Followers

Tuesday, October 21, 2014

PENIPU : yana home furnishing

assalamualaikum..

entry ni melibatkan sifat amarah yang menebal.masih marah walau dah 3 bulan berlalu...ate nak ngadu tiime marah tenet cam kura-kura..ini pun sedut wifi jiran sebelah.muahahahahaha ***dengan izin okeyy!!!




sapa orang ampang??
sapa orang taman dagang??


nasihat aku??rentikan laa kalu ada niat membeli perabot dari kedai ni.
kenapa??aku adalah antara mangsanya....choiiii!!

membeli sofa L shape ngan panjang kira kira 4 meter bersama stool ke hape aku xtau name bende alah tu..fully washable dengan harga RM2000 memang sangat woww pada aku. aku dan ezoe kaki survey.harga dengan kualiti kain tu mmg bagus hasil survey kami. siap dengan bantal kecik kat sofa tu ok.

katenya, lepas pilih kain kene byr full payment baru sofa boleh buat.memandangkan aku dnegan dia dah enggaged lebh sethn since aku letak booking payment, so aku tawakal je bayar lumpsum kasi settle. dari tarikh aku byr, 2 bulan lebih dia tak hantar hantar. awalnya cakap seminggu je.

2 3 hari kteorg call tnya, katanya esok lusa akan smpai sofa dekat rumah.dari sebelum raya smpai lepas raya dan berterusan smapi 2 bulan lebih. paling bodoh alasan dia bagi, pekerja dia sakit masuk hospital..ko pikir kilang sorang je pekerja???????? 

dah tgu 2 bulan lebih..akhirnya smapai sofa yang dinantikan. kejadah apa warna sofa datang belang belang purple???? xde dalam senarai lgsg warna purple aku pilih.tema rumah aku hitam merah.purple memang buat mata aku sakittt!!! terus teringat dispplay set masa aku byr full payment tu mmg sebijik cam sofa dia hantar ni.. 
dia cakap..oh silap ye kak??? xpe saya tgl dlu sofa ni nnt sy bawak sarung baru ganti...dah washable kan??mmg boleh bogelkan je sofa tu...


time delivery, ezoe keje...dia balik rumah je, trus soh aku siap nak g kedai tu..bukan dekat ok puchong ngan ampang.tol aje 8 rgt..sampai kedai, nahh!!display set tu mmg xde..ngamuk2 aku dan ezoe..dia bertegas, bukan sofa tu yang dia hantar.ok fine!!!
sarung mane??? sarung warne aku tempah mana??? dia ckp  3 4 hari lg dia datang...
bende sama berulang...dari  3 4 hari jadi dekat 2 mgu....lepas mengamuk kali ke2 dekat kedai...

so..dia dtglaa tukar sarung....dan again pillow kecik ata sofa dia xbawak..lupa katanya..esoknya dia nk hantar.. drama berterusan lg.... 2 3 hari lepas tu, aku call, aku warning,

saya nak ke kedai u dalam kul 8 mlm.make sure bantal kecik tu ade. saya xnak dengar alasan. *** since dia kata pillow tu tertinggal kat kedai, so mesti dah siap n aku g collect patutnya xde hal laa kan??

sampai sana....tadaaaaa, pillow xde pun. amukkan bermula..... aku cakap nak duit balik.bak aku rm100..dah cam along plak..ade haku kesahh?? so aku amik duit blah... 


kesimpulan, rentikanlan beli dari kedai ni....janji manis, tp semua sampah!!!


Wednesday, October 15, 2014

trip ke sabah

assalamualaikum....
bersiaran sambil meniup niup habukk..hahahahahaha

alhamdulillah...kite cite2 sket pasal trip honeymoon ke sabah
it was 4months back actually,dah pic ade dlm draft..kite story mory gakk

sebenarnya trip ni reward hasil penat lelah lepas menyiap dan menguruskan la cottage. dah lama x bercuti..so, sempena cuti pertengahan tahun, kami berjimba jimba di sabah. trip 5 hari 4malam ni memang worth it...=)


tuan tanah hepi tak terhingga nak g honeymoon
first pit stop adalah ke kota kinabalu. malam sebelum bertolak tu baru kteorg booking bilik, masa kat KK, kteorg stay 2 mlm dekat cititel. dapat deduction tuk government servant,dia bg bilik seaview,,hampehhh!!celah celah bangunan baru nmpk sea nye....aduhlaaa...

seaview sangat kan????

masa baru sampai n lepak2 dalam hotel, aku check egtukar...alhamdulillah, menjerit jerit weey dalam bilik tu..kuasa ALLAH siapa dapat duga, kun fa ya kun... alhamdulillah,perancangan aku DIRAHMATINYA.. segalanya dipermudahkan.penempatan pun dekat dengan rumahh...=)ini betul -betul honeymooon..

di KK, kteorg xdelaa ke mane2 sangat..first day tu, kawan aku mase matriks johor dlu dtg n bawak kteorg makan. bawak g tgk view mlm di KK..

esoknya..kteorg g snorkling di 3 pulau utama, pulau manukan, pulau mamuntik dan pulau sapi...package ke 3 pulau including speedboat, snorkling set n life jacket kurang dari rm40 per person.xsilap rm35 je kteorg dapat. aku selamba badak je mintak discount kat counter travel agency yg berlambak tu..daapt disc 2ringgit kot, jadilaa dari tak dak..hahahahaha
jgn lupa mintak disc ye...=)

cun kann?? no filter ....subhanallah!!!!


masa di pulau mamuntik, kteorg naik parasailing...hebattt!!!! paling utama sangat murah berbanding rege rege mencekik kat penang n port dickson...kteorg naik ni tuk 2 org xsilap rm90.lama okayy atas tu..dalam 15minit aku rasa..dapat plak driver boat yg sporting...=)



siap kene celup dalam air..memang terbaik laaa...=)



dalam kul 5 ptg kteorg dah smpai balik ke jetty utama.muka ya rabbi menggelegak pedih.aku basahkan face towel, pedap2 ke muka sepanjang .berjalan kaki dari jetty ke hotel.. singgah shopping mall tepi jetty tu makan dlu...pastu trus g area waterfront beli seafood bakar stok nak mkn dalam bilik...n dats it, tdo.....kebabom letih....
rumah terbalik, dairy farm ke hape xde......nak g foot massage area hotel malam tu tp tutup, so memang mentidoooooooo

esok paginya kteorg dah checkout...next destination adalah ke SANDAKAN..=)


checkout..=)


meditasi dalam rembang tengah hari menanti HR shop bukak

sebelum ke airport, kteorg singgah rock shop KK, dia bukak pukul 12.aku budget musti staff dia ade awal, leh laa masuk tepat2 kul 12 n 5 minit zass ke airport..boarding kul 1245 okayy... tetb staff kul 12 baru datang.aduhalaa,, mengelupur aku tepi tu...kul 12 baru nak bukak pintu,aku ckp kteorg rushing nak kejar flight..and hari yang sama ada sambutan apa tah, jalan agak pack..finally,dia allow kteorg masuk walau grill besi blum bukak sepenuhnya..yippie...
dari KK ke sandakan kteorg naik airasia..scary sket..bumping sepanjang flight sebab hujan n petir...=(

di sandakan, kteorg stay dekat Four Season By Sheraton...hotel n view kebabom best!!!! 
nak jadi cerita lg bestnya, aku dapat bilik corner lot..so keliling seaview indah...


seaview memang kebabom punye

interior 

view dr tingkap bilik
dekat sabah ni kteorg memang lepak selepaknya...g rendam2 dlam pool je.jenjalan sekitar hotel. nak g jauh2 tambang teksi wow sgt. average satu trip rm40 sehala.pergi balik darab dua laaa...kalu ko pegi xnak balik2 bila jalan tu aku xtaulaa

esoknya pas checkout kteorg menampak ke hotel lain.semlm je kat sheraton..next day check in ibis style hotel..harini kedua ni kteorg decide nak sewa kereta ,dapatla myvi manual dengan rate rm80 24jam. orait sgtlaa sbb owner kete kate leh pas keta dekat airport sandakan.jimat tambang teksi g airport. plus haritu kteorg nak g weddg kawan ezoe dekat jambatan 2, malam nak merendek g mkn seafood plak....sim sim seafood, wowww!!kecur ailio aku...


ibis styles hotel

area waterfront sandakan

tahun ni cam beria lak aku bercuti.....sabah ni bulan 6...bulan 9 lepas aku g swiss garden damai laut, 3h2m...hujung thn ade projek lagi nak berjalan....hurm.......kegilaan apakah nak bercuti aje je kejenya...

Thursday, October 2, 2014

nota tuan tanah

Assalamualaikum...
Bersiaran dr tefon di kala menanti adinda yg lama nau sampai dari melaka
Terlalu banyak cerita bersambung derita nak di luahkan..disimpan tuk kenangan mendatang..tp memandangkan rumah lain tenet cam kura kura ke sodok baru nak jalan...soo,retikan jelaa niat nak berdondang syg nagn blog berhabuk ni.
Bukan je nak gune tenet xboleh, coverage pun slalu je emergency call only..acuu nak msg or call,terjulur tgn kami laki bini di sebalik sliding door..hanginssssss

Macam macam nk story mory
Bab masuk rumah baru
Bab pindah rumah lama
Bab g hanimun sabah
Bab g hanimun swiss garden
Bab first time aku ride jauh nagn ezoe
Bab aku mengamuk dkt kedai perabut
Bab kes aku dengan company sweeden yg adee jual meatball femes tu
Bab hospital putrajaya...
Mcm mcm laaa
Tp .....ntahlaa tenet ni...
Pening otak aku nk upload kak fon ni.berpinau mata
Maka dengan itu...layan dlu laa muka tuan tanah



Tuesday, July 1, 2014

kehidupan baru

Assalamualaikum

Bersiaran di kala berehat rehat..alhamdulillah,dah muka bertugas di tmpt baru.di sekolah baru..perlu masa tuk biasakan diri dengan suasana dan persekitaran baru....rindu sekolah lama...huhuhu
Namun...paling penting..dh masuk rumah baru...

Walau separa selesai mengemas,ku redah jua..terasa omputih sgt masuk rumah pakai kasut. Atas je dah setel.bhgian bwh dari hall smpai dapur blum bercuci pun

Mengemas mau makan sebulan gak..menitik air mata nengok bende nk kemas....mau gak aku upah org ni nanti..kang xmerasa raya rumah baru plak..
Dapur baru lum rasmi lg.ntah cmna...hod aku xmuat lubang yang ditebuk..hangin je aku nak kene lap semula pas ketuk ketuk.
Masa install kc...
Langsir baru pasang area area kritikal seperti sliding door.kalu x,wayang gambar la kteorg kat rumah.

Apapun..semoga aku rajin mengupdate cerita since rumah baru aku ni coverage cam siput sedut. Line sesaat ada,sejam xdak..internet lg cam hampeh....grrŕrrrrr

Friday, June 6, 2014

alhamdulillah...

Assalamualaikum....
Perancangan Allah sebaik baik rancangan.berbaloi penantian hampir 4thn..penempatan pun dah dapat...lega yang tiada bertebing.yelaa.takut gak aku kene campak jauh2. Time apply aku klik part setuju ditukarkan ke ppd selain yang dipohon..nak dok bawah ketiak boipren...sune hamba sanggup..hehehhehehe


Bersesuaian dengan perpindahan..maka,laju laju kene siapkan 10% yang blum siap.langsir igt nk gune gaji bulan depan...tp,kene korek tabung lg gayanya....entah sempat siap atau x..xtau lg.syg nak tgl rumah sewa kat ampang tu sebenarnya..huhuhuhu...


Wednesday, May 28, 2014

vacation!!

assalamualaikum!!

semlm pas sekolah, trus laju2 naik bas nak jumpe boipren kat ampang..=) menggelegak je nengok nama aku naik tuk meeting hari selasa petang. hello!!boipren dah tunggu kat kl okey...gb argue napa aku amik tix awal??/ehh ehhh...time ni je peluang saya nk bercanda lelama ngan boipren. sile faham org perantauan cam aku..huhuhu...**hello??meeting hari last sebelum cuti sekolah???kemonnnnn laa.................

itu semlm...pagi ni aku nk hanimun ngan ezoe ..=)
ezoe on leave smpai isnin depan...it's our quality time  after ages.=)
percutian selama 5hari 4mlm ke sabah..
seryesly kali ni mmg xde plan ape2 pun...mau santai2 jalan hanyun2 tangan tengok view je...lolomenmentik sangat..=)
dari klia2, kiteorg singgah KK dlu tuk 2mlm...shopping "perut"..murah kata orang seafood sana. aku xpenah jejak sabah okeyy!!ni first time. ezoe eksen sbb dah pegi dah...xpe xpe...
pas kk 2 mlm, kite fly g sandakan plak for another 2 days. 
time ni menyelam minum air. singgah kenduri bff ezoe kat sandakan.. leh tengok budaya org sabah lak time kawin...budaya kawin swak aku dak nengok sbb akhak ipar aku org swak..=)

apapun,moga percutian kali ini berjalan lancar dan terhindar dari kecelakaan.
aminnnnn!!!

hepi holiday uolllsssssssssss..=)

Thursday, May 22, 2014

segalanya tentang la cottage

assalamualaikum..

harini ezoe g jadi lee chong wei ngan geng motor selama 2jam..aku solo molo kat rumah..mai aura rajin.aura nulis buku rekod xde...so,kasi up bende rajin dlu....heheh

projek rumah baru la cottage melibatkan terlalu banyak emosi. suka, duka, pahit dan manis.

kasi bende maniss dulu laa ye...sedap sket bacanya..=)

  • alhamdulillah, prb la cottage hampir siap walau bukan 100%. penah lelah berbaloi. part 10% tu, ialah part grill n gate rumah, railing tangga. flooring bilik bawah yang nak buat spesel sket dan beberapa interior lain seperti kipas lampu dan kepala paip. grill xpasang, mmg nk "menjamu" oranglaa kalu pasang benda2 boleh niaga ni...hehhehehee. bukan mintak cuma mengelakkan.
  • alhamdulillah, ezoe selesai gak mentinted keseluruhan rumah dengan bantuan adik ipar aku. lebih murah, berganda murah sebenarnya bila tinted sendiri. yup!!adelaaa tercela sket tp leh pejam mata punyaa laa...dah kata amatur. =)
  • alhamdulillah, kontraktor menyiapkan rumah aku. ya!!memang ada kala kene tegas, sebab ade keje keje yang dorg "mengulat" seperti cat xkemas, letak lampu tak ikut spec aku mintak...bla blaa....tapi, bila ezoe kata, xpelaa yang oklaa tu. aku malas bising..kang sakit mata aku xhabis, aku panjat g cat sendiri kang..
  • alhamdulillah, sepanjang proses prb, ramai yang dtg rumah negok2 rumah kami.xkenal pun.dorang lalu n singgah rumah.berminat dan masa sama, ezoe dpt projek luar utk 3D..alhamdulillah rezeki tak disangka..=) cuma yang xberapa berkenan, org luar masuk rumah xde adab. nmpk ada org dalam rumah plzz laa tanya kot2 org tu tuan rumah ke x. aku ngan pakai jersi ngan kendong baldi dok mencangkung sental tiles, bile tanye buat dunno je. pintu bifold aku yang baru pasang n supposed not to be open within 3hours pun selambe dorg tolak2 nengok. mgkn anggapan dorg aku bibik tuan rumah upah cuci rumah. bila aku kata aku tuan rumah baru dorg muka lain.apa pun, adab perlu ade yeee????? biar pun hanya kontraktor indon...plz plzz plzzzz !!
ok, kasi layan pic sket sket..=) lain lain, kemudian laa ..up sket sket...




nampak beza kan cermin tingkap tu.ada yang cerah ada yang gelap.
dah tinted dan belum tinted
itulaa antara hasil kerja ezoe dan adiknya.
not bad hah??

time ni proses tinted sliding door
dalam manis, off course ada duka dan sedih...atau dalam kata lain,cabaran :

  • cabaran paling utama, kawalan kewangan. hoii!!dahsyat part yang satu ni. bila kita merancang, memang mudah. perlaksanaan ya rabbi punya susah. berlawan lawan ngan napsu dan syaitonnn. sebagai contoh , kami terkincit gak bab beli tiles. sebelum beli, memang dah set budget tuk sekian sekian area..tapi bile g kedai tiles, rambang mata, syaiton menghasut...hahahahahhahaha. kekdg lari 2-3rgt tuk sekeping tiles, ce darab bape keping nak cover satu2 area...so, lari laa dlaam ratus2.. ish ishhh!! meleleh peluh korek duit merata tempat.
  • stated atas, bilik bawah flooring nk gune vinyl.niatnya.tp atas kesentotkan duit, bogel dulu bilik bawah ngan simen render..ezoe nk buat sendiri ok projek flooring ni...kite kasi tengok nanti ye...lantai porch luar pun bogel gak.budget xde...wahahahhahah. kasi simen render dlu...kemudian leh touch..kemudian tu mungkin melibatkan 2, 4 atau 10 tahun ke hadapan...=)
  • railing tangga stakat ni lum tempah. dulu punya xleh gune sbb dluu tangga aku bengkok2 sekarang lurus je. so, segala besi yang xleh guna cam besi tangga n gate, ezoe bg kontraktor soh jual n duit amik kat dorg..baikkkk sgt ezoe..=) bos yang bagus ni!! oh ya, railing tu nk buat cam rak atau divider.so,xputus lagi bab ni. ezoe kata cun gak kalu xde railing. aku kalu ngan ezoe je memang xde hal.kalu mai anak buah, mau terjun tiruk lak dari tepi tu...kus semangat!!takut aku.....
  • porch depan nk tmbh polycarbonate.tu pun kiv. gile rege membunuh sume!! nak yang cunlaa kan tp xnak mahal.so,nanti2 laa buat=) ni pun mau makan 2 ,3 tahun ke depan kalu nk buat pun
  • bila kite reno rumah, xsemestinya ending jadi mcm yang diidamkan. contohnya, rumah aku yang asal tidak menggunaka bata. dia guna amende tu yang siap tu.yang kalu ketuk paku gune hammer, xlut..kene drill je..ntahlaa ape nama dia. kelebaran bende itu adalah tidak sama dengan bata yang aku guna untuk reno rumah. so..ade join part yang nampak sedikit berlekuk/ tak sekata. nak letak simen bagi tebal, koss bertambah. n banyak area nk cover..so,pejam mata jelaa ezoe kata..aku part ni kalu pejam pun dia dok menari2 dalam mimpi aku,abes acanerrr???? huhuhuhu....redho jelaa buat masa ni.
  • setakat ni, cat bahagian bucu2 aku nengok xbrape kemas. line xlurus. leh namapk sbb melibatkan 2tone. tu yang nampak sangat. ezoe kata dorg lum touch up habis.so, ready je nak komplen nanti....
  • sink rumah aku belum gune, dorg g letak skru karat.. berbintat dah sink dapur.. geram je aku.membulat je mata aku jengil tgk oren oren kat sink tu. kontraktor kata bende tu dia leh hilangkan..nnt aku nak nengok sket.
apa pun, biasa laa ada jatuh dan bangun dalam sesuatu perkara. aku terima kalu ini rezeki aku.kalu ini ending rumah aku.biasa biasa saja....
paling kurang, bersyukur masih mampu memiliki rumah sendiri. alhamdulillah

klik..klik..")