaikum....

egtukar guru...sistem yang dah jadi bestfren aku since  last 3 years  n still counting... yezza berzaman, dah 6 kali percubaan. 2014 merupakan tahun ke4 percubaan diiiringi doa moga kesabaran ku melangit tinggi bila asyik keputusan negative je....

aku percaya pada perancangan ALLAH adalah yang terbaik..tapi sebagai manusia, membengkak gak hati dah perasaan bila mana:


  • kau posting x sampai 2 tahun dah dapat tukar semenanjung
  • kau posting x sampai 1 tahun dah dpt balik kampung halaman walau masih bujang
  • kau posting x sampai 2 tahun dah dapat pindah dekat bini/laki...
aduhlaaaaaaa.....yee, rezeki manusia adalah berbeza. pernah ke KPM tuk merayu..
lepas merayu..hati rasa tenang.alasan pegawai sedikit  membantu dan rasional..
antara butiran percakapan pegawai tersebut

  • pertukaran berdasarkan first come first serve.ada org yang lebih lama apply pertukaran berbanding awak tp masih belum dpt bertukar...so bila ada kosong, kita bagi yang dah lamaaaaaa apply 
  • negeri yang awak pohon dah sampai limit guru. kalau awak masuk, peruntukan tak cukup tuk bayar gaji awak.
  • memang ada kekosongan opsyen awak dlm negeri yang dipohon tapi guru yaang mengajar bukan opsyen tak boleh dipindahkan kalu dorang x apply permohonan tukar.
  • kita memberi priority pada mereka yang punya masalah kesihataan yang kritikal dan ancaman keselamatan.
  • awak xkesian ke family yang ada anak tp mak ayah duduk jauh??jadi kita bagi dorg dlu...aku mengangguk tanya bersetuju atas rasional manusia...tapi aku yang kawin 3 thn lebih tp x ngandung sbb dok jauh gak ni hadoo yang kesian kee wey???

pada rasional aku laa...kenapa susah berbenor nak bertukar walhal dah bertahun mintak tukar

  • guru baru posting di posting lebih awl berbanding guru yang memohon pertukaran. bila mana kekosong dah diisi oleh guru baru posting, mmg chancess sgt tipis laa nak lepas..sebagai contoh tahun ini, guru baru posting dari maktab di posting pada                  1. 4.2014.. makanya, kekosong di negeri telah diisi oleh guru baru. sistem pertukaran guru hanya dapat dipohon pada 1.4.2012  - 30.4.2014 bersamaan tarikh guru baru posting. bila mana tmpt dah disi guru baru, celah mana aku nak masuk bulan 6 ni???? ce khabar sket.... 
  • rombakan turut berlaku dalam negeri. sekolah aku sendiri menerima seorang guru yang ditukarkan oleh JPN walhal xmintak tukar pun. dan bestnya, dia adalah guru yang baru setahun posting. rezeki dia. aku terima. tapi mana keadilan tuk guru cam aku??
  • bila ditetapkan peraturan, guru baru, guru KDC/LPBS tidak boleh ditukarkan dan perlulah kekal di sekolah yang diposting dalam tempoh sekurangnya 3 tahun..namun kenapa perlaksanaan hanya pada sesetengah orang?? ade je yang x smpai 3thn  dah bertukar.......
  • KPM mungkin merancang sesuatu tuk membantu kami guru guru yang sekian lama tinggal berjauhan dari pasangan, tapi rasional nya..kenapa tidak dirombak serentak??maksudnya guru baru posting dan guru memohon pertukaran bergerak serentak.. 
  • ataupun guru mintak tukar dan layak untuk memohon pertukaran dipertimbangankan pertukaran. dan ditukarkan terlebih dahulu.kekosongan yang ditinggalkan guru yang bertukar inilah diisi oleh guru baru...
ini rasional pada fikiran aku namun aku tidak tahu permalsahan yang dihadapi di peringkat pertukaran dan posting...
rata rata semua guru kat sekolah bertanya nasib aku tuk pertukaran kali ini...aku jawab..ntahlaa kak...ntah bila laa nak smapai rezeki saya..berdoa jela...
**dorg turut "nampak" apa yang aku fikirkan bila melibatkan proses pertukaran...


rezeki ALLAH maha luas...permudahkanlaa urusan pertukaran ku untuk kali ini...AMIN AMIN YA RABBAL ALAMIN

Wednesday, April 9, 2014

PRB : proses renovation

assalamualaikum....

bersiaran di kala rajin...dok setelkan e-filling, alang alang depan pc...sambung buat entry...
borak borak bab tukang laa ye?? ke nak borak bab bahan/material?? ahhh lambak jelaa apa yang aku teringat kan..kang ada tungging terbalik semua..pandai pandailaa korang susun ye..i is tak rajin.. check je  under label projekrumahbaru (PRB) atau la cottage


  •  tukang rumah / kontraktor pengubahsuaian
bab ni paling kritikal. paling menggigil kepala lutut dibuatnya. kalu tiles n cat xcun ,xpa lagi..boleh pejam mata..kalu dah buat rumah terbarai separuh jalan, duit dah habis...mane ko nak duduk?? rumah beratap rembulan dan bintang???fuh...mintak jauhlaa....
mcm entry PRB lepas, kteorang hanya menggunakan tukang dan bukan company mana mana.jadi risiko adalah berganda. call merata tanya pasal tukang. kebiasaan tukang akan bagi harga sekaki persegi. maksudnya kalau luas kawasan nak reno 20x18sqft, darablaa ngan harga perkaki yg tukang bagi...maka..itulah kos pengubahsuaian secara kasar..=) kos tu termasuk material ye. 

tapi dalam kes aku, kteorang mintak upah secara lampsum tidak termasuk harga bahan. contohnyalaa.. tukang bagi harga rm10K tuk reno, maka kos itu hanyalaa untuk upah dia sahaja tidak termasuk kos bahan, wastage disposal dll berkaitan. untungnya, sebarang bentuk kerja sama anda mengecat, membuat plaster ceiling, wiring dll boleh diarahkan....

and again, tidak mudah. kerja kerja dorang perlu dipantau. 2-3 hari sekali perlu lawat tapak projek. kalu kontraktor, hanya perlu byr dan segalanya dorg uruskan. lebih mudah kan?tapi kos lebih tinggi...terpulang kepada masing masing. tukang ni orang indon tapi dah 6 tahun dkt msia.dah cam mandor dah pun.stakat ni ok.kalu ada yang kteorg xpuas hati, kita tegur dan dia akan baiki. ayat dia...ok, takde masalah...tu je semedang jawapannya.

  • kedai hardware / bahan renovation
pemilihan kedai hardware penting jugak. kalu boleh elakkan dari mecari kedai yang jauh dari tapak projek. kang dia charge kos penghantaran barang plak.bukan sekali ye barang perlu hantar. kekdg seminggu sekali, 2 minggu sekali...gitulaa...
aku dah ezoe amik satu kedai ni area putra perdana jugak. kami beli barang anggaran keperluan untuk seminggu je.. andai ada apa apa keperluan tambahan, tukang aku call ezoe btau. ezoe akan direct call kedai hardware tuk supply barang. slalunya, pagi order brg, ptg sket dia hantar barang. kteorg ada gak letak petty cash dekat harware incase xdpt pergi dlm masa terdekat..so tukang akan g amik barang and tolak dari duit deposit tulaa...hujung minggu, kteorg g collect resit n check barang..kot kotlaa tukang dia amik extra barang plak...

  • wastage disposal
kalu reno rumah jgn lupa part wastage disposal. kiteorang dpt tong smpah dgn rate rm200 sebulan. kalu 2minggu, sewa rm150..so lebih berbaloi amik sewa tuk sebulan..ni tukang yang rekemen. oklaa...


oklaa..bab documentation sume, nantilaa aku borak lain...**kalu rajin



Friday, April 4, 2014

rezeki

assalamualaikum.....


bila bercakap tentang rezeki...terlalu besar maksudnya..
aku tidak dikurniakan rezeki punya anak....
tapi aku punya rezeki kesihatan yang agak baik

aku tidak punya rezeki memiliki cahaya mata
tapi aku punya rezeki memiliki suami yang sentiasa kuat menyokong aku time aku touching ngan mulut lahar orang bergelar manusia hati kering

aku tidak punya rezeki memiliki zuriat
tapi aku punya rezeki "kekayaan" biarpun tidak sekaya mana, namun tidak laa sampat tahap merempat meminta ihsan org yang bermulut "lahar" untuk sesuap nasi

rezeki....
masing masing ada ketetapan rezeki yang Maha Esa tetapkan.
jangan dipertikaian sesama manusia setiap rezeki itu
hanya sekelipan mata, Dia mampu menarik setiap rezeki yang Dia titipkan.

siapa bilang tanpa zuriat tiada cahaya bahagia dalam rumahtangga
siapa bilang dengan punya zuriat rumah tangga tidak bergelora??

jangan mendongak mendabik dada 
hatta rezeki itu sentiasa berubah dengan keizinan dan ketetapanNYA
tundukkan lah egoku untuk sentiasa mengucap syukur dengan setiap rezekiMU

mungkin sekarang aku belum punya zuriat...siapa mampu menolak andai satu ketika aku diberi peluang merasa zuriat kembar 3??
mungkin sekarang belum masanya.....
mungkin sekarang aku hanya punya keinginan tapi tidak punya "kemampuan" membawa amanat bergelar "ibu"..bergelar "mummy"...bergelar "ummi"

ALHAMDULILLAH...aku  punya suami dengan kata perangsang yang kuat...
sampai masa, rezeki pasti tiba...
biar apa jua rezeki yang ENGKAU tetapkan..
dengan hati terbuka berlapang dada..aku terima segalanya dengan redha...

ALHAMDULILLAH YA ALLAH untuk kiriman REZEKI suami sebaik dia.....=)
ALHAMDULILLAH YA ALLAH untuk kiriman REZEKI kesihatan yang baik
ALHAMDULILLAH YA ALLAH untuk kiriman REZEKI yang tidak putus tiba
ALHAMDULILLAH YA ALLAH untuk kiriman rasa bahagia
tempatkanlah egoku di sudut paling bawah dengan hati penuh redha apa jua ketetapanMU
INSYAALLAH.....


Monday, March 31, 2014

PRB : renovation progress

assalamualaikum...
bersiaran hasil lambakan yang ada dlm draft dan tinggal published je...ok..ini lambakan pic renovation progress last 2 weeks...layan pic yang termampu jelaa ye...

prosess membaraikan porch dah lama dah
**bukan ezoe ye??escott ezoe ke site..kekadang..=)


cenggini jadinya hasil baraian porch tu...

view dari depan

view dari dalam rumah
dari dining area ke hall baru





dapur


konsep rumah ni boleh kata 80% atas ezeo...dia suka modern concept..so let it be..
aku ok jelaa...apa yang aku x ok...aku bantah...
progress rumah alhamdulillah lancar. fasa tiles dah habis.pecah otak weyy bab pilih tile.nak murah tapi cantik..itu standett..=) next phase ada cat rumah..warna apa??jenis apa?? tone apa?? feature wall cmna?? ohhhh..........


Wednesday, March 26, 2014

school holiday!

assalamualaikum......

chaaakkk!!! masa untuk berehat sebentar di kala cuti sekolah
namun...jadual ku padat dan mampat....yezza......

start jumaat pas habes skolah..berdessup aku ke ipoh..family dayy my mom's side...kiteorg buat dekat tower regency ipoh...3h2m...layanzzzzzzzzzz.....

ahad ptg berdesuup balik kl...survey brg brg untuk rumah...
isnin petang pas ezoe habis keja..berdesup g la cottage plak tgk perkembangan rumah...xleh biar gitu je..kang diorang ngelat...kene buat beam, tak buat beam...design cmni, dorg tukar design cmtu....ishhh tak boleh ni...slalu kene pantau..=)

selasa pas ezoe keje....challooo balik terengganu!!..ganu kiteee....=) nak kopok lekor...nak nasi dagang.... nak otak otak..nak nakk nakk...dah lama gak xblk tganu..dkt 5 bulan kot...tp family ezoe slalu je turun kl...kali ni mak mertua aku pun nk g umrah..elok berbenor laa balik pun....tapi kali ni balik naik bus je..ezoe ckp xlarat drive..layanzzzz..xde hal pnya...

stay kat tganu smpai sabtu...n sbtu mlm aku challo blk penang, ezoe challo blk kl...maka...berpisahlaa kami suami isteri ke tempat masing masing.... moga pertengahan tahun ada peluang laa nak bertukar..aminnn!!!

ok malas dah bebel......heppi holidayy!!!

Tuesday, March 18, 2014

PRB : reno rumah/ ubahsuai rumah la cottage

assalamualaikum...

mulanya memilih untuk senyap senyap sudah hal reno rumah..takut ada yang mentafsir aku mahu menunjuk..hoiii!!riak tu, xbaikk!!...tapi bila difikirkan mungkin membantu mereka mereka yang memerlukan..dan mampu mengembangkan kerjaya freelance ezoe..so moh kite cerita sket sket...

renovation...aku bukan kaya nau nak buat gabak gabak...time berangan nak buat, memang syiok!!time terima sebut harga/ quotation..pitam jap!!bangun...sambung balik pitamnya...aduyaii!!! hampir 10 dan mungkin lebih kontraktor yang bagi quotation kat kteorang. setiapnya ada pro and cons. bila ditimbang tara..bila dah menjelajah hampir setiap homedeco expo..makanya, kami memilih untuk MENGURUSKAN SENDIRI.. (read: tanpa kontraktor)...

ada beza ye adik adik kakak kakak antara kontraktor dengan tukang. kontraktor adalah company/ individu yang mengupah orang lain iaitu tukang untuk membuat reno.so cost melibatkan 3 peringkat..pertama  kedai barang musti dah amik untung, kemudian tukang tu musti nak untung gak ..pastu kontraktor pun nak untung, makanya topup ke atas harga tukang tadi...dan kita sebagai empunya rumah menanggung keseluruhan koss..yessza.. makanya  keseluruhan adalah tidak murah!! 

kalu buat sendiri kos masih banyak...mana nak kira kos tenaga kita..kos masa nak memantau projek... kos wang berulang alik, 2-3 hari sekali ezoe akan berulang memantau...mex pergi balik 8rgt ok... tapi apa yang kita dpat bila semuanya kita handle sendiri ialah..kepuasan!! material semua atas pilihan dan citarasa kita..=) alhamdulillah!! ezeo ada kepakaran dalam bidang ni... dan kita hanya membayar kos kerja kepada tukang. segala barang pembinaan kami beli dan segalanya dibawah kawalan...insyaallah

..bab tukang ....bab material...bab kedai hardware...bab  wastage disposal..bab blaa blaa blaa... lain kali laa story mory..mood dah luntur dan kendur...so..ini adalah pic renovation progress rumah aku..aku lambak ikut suka hati jaa weyy!!malas nak susun... =)

ezoe akan guide aku bab calculation..bab duit aku teror laa.. ni suruh aku convert kaki ke cmla...meter ke kaki laa...kalu keluasan sekian sekian brape tiles nak pakai...blaa bla...aku xtau laa baiiii!!!asyik kene marah je..=((( sodihhhh!!!!! last aku bebai, aku suruh dia kira sendiri..aku dok sebelah sedut dalam dalam slurpee time cuaca panas...perghhh!!nikmat.....**aku terer dah wey bab bata laa sirkup pasir laa pelet bata laa...simen laa...=) ilmu tu..ilmu!!!

view piling dapur blkg..time mlm buta...ezeo pas keje bergegas ke LC nak pantau ...ngan jam kat jalan tun razak laa..memang kul 530 kuar keje..kul 8 baru jejak LC..sian dia..letih sgt...berkorban masa dan tenaga




dapur lama dah pecah dah

dah naik bata pun sebenarnya

ohh!!itu org kedai hardware hantar besi nak buat slab n lantai..


kalu xsilap aku..pekerja tuk rumah aku ni, kteorg pakai 5 org..eh ke 6??...hurm...
aku xtau. ezoe yang bayar upah kat dorg ..ezeo yang uruskan diorang...kekdg blanje  dorg makan...baikan boss anda wahai tukang???ehh!!..hahahah



bahagian dapur 



ni antara kerja kerja untuk  buat slab..bahagian bumbung dapur, kteorang buat slab aje dengan niat bila ada rezeki lebih, nak tambah atas plak...aminnnn!!

 porch depan pun dah barai dah...

apapun...so far aku suka dengan tukang ni..lembut je bercakap
nanti aku share bab tukang gak ye... moganya rumah aku berjaya dengan cemerlang..ehh!!hahahaha aminnn....

drawing projek ni,  ezeo yang buatkan..cam pelan kat atas laa...tuk submisson majlis, korang kene buat pelan ye....so, kalu berminat nak mintak suami aku buatkan...
silalah email ke 

arizul hilmi / ezoe : ahaw85@gmail.com ok??
atau ke aku pun boleh
nurul iman : cadbaeryls@gmail.com

**progress rumah ni dah kemana mana dah..aku malas nk upload pic...so...nantilaa entry lain kau kasi yang terkini.....**kalu rajin..=)

Thursday, March 13, 2014

3th anniversary : realitinya!!


13032011 - 13032014
3 tahun sudah perjalanan kami suami isteri

biar pun belum jubli perak mahupun jubli emas..tapi banyak perkara berat yang mematangkan kami berlaku... manisnya???lagi banyak....so, moh maniskan lagi hubungan ini....


sweet kami xmacam sweet sweet couple lain..
aku dan ezoe jarang nk bermanja manja cam couple lain kat fb..kalu 4 bulan skali main angin jiwang aku, ade gak post i love you  kat wall fb ezoe ...xde lee proper i love u tp aku  bantai type lebiu je sbb  malu...=)..laki aku lagiiiiii  maluuuuuuu......
die klik like je...respon nan hado...sodihhh!!!!!!!!!
nak harap ade notes puitis romantis kat fb aku...lagi nan hadooo...sodihhh!!!!
yelaa..kekdg tgk couple lain sweet muit bagai..teringin gak..=)

kami bukan cam couple lain yang banyak pic laga laga pp..pic kiss kiss pipi..kalu ada pun seketul dua jaa..hatta nak tangkap gmbr gitu pun malu malu...ni nak post kat fb ke ig ke..lagilaa malu......bukan x ada langsung...cuma sangattttttttttttt laa sikit..alahaii!!! xfotogenik ye laa jugak deduanya
so, kami laga laga pp ..kiss kiss pp  blkg tabir sudah..=)

kami bukan cam couple yang lain yang meleset je kerjanya..YA!! meleset tu ada..tapi lebih kepada bersumo..korg caya tak, kalu aku nagn ezoe depan tv, kerje kami sumo je..
die suke sakat aku..aku sakat balik...pastu main geletek geletek..pastu dah nk tahan jari dok mengeletek, dia akan kunci tangan..ade aku kesah, dengan kaki pun aku naik...ko hadooo???
anak xde xpe, bersumo sesuka hati di mana saja...kalu ade anak, kene control sket..hahahaha
pas letih bersumo, baru dok diam diam pluk pluk depan tivi...xde sumo dlu, xsenang hidup sehari.

kami bukan cam couple lain tiap bday ade sambutan kat hotel laa..candle light dinner laa..hadiah sweet sweet gitu...ada tp xdelaa dlm bentuk serprais..laki mak xreti weyy!!
makan makan gitu ade laa...proper sambutan nan hado..laki aku kayu..
sodihhhhhhhhhhhhh!!! tp dah gitu orangnya..jika dipaksa..mustilaa xbest..biar datang dari hati...
so...terima kekayuaan dia dengan redha..=)


bukan xde usaha dari ezoe nak sepraiskan aku, tapi xseperti yang kebanyakan wanita suci dan lemah lembut cam aku  harapkan...choiiii!!!..hahahhaa..
tapi...bila usia hubungan mencecah 6thn termasuk 3 tahun alam perkahwinan...aku redho mendapat suami kayu...malah, aku pun dah nk mengkayu gak skrg ni.. aduhlaaa....



tapiiiiiiiiiiiii

ezoe sweet dengan cara dia yang tersendiri...=)
dia akan pastikan aku makan bila aku sibuk sibuk buat hal rumah bila kenduri...**MIL akusuka berkenduri kendara.. dia akan simpan lauk yang dia tau fav aku...=) n kekdg dia dtg ke dapur cari bini di yang bz kat dapur ajak mkn...


ezoe sweet cara tersendiri....
dia akan layan kau sebelum tido..kebiasaan...dia urutkan badan time nak tido...
habit aku tdo suka ada org urut blkg bdn...ezoe kan buat ezp time kau mengeluh letih sgt...
adakala baru 2  3 kali urut...dengar  dia dengkur dulu..sabau jeeee laa

ezeo sweet cara dia...
dia akn penuhi kehendak aku sehabis baik...
andai aku nk mkn sekian sekian..andai aku mau pergi sekian sekian tempat
dia akn cuba tuk penuhi..
**nasib bini xmengada lelbih lebih...hahahahah

apapun..setiap org adalah berbeza dan unik
aku dan ezoe lebih selesa menzahirkan kasih sayang bila kami berdua..hanya kami berdua.
malu tu ada dan seharusnya ada terutama kalu belum berkahwin...kalu dlu xtau malu, masa mungkin merubah seseorang itu...alhamdulillah...semakin menuju ke jalan yang sepatutnya...

biar macam mana corak kehidupan rumah tangga seseorang tu, kalu tiada kesefahaman , ketoleransian dan kasih sayang serta keredhaanNYA, maka..pasti tidak akan kemana...

HAPPY ANNIVERSARY MY SWEET DARLING MUMUS..
lebiu lebiu laaa


##prayfor mh370...moga selamat hendaknya
**aku dan ezoe dah booking flight MAS tuk jenjln bulan 5 ni...risaulaa gak
...tp yakin, ALLAH penentu segala kejadian...=) kun fa ya kun.....insyaallah...

klik..klik..")