Followers

Thursday, June 27, 2013

la cottage

assalamualaikum..

la cottage........ok!!ni bukan sesaje name aku bagi..tapi ini adalah nama fasa rumah yang aku beli..omputeh woooooooooo!! .....jangan salah sebut sudah lain jadinya. meh cerita serba sedikit tentang rumah ni ye...sharing is caring kan???


  • rumah dan jenis rumah
rumah teres dua tingkat. intermediate unit. built up area aku xsure tp xlaaa besar.1200s/f gitu laa..plus minus. main entrance adalah sliding door SAHAJA tiada pintu kayu.kurang kos grill...muahahahah.tanah..alhamdulillah..ada extra tanah, dalam 10kaki blkg and drive way dalam 20kaki... 4 bilik dan 2 bilik air...ni aku kurang suka..master bedroom xde bilik air sendiri.tp ada door access laa dari dlm blk. tingkat atas xde ruang lepak. kalu ada rezeki lebih, nanti reno kemudian.skrang dok dendiam simpan duit..tinggal berdua je, xyah nak reno sangatlah!!satu lagi aku kurang suka, time cari rumah, aku dah btau ciri yang aku taknak...........iaitu :

*



*




*




*





*




*
**picture credited to google**

rumah aku tangganya adalah begini...teman idoklaa berkenan..tapi, jangan nak diva sangatlah nak memacam syarat kalu duit tak hebat mana sangat...hahahahahahh.finally, aku pejam je mata setuju...huhuhuhuhuhu....ohya!!ni pandangan dalam salah satu sudut kat living hall..

  • kenapa ianya menjadi pilihan
oraitt!!!this is critical question. actually, bukan kami yang memilih rumah la cottage ni tapi gaji kami yang memilihnya..wahahahahah!!niat hati memang nak rumah banglow..wink..wink..tp haruslah sedar kediri.gaji yang sederhana jadi tak perlulah membunuh diri mencipta hutang piutang luar kemampuan semata tuk kemewahan.ukur baju pada badan sendiri..")cukup bersyukur mampu memiliki rumah sendiri dah besar rahmat............=)..

  • neighbourhood
alhamdulillah, masa survey area rumah ni, majoriti penduduknya adalah melayu..saya suka saya suka!!! persatuan penduduk agak kuat. khabarnya, penduduk area putra perdana tidak akan menyewakan rumah kepada warga asing esp niger bagi mengelakan kejadian tidak "seronok"....saya suka..saya suka...tapi kalu xde langsung warga asing area ni memang pentipus dan pembongak laaa.....tapi xlaa meriah sangat... paling penting, aku dah tau, salah sorang kejiranan aku adalah geng uitm, bun n nida...wheett..wheettt!!cuma berbeza fasa.
  • facilities
area ni agak membangun dah.banyak perumahan. so, dalam capaian kurang dari 5km, ada sekolah.dan yang pasti sekolah yang ada aliran khas..=)saya suka..saya suka!! ada tesco, ada masjid, ada econsave, ada deretan kedai runcit, ada klinik kesihatan, ada petrol pam, ada tasik tuk riadah ...kalu urusan rasmi, tak sampai 10 minit dah leh sampai putrajaya.tol pun xde..=) kalu mau gi area KL, MEX pun ade sebelah je...SKVE pun dekat....huishh!!bersyukur sangatlaa semuanya dalam capaian.


ohyaa!!paling dahsyat, rumah ni adalah sangat sangat bermakna...address sama dengan tarikh kawen weyy!!ko hado???sebab tu beria aku ngan ezoe berusaha untuk rumah ini...pelbagai rintangan dan halangan...lepas satu..satu..dan satu masalah timbul, namun, kalu sudah rezeki,pasti tidak ke mana...alhamdulillah!!...ohya!!kalu rajin, fasa pinjaman dan procedure pembelian rumah akan menyusul kemudian...kalu rajin!!complicated hoi...

jangan ditanya bila aku mau pindah..sebab aku lum dapat tukar pun. belum rezeki aku, redho dan terus usaha je...mungkin paling awal pindah hjg thn..tak pun tahun depan...ntahlaaa..malas pk..fasa skrg adalah proses menghantar draft ke company renovation untuk mendapatkan quatation reno..marilah berdoa semuanya murah dan cantik!!hahahahahah....actually, bab ni ezoe memang expert.aku serahkan segalanya kepada dia...bagi dari design layout, 3d hingga submission ke majlis perbandaran..die dah pakar..so, kami dah save banyak part situ..tapi submission majlis mau gak 5k hoii!!....xpe xpe...ada duit kita buat, xde duit kita diam...=)doakan yang terbaik ye................................





8 comments:

Aku Ibu Muda said...

Putra Perdana? jiran aku gak weyy...hahaa...tp aku depan sikit kt tmn tasek puchong-dpn george kent :)

dan sama gak cam ko, rumah je kt sana...tuan ntah kemana2...haha

teedeearr said...

Cmne proses pembelian susah x? Sbb dgr cite pemaju dlu dh bankrupt..ada niat nk beli rumah area ni tp risau proses pindahmilik nnt complicated sbb pemaju..market value rumah area tu brpa ye?

cik iman said...

wani..

seryesly??tapi tu laa...menomad ni xtaulaa bila nak habis...


teedeearr
proses kalu loan swasta insyaallah xbyk karenah tp saya ngan loan gov..complicated sket..yup!!developer dah bankrupt tp ade liquidator yang take over ..so, proses jual beli masih boleh berlaku...market value??kebanyakan rumah area ni tak sama size tanah die walau satu fasa..so..average dlm 270k hingga 3++k laa....

ikhwan said...

Salam, saya pun baru beli rumah kat situ. Saya beli pp15. Selamt berjiran..huhu..

Izham Mazlan said...

InsyaAllah berjiran la kita nanti.. saya pun beli kat pp15..

Emmy said...

Oh... dekat la Iman dgn kami... kitorg seri kembangan... psstt2x... sekolah Muhaimin, SK Putrajaya Presint 18 ada aliran khas... ada tau kaaaa??.... manyak dekat jugak dengan putra perdana ;D ;D

cik iman said...

kak emmy,
oh ye???tq for da info...tp malangnya, kteorg masa apply transfer kene pilih PPD daerah mana..so chances nak di hantar ke negeri lain walau bersebelahan adalah mustahil melainkan sy mtk direct masuk ke putrajaya.skrg ni mtk ke selangor je..

Emmy said...

Orait....

klik..klik..")