Followers

Thursday, November 13, 2014

laporascopic cystectomy

assalamualaikum

27 okt 2014 lepas....dalam pukul 2petang...aku kene tolak masuk operation theater..
perghhhh!!! mencacak naik blood pressure aku.terkejut tetiba nurse 4 5 org terpa masuk kalut2 siapkan aku nk operate..berdebar weyyy!! 

procedure aku berjalan lancar..expected operation session sejam lebih ja tp terdrag hingga 2jam 30minit. Puncanya??? aku xtau sebab aku pengsan habis. aku buat 2 procedure sekali jalan..ni point yang aku dapat hasil operation dan bual bicara dengan doc pakar..

  • mase scan cyst aku sebelah kiri...tp masa operation xde sebelah kiri, tetiba sebelah kanan plak.
  • report cyst alhamdulillah baik cuma lokasi cyst tu yang menyebabkan aku perlu dibedah.
  • procedure ke2, check tiub filopio. takut ade kerosakan. result??alhamdulillah...baik!!..")
  • result agak memuaskan .full result still pending sebab ade satu set ujian doc lupa buat. depan aku mo tu xleh kuarkan report, gedebuss kene lepuk dengan doc pakar...huhuhuhhhu
kesan bius penuh, aku terpaksa posa hampir 24jam.mabuk2 bius..makan je muntah.minum air kosong pun muntah....dah cam hape dh...tangan kebabom bengkak masuk drip.nak dijadikan cerita, mase dorg transfer aku dr OP ke bilik, drip tu dorg lupa bukak.darahh mauk dalam drip.bnyak ok!! dalam mamai bius aku leh ckp sakit sakit sakit tunjuk lengan bengkak.huhuhuhuh..nurse tanggalkan dan mintak aku mkn tp kalu aku muntah gak, kene ddrip lg...menggagah masukkan makanan xmo drip punya pasal....kesannya dah dekat 3mgu, tangan kanan aku masih sakit.. 
sekali ezoe bergurau ngan aku, terlupa tgn kanan aku bengkak n sakit...dia tertarik...mengalir air mata wanita malaya aku ni....muahahahahahhaa

bercuti hampir 3 mgu...aku gagahkan ke sekolah hari ke 13 selepas operation.nak tutup sekolah byk keje weyyyyyy..alhamdulillah rakan sekerja memahami dengan sgt baik!!")

bercakap bab cyst, beberapa hari lepas aku operate, aku ade berbual dengan kawan soksek dlu. dia pun perlu operate tuk buang cyst gak....tapi perkhabaran yang menyedihkan, kawan aku tu, disahkan kanser ovari stage 3..ALLAHUAKBAR..berdebar tak terkira sbb full result aku still pending.moga dijauhkan segala musibah dan dipermudahkan segala....

Tuesday, November 4, 2014

kitchen cabinet

assalamualaikum!! 

bersiaran di kala cuti panjang buatan sendiri...heheheeheh.
alhamdulillah..seperti sedia maklum, aku pindah masuk la cottage sehari sebelum posa. secara officially dengan kenduri doa selamat semua adalah pada 30.8.2014..alhamdulillah, semuanya lancar.menu??alhamdulilah, makanan sedang cukup.tiada lebihan =)
menu ::
homemade n homecooked okaayyy
  • nasi dagang lauk ikan dan ayam fullamakkk
  • nasi kerabu lauk daging bakar kebabbom
  • satay **tempah**
  • nasi himpit **akak aku rebuskan
  • puding roti
  • cocktail
  • cheese tart
  • agar - agar
  • pelbagai buah, pulasan, rambutan , duku, langsat
  • hilang ingatan dah menu lain...=)
apa pun, siap khemah cam menyambut menantu sangat feeling time tu...hahahahh..alhamdulillah!! kerusi meja ada dalm 15 set tapi ade yang terpaksa berdiri tunggu turn nak makan....terima kasih tuk semua dan maaf tuk yang tak terjemput.

tu intro je....muahahahaahahha ceritanya ialah, ramai bertanyakan cost kitchen cabinet aku.. memula aku ckp, biasa biasa je...dorg korek korek korek dan akhirnya aku state harga terus. ramai cakap murah!lallhamdulillah..so, aku decide share nagn details.moga membantu dikemudian hari.





yezzaa!!ini company pilihan hati
aku memilih everskills tuk buat kitchen cabinet aku. perghh!!power apek tu, sorang je datang tuk pasang KC ni.


ya..KC ni yang aku maksudkan.sorang pasang baiiii!!kagum geleng geleng kepala.. ni dapur aku yang kecik2 molek je.xmampu besar-besar. kalu perasan, dekat tall unit ade satu lopong...actually, tu untuk microwave. nak dijadikan cerita, time closed deal tu, ezoe tertukar oven dengan microwave,amik measurement pun melalui pic dalam wassap. pic tu ade plak measurement tuk oven dan microwave.

masa first day dia dtg pasang, aku nengok cam pelik je.cmne nak muat oven.kecik sangat.bincang punye bincang.aku decide tu pasang gak unit tu sbb aku dah bayar.kalu xpasang pun dia still charge ..nasib ruang aku cukup... dan aku terpaksa tambah another 
rm750 tuk tall unit  yang ade oven tu. 

 harga kc asal            : rm 4200
 tall unit tambahan     : rm   750
 total                           : rm 4950
** harga tidak termasuk table top dan hod hood n oven
** size kc aku lebih kurang 7 x 12 kaki

sekadar makluman, offer tak sama tapi xlari jauh beza. aku dapat offer ni masa fair dekat shah alam.
offer termasuk :
  • free design
  • free dish rack **hanging
  • free spoon tray
  • free bottle rack **tp aku nye design xde celah nak letak bottle rack
  • free 1 set of drawer ** harga drawer berbeza ok
  • free transportation
  • free soft close hanges

aku tergedik gedik teringin accesorries dalam KC.... alhamdulillah aku dapat beli dengan harga murah. againn, beli dekat fair tp fair dekat bukit jalil xsilap. kalu korang nak tambah accesories ni, beli awal so dat measurement akan ngam ngam...xde laa kan tersilap ukuran, xmuat ke hape.. n buy on your own.kalu beli dgn company KC, harga wow sket...



segala makanan kering n dalam tin aku sumbat sini

kuali n periuk daily usage aku sumbat sini

rak tertingkat pic 1 : rm 750
rak corner pic 2      : rm 450
jumlah                    : rm 1200


set hood, hod n  oven : rm  1950 
** brand faber
** hod 3 burner
**oven : 8 functions


so keseluruhan dapur aku : 

KC           : rm 4950
ACC        : rm 1200
SET         : rm 1950
TOTAL   : rm 8100




Monday, October 27, 2014

operation day..=)

assalamualaikum......
**auto published entry**


memasuki tahun ke 3 aku berdating dengan hospital..
dari kurus comei comei gebu suam suam kuku, mengembang dipam pam hasil makan pelbagai ubat...progress xberapa memberangsangkan...
sampai satu level, aku request nak stop ubat sebab tak tahan berat naik tak ditahan tahan...lucky me, berat aku drop 4kg weyyy!! hahahaahhaah...
kekdahnya sbb stop ubat hormon kot atau letih jap2 mengelap bawah, jap jap mengelap tingkat atas...what ever it is, 4kg tu besar rahmat ok..=)

dari hospital bukit mertajam dan sekarang aku direfer ke hospital putrajaya
hoiii!!hazab jugak nak cari parking area g hospital putrajaya ni..sabau jelaa

lepas checkup and treatment yang pelbagai..selepas amik darah 7 tabung uji yang menyebabkan lengan aku sengal2  seminggu lebih..makanya, tarikh ditetapkan
20 hb lepas, aku appointment nagn pakar bius tuk operation..ngeri jugak dengan perjalanan cerita apa yg dorg nak buat dekat aku...tp memandangkan aku knock out trus...ade haku kesahhhh??

 dan harini, 27/10.2014 aku operate..doakan ye moga dipermudahkan segala.moga ade rezeki menanti aku dan ezoe selepas ini..insyaallah. apapun, moga YANG ESA tetapkan kesabaran dalam hati aku untuk apa jua kemungkinan mendatang.DIA merancang sebaik baik rancangan. jika ade rezeki aku, INSYAALLAH..=)

ramai tny kenapa tidak ke swasta walhal ade insurans??ye, aku under insurans prudential dan great eastern. ejen insurans aku mintak aku transfer ke KPJ tuk operation.tp, ntah kenapa, hati aku berat memilih hospital putrajaya.mungkin sbb record aku dah ada disitu..
doakan yang semuanya lancar jelaa...insyaallah=)

**sudut gembira yang lain, aku baru cuti seminggu sempena deepavali, bersambung ngan mc operation...woww sgt...ehhhh!!

mohon ampun dan maaf andai ada terkasar dan terguris...moga dipermudahkan..insyaallah~~

Tuesday, October 21, 2014

PENIPU : yana home furnishing

assalamualaikum..

entry ni melibatkan sifat amarah yang menebal.masih marah walau dah 3 bulan berlalu...ate nak ngadu tiime marah tenet cam kura-kura..ini pun sedut wifi jiran sebelah.muahahahahaha ***dengan izin okeyy!!!




sapa orang ampang??
sapa orang taman dagang??


nasihat aku??rentikan laa kalu ada niat membeli perabot dari kedai ni.
kenapa??aku adalah antara mangsanya....choiiii!!

membeli sofa L shape ngan panjang kira kira 4 meter bersama stool ke hape aku xtau name bende alah tu..fully washable dengan harga RM2000 memang sangat woww pada aku. aku dan ezoe kaki survey.harga dengan kualiti kain tu mmg bagus hasil survey kami. siap dengan bantal kecik kat sofa tu ok.

katenya, lepas pilih kain kene byr full payment baru sofa boleh buat.memandangkan aku dnegan dia dah enggaged lebh sethn since aku letak booking payment, so aku tawakal je bayar lumpsum kasi settle. dari tarikh aku byr, 2 bulan lebih dia tak hantar hantar. awalnya cakap seminggu je.

2 3 hari kteorg call tnya, katanya esok lusa akan smpai sofa dekat rumah.dari sebelum raya smpai lepas raya dan berterusan smapi 2 bulan lebih. paling bodoh alasan dia bagi, pekerja dia sakit masuk hospital..ko pikir kilang sorang je pekerja???????? 

dah tgu 2 bulan lebih..akhirnya smapai sofa yang dinantikan. kejadah apa warna sofa datang belang belang purple???? xde dalam senarai lgsg warna purple aku pilih.tema rumah aku hitam merah.purple memang buat mata aku sakittt!!! terus teringat dispplay set masa aku byr full payment tu mmg sebijik cam sofa dia hantar ni.. 
dia cakap..oh silap ye kak??? xpe saya tgl dlu sofa ni nnt sy bawak sarung baru ganti...dah washable kan??mmg boleh bogelkan je sofa tu...


time delivery, ezoe keje...dia balik rumah je, trus soh aku siap nak g kedai tu..bukan dekat ok puchong ngan ampang.tol aje 8 rgt..sampai kedai, nahh!!display set tu mmg xde..ngamuk2 aku dan ezoe..dia bertegas, bukan sofa tu yang dia hantar.ok fine!!!
sarung mane??? sarung warne aku tempah mana??? dia ckp  3 4 hari lg dia datang...
bende sama berulang...dari  3 4 hari jadi dekat 2 mgu....lepas mengamuk kali ke2 dekat kedai...

so..dia dtglaa tukar sarung....dan again pillow kecik ata sofa dia xbawak..lupa katanya..esoknya dia nk hantar.. drama berterusan lg.... 2 3 hari lepas tu, aku call, aku warning,

saya nak ke kedai u dalam kul 8 mlm.make sure bantal kecik tu ade. saya xnak dengar alasan. *** since dia kata pillow tu tertinggal kat kedai, so mesti dah siap n aku g collect patutnya xde hal laa kan??

sampai sana....tadaaaaa, pillow xde pun. amukkan bermula..... aku cakap nak duit balik.bak aku rm100..dah cam along plak..ade haku kesahh?? so aku amik duit blah... 


kesimpulan, rentikanlan beli dari kedai ni....janji manis, tp semua sampah!!!


Wednesday, October 15, 2014

trip ke sabah

assalamualaikum....
bersiaran sambil meniup niup habukk..hahahahahaha

alhamdulillah...kite cite2 sket pasal trip honeymoon ke sabah
it was 4months back actually,dah pic ade dlm draft..kite story mory gakk

sebenarnya trip ni reward hasil penat lelah lepas menyiap dan menguruskan la cottage. dah lama x bercuti..so, sempena cuti pertengahan tahun, kami berjimba jimba di sabah. trip 5 hari 4malam ni memang worth it...=)


tuan tanah hepi tak terhingga nak g honeymoon
first pit stop adalah ke kota kinabalu. malam sebelum bertolak tu baru kteorg booking bilik, masa kat KK, kteorg stay 2 mlm dekat cititel. dapat deduction tuk government servant,dia bg bilik seaview,,hampehhh!!celah celah bangunan baru nmpk sea nye....aduhlaaa...

seaview sangat kan????

masa baru sampai n lepak2 dalam hotel, aku check egtukar...alhamdulillah, menjerit jerit weey dalam bilik tu..kuasa ALLAH siapa dapat duga, kun fa ya kun... alhamdulillah,perancangan aku DIRAHMATINYA.. segalanya dipermudahkan.penempatan pun dekat dengan rumahh...=)ini betul -betul honeymooon..

di KK, kteorg xdelaa ke mane2 sangat..first day tu, kawan aku mase matriks johor dlu dtg n bawak kteorg makan. bawak g tgk view mlm di KK..

esoknya..kteorg g snorkling di 3 pulau utama, pulau manukan, pulau mamuntik dan pulau sapi...package ke 3 pulau including speedboat, snorkling set n life jacket kurang dari rm40 per person.xsilap rm35 je kteorg dapat. aku selamba badak je mintak discount kat counter travel agency yg berlambak tu..daapt disc 2ringgit kot, jadilaa dari tak dak..hahahahaha
jgn lupa mintak disc ye...=)

cun kann?? no filter ....subhanallah!!!!


masa di pulau mamuntik, kteorg naik parasailing...hebattt!!!! paling utama sangat murah berbanding rege rege mencekik kat penang n port dickson...kteorg naik ni tuk 2 org xsilap rm90.lama okayy atas tu..dalam 15minit aku rasa..dapat plak driver boat yg sporting...=)



siap kene celup dalam air..memang terbaik laaa...=)



dalam kul 5 ptg kteorg dah smpai balik ke jetty utama.muka ya rabbi menggelegak pedih.aku basahkan face towel, pedap2 ke muka sepanjang .berjalan kaki dari jetty ke hotel.. singgah shopping mall tepi jetty tu makan dlu...pastu trus g area waterfront beli seafood bakar stok nak mkn dalam bilik...n dats it, tdo.....kebabom letih....
rumah terbalik, dairy farm ke hape xde......nak g foot massage area hotel malam tu tp tutup, so memang mentidoooooooo

esok paginya kteorg dah checkout...next destination adalah ke SANDAKAN..=)


checkout..=)


meditasi dalam rembang tengah hari menanti HR shop bukak

sebelum ke airport, kteorg singgah rock shop KK, dia bukak pukul 12.aku budget musti staff dia ade awal, leh laa masuk tepat2 kul 12 n 5 minit zass ke airport..boarding kul 1245 okayy... tetb staff kul 12 baru datang.aduhalaa,, mengelupur aku tepi tu...kul 12 baru nak bukak pintu,aku ckp kteorg rushing nak kejar flight..and hari yang sama ada sambutan apa tah, jalan agak pack..finally,dia allow kteorg masuk walau grill besi blum bukak sepenuhnya..yippie...
dari KK ke sandakan kteorg naik airasia..scary sket..bumping sepanjang flight sebab hujan n petir...=(

di sandakan, kteorg stay dekat Four Season By Sheraton...hotel n view kebabom best!!!! 
nak jadi cerita lg bestnya, aku dapat bilik corner lot..so keliling seaview indah...


seaview memang kebabom punye

interior 

view dr tingkap bilik
dekat sabah ni kteorg memang lepak selepaknya...g rendam2 dlam pool je.jenjalan sekitar hotel. nak g jauh2 tambang teksi wow sgt. average satu trip rm40 sehala.pergi balik darab dua laaa...kalu ko pegi xnak balik2 bila jalan tu aku xtaulaa

esoknya pas checkout kteorg menampak ke hotel lain.semlm je kat sheraton..next day check in ibis style hotel..harini kedua ni kteorg decide nak sewa kereta ,dapatla myvi manual dengan rate rm80 24jam. orait sgtlaa sbb owner kete kate leh pas keta dekat airport sandakan.jimat tambang teksi g airport. plus haritu kteorg nak g weddg kawan ezoe dekat jambatan 2, malam nak merendek g mkn seafood plak....sim sim seafood, wowww!!kecur ailio aku...


ibis styles hotel

area waterfront sandakan

tahun ni cam beria lak aku bercuti.....sabah ni bulan 6...bulan 9 lepas aku g swiss garden damai laut, 3h2m...hujung thn ade projek lagi nak berjalan....hurm.......kegilaan apakah nak bercuti aje je kejenya...

Thursday, October 2, 2014

nota tuan tanah

Assalamualaikum...
Bersiaran dr tefon di kala menanti adinda yg lama nau sampai dari melaka
Terlalu banyak cerita bersambung derita nak di luahkan..disimpan tuk kenangan mendatang..tp memandangkan rumah lain tenet cam kura kura ke sodok baru nak jalan...soo,retikan jelaa niat nak berdondang syg nagn blog berhabuk ni.
Bukan je nak gune tenet xboleh, coverage pun slalu je emergency call only..acuu nak msg or call,terjulur tgn kami laki bini di sebalik sliding door..hanginssssss

Macam macam nk story mory
Bab masuk rumah baru
Bab pindah rumah lama
Bab g hanimun sabah
Bab g hanimun swiss garden
Bab first time aku ride jauh nagn ezoe
Bab aku mengamuk dkt kedai perabut
Bab kes aku dengan company sweeden yg adee jual meatball femes tu
Bab hospital putrajaya...
Mcm mcm laaa
Tp .....ntahlaa tenet ni...
Pening otak aku nk upload kak fon ni.berpinau mata
Maka dengan itu...layan dlu laa muka tuan tanah



Tuesday, July 1, 2014

kehidupan baru

Assalamualaikum

Bersiaran di kala berehat rehat..alhamdulillah,dah muka bertugas di tmpt baru.di sekolah baru..perlu masa tuk biasakan diri dengan suasana dan persekitaran baru....rindu sekolah lama...huhuhu
Namun...paling penting..dh masuk rumah baru...

Walau separa selesai mengemas,ku redah jua..terasa omputih sgt masuk rumah pakai kasut. Atas je dah setel.bhgian bwh dari hall smpai dapur blum bercuci pun

Mengemas mau makan sebulan gak..menitik air mata nengok bende nk kemas....mau gak aku upah org ni nanti..kang xmerasa raya rumah baru plak..
Dapur baru lum rasmi lg.ntah cmna...hod aku xmuat lubang yang ditebuk..hangin je aku nak kene lap semula pas ketuk ketuk.
Masa install kc...
Langsir baru pasang area area kritikal seperti sliding door.kalu x,wayang gambar la kteorg kat rumah.

Apapun..semoga aku rajin mengupdate cerita since rumah baru aku ni coverage cam siput sedut. Line sesaat ada,sejam xdak..internet lg cam hampeh....grrŕrrrrr

Friday, June 6, 2014

alhamdulillah...

Assalamualaikum....
Perancangan Allah sebaik baik rancangan.berbaloi penantian hampir 4thn..penempatan pun dah dapat...lega yang tiada bertebing.yelaa.takut gak aku kene campak jauh2. Time apply aku klik part setuju ditukarkan ke ppd selain yang dipohon..nak dok bawah ketiak boipren...sune hamba sanggup..hehehhehehe


Bersesuaian dengan perpindahan..maka,laju laju kene siapkan 10% yang blum siap.langsir igt nk gune gaji bulan depan...tp,kene korek tabung lg gayanya....entah sempat siap atau x..xtau lg.syg nak tgl rumah sewa kat ampang tu sebenarnya..huhuhuhu...


Wednesday, May 28, 2014

vacation!!

assalamualaikum!!

semlm pas sekolah, trus laju2 naik bas nak jumpe boipren kat ampang..=) menggelegak je nengok nama aku naik tuk meeting hari selasa petang. hello!!boipren dah tunggu kat kl okey...gb argue napa aku amik tix awal??/ehh ehhh...time ni je peluang saya nk bercanda lelama ngan boipren. sile faham org perantauan cam aku..huhuhu...**hello??meeting hari last sebelum cuti sekolah???kemonnnnn laa.................

itu semlm...pagi ni aku nk hanimun ngan ezoe ..=)
ezoe on leave smpai isnin depan...it's our quality time  after ages.=)
percutian selama 5hari 4mlm ke sabah..
seryesly kali ni mmg xde plan ape2 pun...mau santai2 jalan hanyun2 tangan tengok view je...lolomenmentik sangat..=)
dari klia2, kiteorg singgah KK dlu tuk 2mlm...shopping "perut"..murah kata orang seafood sana. aku xpenah jejak sabah okeyy!!ni first time. ezoe eksen sbb dah pegi dah...xpe xpe...
pas kk 2 mlm, kite fly g sandakan plak for another 2 days. 
time ni menyelam minum air. singgah kenduri bff ezoe kat sandakan.. leh tengok budaya org sabah lak time kawin...budaya kawin swak aku dak nengok sbb akhak ipar aku org swak..=)

apapun,moga percutian kali ini berjalan lancar dan terhindar dari kecelakaan.
aminnnnn!!!

hepi holiday uolllsssssssssss..=)

Thursday, May 22, 2014

segalanya tentang la cottage

assalamualaikum..

harini ezoe g jadi lee chong wei ngan geng motor selama 2jam..aku solo molo kat rumah..mai aura rajin.aura nulis buku rekod xde...so,kasi up bende rajin dlu....heheh

projek rumah baru la cottage melibatkan terlalu banyak emosi. suka, duka, pahit dan manis.

kasi bende maniss dulu laa ye...sedap sket bacanya..=)

  • alhamdulillah, prb la cottage hampir siap walau bukan 100%. penah lelah berbaloi. part 10% tu, ialah part grill n gate rumah, railing tangga. flooring bilik bawah yang nak buat spesel sket dan beberapa interior lain seperti kipas lampu dan kepala paip. grill xpasang, mmg nk "menjamu" oranglaa kalu pasang benda2 boleh niaga ni...hehhehehee. bukan mintak cuma mengelakkan.
  • alhamdulillah, ezoe selesai gak mentinted keseluruhan rumah dengan bantuan adik ipar aku. lebih murah, berganda murah sebenarnya bila tinted sendiri. yup!!adelaaa tercela sket tp leh pejam mata punyaa laa...dah kata amatur. =)
  • alhamdulillah, kontraktor menyiapkan rumah aku. ya!!memang ada kala kene tegas, sebab ade keje keje yang dorg "mengulat" seperti cat xkemas, letak lampu tak ikut spec aku mintak...bla blaa....tapi, bila ezoe kata, xpelaa yang oklaa tu. aku malas bising..kang sakit mata aku xhabis, aku panjat g cat sendiri kang..
  • alhamdulillah, sepanjang proses prb, ramai yang dtg rumah negok2 rumah kami.xkenal pun.dorang lalu n singgah rumah.berminat dan masa sama, ezoe dpt projek luar utk 3D..alhamdulillah rezeki tak disangka..=) cuma yang xberapa berkenan, org luar masuk rumah xde adab. nmpk ada org dalam rumah plzz laa tanya kot2 org tu tuan rumah ke x. aku ngan pakai jersi ngan kendong baldi dok mencangkung sental tiles, bile tanye buat dunno je. pintu bifold aku yang baru pasang n supposed not to be open within 3hours pun selambe dorg tolak2 nengok. mgkn anggapan dorg aku bibik tuan rumah upah cuci rumah. bila aku kata aku tuan rumah baru dorg muka lain.apa pun, adab perlu ade yeee????? biar pun hanya kontraktor indon...plz plzz plzzzz !!
ok, kasi layan pic sket sket..=) lain lain, kemudian laa ..up sket sket...




nampak beza kan cermin tingkap tu.ada yang cerah ada yang gelap.
dah tinted dan belum tinted
itulaa antara hasil kerja ezoe dan adiknya.
not bad hah??

time ni proses tinted sliding door
dalam manis, off course ada duka dan sedih...atau dalam kata lain,cabaran :

  • cabaran paling utama, kawalan kewangan. hoii!!dahsyat part yang satu ni. bila kita merancang, memang mudah. perlaksanaan ya rabbi punya susah. berlawan lawan ngan napsu dan syaitonnn. sebagai contoh , kami terkincit gak bab beli tiles. sebelum beli, memang dah set budget tuk sekian sekian area..tapi bile g kedai tiles, rambang mata, syaiton menghasut...hahahahahhahaha. kekdg lari 2-3rgt tuk sekeping tiles, ce darab bape keping nak cover satu2 area...so, lari laa dlaam ratus2.. ish ishhh!! meleleh peluh korek duit merata tempat.
  • stated atas, bilik bawah flooring nk gune vinyl.niatnya.tp atas kesentotkan duit, bogel dulu bilik bawah ngan simen render..ezoe nk buat sendiri ok projek flooring ni...kite kasi tengok nanti ye...lantai porch luar pun bogel gak.budget xde...wahahahhahah. kasi simen render dlu...kemudian leh touch..kemudian tu mungkin melibatkan 2, 4 atau 10 tahun ke hadapan...=)
  • railing tangga stakat ni lum tempah. dulu punya xleh gune sbb dluu tangga aku bengkok2 sekarang lurus je. so, segala besi yang xleh guna cam besi tangga n gate, ezoe bg kontraktor soh jual n duit amik kat dorg..baikkkk sgt ezoe..=) bos yang bagus ni!! oh ya, railing tu nk buat cam rak atau divider.so,xputus lagi bab ni. ezoe kata cun gak kalu xde railing. aku kalu ngan ezoe je memang xde hal.kalu mai anak buah, mau terjun tiruk lak dari tepi tu...kus semangat!!takut aku.....
  • porch depan nk tmbh polycarbonate.tu pun kiv. gile rege membunuh sume!! nak yang cunlaa kan tp xnak mahal.so,nanti2 laa buat=) ni pun mau makan 2 ,3 tahun ke depan kalu nk buat pun
  • bila kite reno rumah, xsemestinya ending jadi mcm yang diidamkan. contohnya, rumah aku yang asal tidak menggunaka bata. dia guna amende tu yang siap tu.yang kalu ketuk paku gune hammer, xlut..kene drill je..ntahlaa ape nama dia. kelebaran bende itu adalah tidak sama dengan bata yang aku guna untuk reno rumah. so..ade join part yang nampak sedikit berlekuk/ tak sekata. nak letak simen bagi tebal, koss bertambah. n banyak area nk cover..so,pejam mata jelaa ezoe kata..aku part ni kalu pejam pun dia dok menari2 dalam mimpi aku,abes acanerrr???? huhuhuhu....redho jelaa buat masa ni.
  • setakat ni, cat bahagian bucu2 aku nengok xbrape kemas. line xlurus. leh namapk sbb melibatkan 2tone. tu yang nampak sangat. ezoe kata dorg lum touch up habis.so, ready je nak komplen nanti....
  • sink rumah aku belum gune, dorg g letak skru karat.. berbintat dah sink dapur.. geram je aku.membulat je mata aku jengil tgk oren oren kat sink tu. kontraktor kata bende tu dia leh hilangkan..nnt aku nak nengok sket.
apa pun, biasa laa ada jatuh dan bangun dalam sesuatu perkara. aku terima kalu ini rezeki aku.kalu ini ending rumah aku.biasa biasa saja....
paling kurang, bersyukur masih mampu memiliki rumah sendiri. alhamdulillah

Friday, May 16, 2014

Selamat Hari Guru

assalamualaikum..


sumber : google

sesungguhnya, menjadi guru tak semua yang disangka. menjadi guru bukanlah pilihan terakhir andainya tiada pekerjaan..
mengapa??kerana sesungguhnya..tanggungjawab tidak semudah yang dibayangkan..


  • saya mencadangkan agar diadakan hari terbuka sekurangnya setahun 2kali. ketika hari itu, waris mengambil alih peranan guru mengajar di dalam kelas. cukuplah setengah jam sorang waris. bukan niat nak kasi, nah!!padan muka  tapi cuma nk bagi waris waris faham andai mendidik anak seramai 3org pun ada kala terkincit sorang, inikan pula satu kelas 25org - 30org. 
  • saya mencadangkan 2minggu sekali yang mana cikgu kena hadir ke sekolah hari sabtu, time ni, mintak waris yang mempunyai kepakaran dalam bidang tertentu utk datang memberi kelas tambahan secara percuma. sejam cukup!! contoh akauntan, bagi kelas matematik percuma. bukan apa, kesinambungan guru dan waris penting. yela..sabtu, cikgu pun nk bersama keluarga tapi terpaksa bekorban utk anak org lain. apa salahnya sama sama berkorban utk kebaikan negara Malaysia di masa mendatang?
  • saya mencadangkan waris diberi giliran membantu guru ketika kelas tambahan. bukan apa, ramai sangat waris komplen, cikgu skrg mata duitan. buat kelas tambahan pastu mintak upah. ok mehh, skrg sama sama berkorban masa dan tenaga ketika bukan masa rasmi BEKERJA..
  • saya mencadangkan waris datang seminggu sebelum persekolahan bergotong royong menyediakan kelas yang kondusif utk anak mereka belajar. ada waris kuat komplen cikgu tak menyediakan kelas yang kondusif. walhal, dahlaa cikgu berhabis wang ringgit tanpa boleh claim utk menceriakan kelas...anakanda semua baru sehari masuk, dah dikoyak pembalut meja. dah ditendang dinding baru cat. dan di baling baling sampah atas lantai
terlalu banayk yang nak disenaraikan. mudah merungut/mengomplen tapi tidak semua itu utk memberi kerjasama. tidak semudah itu utk membantu. waris dan guru perlu bekerja sama utk kebaikan semua. guru tidak mampu bertindak tanpa bantuan waris dan begitulah sebaliknya.
ini, kalu anak kene denda rambut panjang walhal dah berkali amaran diberi, waris datang mengamuk kununnya emosi anak terganggu.. waris dah faham prosedur rambut xleh cecah kolar baju. rambut xleh berwarna. kalu perempuan, getah rambut xleh funky funky, hitam or blue black ja...tapi ada dorg amik pusing? bila anak tak displin, jari menunding ke satu pihak.. inilah yang dinamakan kerjasama penting!!

lahirkan sedikit rasa hormat utk guru yang mendidik anak anak anda. benar, guru manusia biasa yang adakalanya salah.tegurlah secara membina dan bukan menunjukan tiada rasa hormat sesama manusia..=) SELAMAT HARI GURU BUAT SEMUA GURU DI SELURUH MALAYSIA!!!!


Tuesday, May 6, 2014

mumbling

assalamualaikum....

awal mei maka hampir ke penghujung PRB, projekrumahbaru...
hanya ALLAH tahu cabaran, kesusahan, pengorbanan dan kemanisan yang ditempuh dalam 2 bulan proses pengubahsuaian rumah...

mana nak kira hujung mingggu asyik bergelumang dengan pasir, debu, cat dan peluh
mana nak kira dengan duit tol dan minyak berulang alik
mana nak kira keletihan ezoe bergegas lepas kerja pergi balik ke la cottage
mana nak kira kos aku berulang dari penang ke kl tuk pastikan rumah idaman jadi kenyataan
mana nak kira kos aku sep duit tak shopping tuk rumah punya pasal
alhamdulillah segalanya berbaloi...walau tidak pada mata orang lain, pastinya pada mata aku dan ezoe, mata kami suami isteri.

demi ALLAH, tidaklaa segahmana rumah ini untuk dikecohkan, tapi, mana mungkin dapat dinafikan kegembiraan punya rumah sendiri dengan wang  hasil titik peluuh sendiri. biar kecil..biar comot..biar tidak cun kat mata orang lain...TAPI KAMI BANGGA DENGANNYA

BANGGA dengan ketabahan ezoe utk berkorban masa dan tenaga
BANGGA aku dan ezoe dpt bekerjasama dengan "baik" skali...hahahaha

skrg byk fasa interior saja..
install kitchen cabinet...
install pintu bifold
install hod hood n oven...bla..bla...blaaaa

paling rockk!! tinted cermin tingkap sendiri...**sep duit okayy!!...hahahah

maka dengan itu, jangan ditanya bila mau pindah..masih tiada keputusan tepat.
nantila....smpai masa, pasti ALLAH makbulkan impian kami..


sesi memanjakan diri tiba..=)
vacation mood activated.. tapi yang rabbi malasnye nak buat itinerary..
xpergi jauh mana...dalam malaysia ja..pasport aku mati bulan 8 ni..malas hoii nak g buat
tapi as usual backpacking laa..
so..moga segalanya mengikut perancangan dengan IZINYA..insyaallahh!!!



Monday, April 28, 2014

kisah benar

assalamualaikum...


menulis berdasarkan pengalaman sendiri...=)

aku pengguna tegar pengankutan awam..kalu bukan keretapi, sahih bus. teman idoklaa kaya nau semedang naik flight. jadi, sebagai penduduk marhain, bus dan keretapi murah..**murah pun, menconggak gak tetiap bulan bagi cukup nak travel...uhukkuhukkk

bila bercakap tentang pengangkutan awam, aku paling menyampah bila ulat ulat tiket bersepah sepah dna menghimpit time beli tiket sebab itu aku prefer KTM berbanding bas.biar lambat, tapi perkhidmatan memuaskan.

2 minggu lepas, aku amukan dekat fb.. first time tulis panjang berjela dekat status





itu hanya suku kejadian yang menyebabkan aku geram.. lagi sadis, kau bayangkan ada sorg penumpang kene duduk dekat krusi kecik tepi tangga all da way dari pudu ke penang. walhal harga sama gak die bayar. kalu kene dekat aku sahih aku melenting. adakala, jangan dicabar org yang diam..makin diam, makin bahaya.. sekali kene sembur...memang naya!!

lepas kuar dari hentian duta..aku ingat tamatla penderitaan
tapi tidak adinda adinda sekali.. drebar berhenti rehat dekat utc gopeng. berbulu aku dalam bus bila rehat lebih dari sejam..sejam baiii!! menunggu ake dah dekat 4 jam.. jalan kaki pun aku dah smpai penang kot. 
rasa cam nak melantun lantun biijik mata aku tengok drebar g SHOPPING keperluan rumah seperti beras, tisu, biskut kering dan blaa blaa blaaa dekat mydin..padanlaa berbulu aku tunggu dlm bas. tapi bendul gak aku, tak amik pic sebagai bukti!! tak salah nk shopping kalu 30minit..sbb dah nama pun benti rehat..ikut sukalaa nak mkn ke shopping ke..tido ke..
tapi kalu dah sejam lebih, kau dah kenapa????ingat rombongan cik kiah p shopping naik bas beramai ramai???

finally, aku amik keputusan untuk report kepada SPAD dan alhamdulillah a a respon yang baik dari dorg. harap ada penambahbaikan ..majulah perkhidmatan awam untuk pengguna setia seperti saya!!..ehhh tetiba...=)

Monday, April 21, 2014

17042014 : 29 tahun

assalamualaikum!!

nak tak nak entry ni kene up jugak!!! bukan senang ok nak rase romantis geletis meletis cam ni tetiap tahun...=)

sipi menjejak 30thn...isookayy!! tabah dah redho..=) berserah aje....hahahahha

tahun ini, ezoe bertukar menjadi sweet muit!!
penat penat dari penang...masuk keta, tetiba ada 3 kuntum bunga rosss..terkezut okkkk!! sebak nak nagiss...tp tahan...kang ezoe gelak kat aku..=)

pas tu g dinner kat secrect recipe ..ezoe kate pilih laa kek nak ape...
aku decide nk try durian cheese cake...sedap hoiii!!!! aku suke....
kaw kaw rasa durian dia.. berlahak bau durian..x romantik trus nk kiss kiss..=)

kebiasaan bila smpai rumah ampang, aku akan kutip kutip baju nk basuh...
ezoe letak kotak hadiah atas katil tapi aku boleh tak perasan...p mai p mai dalam bilik tu amik baju....sikit pun xnampak!!
dekat sejam baru menjeritt...................FUYOOOOOOOOOOOOOOO!!!
dapat perfume seketul..aku dok pkai perfume 20hinggit je sbb perfume dah habis..do dptlaa perfume JLO satu...sweet sgtt!!
pas dah bukak hadiah...maka ezoe pun tunjuk perfume die gak!!cehh bday aku,,die pun dpt perfume tuk diri sendiri..percayalahh!!ezoe kaki perfume...aku ade seketul je perfume..tu lah aku lenjan smpai licin.. 

aku bukan cerita bukan kerana  dpt hadiah ke apa..tapi aku BANGGA ezoe cume menjadi romantik....tu inti pati entry ini...bahgia ezoe buat serprais...=)
saya sayang suami saya..=)

ohyaa!!time bday ezoe haritu...aku niatkan nak belikan dia no plate W 120 W which stand for ezoe...tapi malangnya time nk g bid tu, die tutup awal plak dari tempoh sepatutnya...
haiyyaaa....xpe!!ade hikmahnya...=)


Wednesday, April 16, 2014

eg-tukar : realitinya

assalamualaikum....

egtukar guru...sistem yang dah jadi bestfren aku since  last 3 years  n still counting... yezza berzaman, dah 6 kali percubaan. 2014 merupakan tahun ke4 percubaan diiiringi doa moga kesabaran ku melangit tinggi bila asyik keputusan negative je....

aku percaya pada perancangan ALLAH adalah yang terbaik..tapi sebagai manusia, membengkak gak hati dah perasaan bila mana:


  • kau posting x sampai 2 tahun dah dapat tukar semenanjung
  • kau posting x sampai 1 tahun dah dpt balik kampung halaman walau masih bujang
  • kau posting x sampai 2 tahun dah dapat pindah dekat bini/laki...
aduhlaaaaaaa.....yee, rezeki manusia adalah berbeza. pernah ke KPM tuk merayu..
lepas merayu..hati rasa tenang.alasan pegawai sedikit  membantu dan rasional..
antara butiran percakapan pegawai tersebut

  • pertukaran berdasarkan first come first serve.ada org yang lebih lama apply pertukaran berbanding awak tp masih belum dpt bertukar...so bila ada kosong, kita bagi yang dah lamaaaaaa apply 
  • negeri yang awak pohon dah sampai limit guru. kalau awak masuk, peruntukan tak cukup tuk bayar gaji awak.
  • memang ada kekosongan opsyen awak dlm negeri yang dipohon tapi guru yaang mengajar bukan opsyen tak boleh dipindahkan kalu dorang x apply permohonan tukar.
  • kita memberi priority pada mereka yang punya masalah kesihataan yang kritikal dan ancaman keselamatan.
  • awak xkesian ke family yang ada anak tp mak ayah duduk jauh??jadi kita bagi dorg dlu...aku mengangguk tanya bersetuju atas rasional manusia...tapi aku yang kawin 3 thn lebih tp x ngandung sbb dok jauh gak ni hadoo yang kesian kee wey???

pada rasional aku laa...kenapa susah berbenor nak bertukar walhal dah bertahun mintak tukar

  • guru baru posting di posting lebih awl berbanding guru yang memohon pertukaran. bila mana kekosong dah diisi oleh guru baru posting, mmg chancess sgt tipis laa nak lepas..sebagai contoh tahun ini, guru baru posting dari maktab di posting pada                  1. 4.2014.. makanya, kekosong di negeri telah diisi oleh guru baru. sistem pertukaran guru hanya dapat dipohon pada 1.4.2012  - 30.4.2014 bersamaan tarikh guru baru posting. bila mana tmpt dah disi guru baru, celah mana aku nak masuk bulan 6 ni???? ce khabar sket.... 
  • rombakan turut berlaku dalam negeri. sekolah aku sendiri menerima seorang guru yang ditukarkan oleh JPN walhal xmintak tukar pun. dan bestnya, dia adalah guru yang baru setahun posting. rezeki dia. aku terima. tapi mana keadilan tuk guru cam aku??
  • bila ditetapkan peraturan, guru baru, guru KDC/LPBS tidak boleh ditukarkan dan perlulah kekal di sekolah yang diposting dalam tempoh sekurangnya 3 tahun..namun kenapa perlaksanaan hanya pada sesetengah orang?? ade je yang x smpai 3thn  dah bertukar.......
  • KPM mungkin merancang sesuatu tuk membantu kami guru guru yang sekian lama tinggal berjauhan dari pasangan, tapi rasional nya..kenapa tidak dirombak serentak??maksudnya guru baru posting dan guru memohon pertukaran bergerak serentak.. 
  • ataupun guru mintak tukar dan layak untuk memohon pertukaran dipertimbangankan pertukaran. dan ditukarkan terlebih dahulu.kekosongan yang ditinggalkan guru yang bertukar inilah diisi oleh guru baru...
ini rasional pada fikiran aku namun aku tidak tahu permalsahan yang dihadapi di peringkat pertukaran dan posting...
rata rata semua guru kat sekolah bertanya nasib aku tuk pertukaran kali ini...aku jawab..ntahlaa kak...ntah bila laa nak smapai rezeki saya..berdoa jela...
**dorg turut "nampak" apa yang aku fikirkan bila melibatkan proses pertukaran...


rezeki ALLAH maha luas...permudahkanlaa urusan pertukaran ku untuk kali ini...AMIN AMIN YA RABBAL ALAMIN

Wednesday, April 9, 2014

PRB : proses renovation

assalamualaikum....

bersiaran di kala rajin...dok setelkan e-filling, alang alang depan pc...sambung buat entry...
borak borak bab tukang laa ye?? ke nak borak bab bahan/material?? ahhh lambak jelaa apa yang aku teringat kan..kang ada tungging terbalik semua..pandai pandailaa korang susun ye..i is tak rajin.. check je  under label projekrumahbaru (PRB) atau la cottage


  •  tukang rumah / kontraktor pengubahsuaian
bab ni paling kritikal. paling menggigil kepala lutut dibuatnya. kalu tiles n cat xcun ,xpa lagi..boleh pejam mata..kalu dah buat rumah terbarai separuh jalan, duit dah habis...mane ko nak duduk?? rumah beratap rembulan dan bintang???fuh...mintak jauhlaa....
mcm entry PRB lepas, kteorang hanya menggunakan tukang dan bukan company mana mana.jadi risiko adalah berganda. call merata tanya pasal tukang. kebiasaan tukang akan bagi harga sekaki persegi. maksudnya kalau luas kawasan nak reno 20x18sqft, darablaa ngan harga perkaki yg tukang bagi...maka..itulah kos pengubahsuaian secara kasar..=) kos tu termasuk material ye. 

tapi dalam kes aku, kteorang mintak upah secara lampsum tidak termasuk harga bahan. contohnyalaa.. tukang bagi harga rm10K tuk reno, maka kos itu hanyalaa untuk upah dia sahaja tidak termasuk kos bahan, wastage disposal dll berkaitan. untungnya, sebarang bentuk kerja sama anda mengecat, membuat plaster ceiling, wiring dll boleh diarahkan....

and again, tidak mudah. kerja kerja dorang perlu dipantau. 2-3 hari sekali perlu lawat tapak projek. kalu kontraktor, hanya perlu byr dan segalanya dorg uruskan. lebih mudah kan?tapi kos lebih tinggi...terpulang kepada masing masing. tukang ni orang indon tapi dah 6 tahun dkt msia.dah cam mandor dah pun.stakat ni ok.kalu ada yang kteorg xpuas hati, kita tegur dan dia akan baiki. ayat dia...ok, takde masalah...tu je semedang jawapannya.

  • kedai hardware / bahan renovation
pemilihan kedai hardware penting jugak. kalu boleh elakkan dari mecari kedai yang jauh dari tapak projek. kang dia charge kos penghantaran barang plak.bukan sekali ye barang perlu hantar. kekdg seminggu sekali, 2 minggu sekali...gitulaa...
aku dah ezoe amik satu kedai ni area putra perdana jugak. kami beli barang anggaran keperluan untuk seminggu je.. andai ada apa apa keperluan tambahan, tukang aku call ezoe btau. ezoe akan direct call kedai hardware tuk supply barang. slalunya, pagi order brg, ptg sket dia hantar barang. kteorg ada gak letak petty cash dekat harware incase xdpt pergi dlm masa terdekat..so tukang akan g amik barang and tolak dari duit deposit tulaa...hujung minggu, kteorg g collect resit n check barang..kot kotlaa tukang dia amik extra barang plak...

  • wastage disposal
kalu reno rumah jgn lupa part wastage disposal. kiteorang dpt tong smpah dgn rate rm200 sebulan. kalu 2minggu, sewa rm150..so lebih berbaloi amik sewa tuk sebulan..ni tukang yang rekemen. oklaa...


oklaa..bab documentation sume, nantilaa aku borak lain...**kalu rajin



Friday, April 4, 2014

rezeki

assalamualaikum.....


bila bercakap tentang rezeki...terlalu besar maksudnya..
aku tidak dikurniakan rezeki punya anak....
tapi aku punya rezeki kesihatan yang agak baik

aku tidak punya rezeki memiliki cahaya mata
tapi aku punya rezeki memiliki suami yang sentiasa kuat menyokong aku time aku touching ngan mulut lahar orang bergelar manusia hati kering

aku tidak punya rezeki memiliki zuriat
tapi aku punya rezeki "kekayaan" biarpun tidak sekaya mana, namun tidak laa sampat tahap merempat meminta ihsan org yang bermulut "lahar" untuk sesuap nasi

rezeki....
masing masing ada ketetapan rezeki yang Maha Esa tetapkan.
jangan dipertikaian sesama manusia setiap rezeki itu
hanya sekelipan mata, Dia mampu menarik setiap rezeki yang Dia titipkan.

siapa bilang tanpa zuriat tiada cahaya bahagia dalam rumahtangga
siapa bilang dengan punya zuriat rumah tangga tidak bergelora??

jangan mendongak mendabik dada 
hatta rezeki itu sentiasa berubah dengan keizinan dan ketetapanNYA
tundukkan lah egoku untuk sentiasa mengucap syukur dengan setiap rezekiMU

mungkin sekarang aku belum punya zuriat...siapa mampu menolak andai satu ketika aku diberi peluang merasa zuriat kembar 3??
mungkin sekarang belum masanya.....
mungkin sekarang aku hanya punya keinginan tapi tidak punya "kemampuan" membawa amanat bergelar "ibu"..bergelar "mummy"...bergelar "ummi"

ALHAMDULILLAH...aku  punya suami dengan kata perangsang yang kuat...
sampai masa, rezeki pasti tiba...
biar apa jua rezeki yang ENGKAU tetapkan..
dengan hati terbuka berlapang dada..aku terima segalanya dengan redha...

ALHAMDULILLAH YA ALLAH untuk kiriman REZEKI suami sebaik dia.....=)
ALHAMDULILLAH YA ALLAH untuk kiriman REZEKI kesihatan yang baik
ALHAMDULILLAH YA ALLAH untuk kiriman REZEKI yang tidak putus tiba
ALHAMDULILLAH YA ALLAH untuk kiriman rasa bahagia
tempatkanlah egoku di sudut paling bawah dengan hati penuh redha apa jua ketetapanMU
INSYAALLAH.....


Monday, March 31, 2014

PRB : renovation progress

assalamualaikum...
bersiaran hasil lambakan yang ada dlm draft dan tinggal published je...ok..ini lambakan pic renovation progress last 2 weeks...layan pic yang termampu jelaa ye...

prosess membaraikan porch dah lama dah
**bukan ezoe ye??escott ezoe ke site..kekadang..=)


cenggini jadinya hasil baraian porch tu...

view dari depan

view dari dalam rumah
dari dining area ke hall baru





dapur


konsep rumah ni boleh kata 80% atas ezeo...dia suka modern concept..so let it be..
aku ok jelaa...apa yang aku x ok...aku bantah...
progress rumah alhamdulillah lancar. fasa tiles dah habis.pecah otak weyy bab pilih tile.nak murah tapi cantik..itu standett..=) next phase ada cat rumah..warna apa??jenis apa?? tone apa?? feature wall cmna?? ohhhh..........


klik..klik..")