Followers

Monday, November 14, 2011

owwhh mann!!luv it

bab masak memasak..memang aku leh salute ezoe..die memang "agak" rajin membantu..time bulan posa lepas, dari opis die, kami trus g pasar ramadhan.pas balik dari pasar ramadhan, die pun sesame singsing lengan baju nk tolong aku..almaklum laa die dapat bini yang mithali, aku pun cakap..."xpelaa, duduk jelaa...ma leh wat sndri, pa rehat je..=P"...xkan nk bukak2 getah tempe pastu tuang lauk dlm pinggan n hidang pun nk mintak rescue bagai...hahahah...
tp datang hari malas die, kekadang plain water pun merayu - rayu mintak aku g amik...

aritu, datang lak mood aku nk berdessert...lame dah aku xwat..bile dah ade mood, mmg laa aku cari gak smpai jumpe bahan nk wat!!..mahal pun aku balun..asal ezoe kenyang=P...sangatlaaa kan..........hahahahahah!!

so hasilnye...............tiramisu lagikk!!!...





aku pernah postkan resipi wat tiramisu ni...memang mudah je...ezoe pun dah expert skali je aku ajar...so, here de recipe....


bahan - bahan (5-6org makan)
  • 1L whipping cream...xkesah ape brand, asal cukup 1L
  • 250g cream cheese...aku prefer philedaphia berbanding tartura,tp..mane2 pun,xde hal...
  • 1 cawan gula
  • biskut marie...ape2 flavor pun xpe..aku penah gune coffee n original...dedua sedap
  • bancuhan pekat coco powder 
  • perahan lemon..anggaran dlm setengah cawan..ikut citarase laa..senang ckp!!..
cara- cara

  • putarkan whipping cream dan cream cheese bersama gula dengan kelajuan sederhana..kekdg kalu agak lmbt sgt..aku bedal speed laju gak..=)..nk mudah..potong cream cheese tu jadi kiub2...putar sehingga bancuhan menjadi kembang.
  • masukkan perahan lemon dan putar sekejap je tuk meratakan jus lemon tu...time nilaa ikut citerase korang..kalu suke masam, lebihkan lemon...kalu x...xyah lelebih...kang jadi lemonade lak...
  • coco powder dibancuh dengan air suam supaya tidak berketul.jgn cair sgt yee..agak - agak sesuai tuk dip biskut tu.
  • celupkan biskut marie ke dlm bancuhan coco powder dan susun dlm bekas.
  • bila selesai satu lapisan biskut, letakan  bancuhan yang dipukul td.proses ini berulang sehingga bancuhan cream td habis.pastikan permukaan terakhir adalah cream.
  • ayakkan serbuk coco sebagai hiasan.
  • sejukkan dlm fridge lebih kurang 3-4 jam sebelum mkn...semlman pun xpe
bagi yang belum pernah merasa tiramisu, rasenye mcm eskrem laa....coco powder tu mmg pahit tp bile dah diblend ngan rase cream cheeese td..mmg mabeles laaa!!..pic ats tu..aku ngan ezoe wat..tp kami wat setengah bancuhan je...berdua je kan??...tp tu pun 4 org leh mkn...kebetulan, esoknye,kawan ezoe ngan gelpren die dtg umah..aku jamu laa menatang ni...esoknye datang mintak lagi weyyy!!hahahahah...
almaklumlaa...umah kami tgkt 13...kawan ezoe yang bujang seramai 3 org kat tgkt 12...mmg maunyelaa aku de "anak- anak teruna" yang perlu dijaga...hampir separuh dari tiramisu tu, mmg ke rumah bawah jela...=P........

**pstt!!tiramisu manhattan pun sangatttttttttt sedapp!!



2 comments:

Miss Aai said...

menarik!tp aku malas nk mencoba.nnt aku dtg umah ko hidangkan tiramisu ni okay.haha

cik iman said...

horaitt!!!..roger je dulu...

klik..klik..")