Followers

Thursday, September 22, 2011

kamus bahasa pantai timur

tadaaaaaaaaaaaaaaaaa.......pintar kan aku????comes out wit my lil interactive dictionary....helping newlyweds yang partner org pantai timur......muahahaha....ezoe kalu balik kampung, nagn aku die bantai berpantai timur...hukallohh!!!aku ni lak bingai sket bab bhase pantai timur....kamus ni bakal menjadi reminder aku...kot laa, nanti aku de anak, leh anak aku google bahasa pantai timur ni kalu tetibe die tersedak xpaham tukwan die kecek...=)muahahahah...

almaklumlaa..dlm family mertua aku..aku sorg je yang org luar...lain nye, majoriti org pantai timur..kalu mak mentua aku kecek lelaju...aku lambat je respon..kalu dorg kecek slow sket..aku leh je ckp..tp sure laa dlm bhasa standet...tp, fmly mertua mmg berusaha tuk berckp luar khusus tuk aku...ngehngeh...ezoe ckp, bile akuu kecek klate, huhh!!burok bunyinye...caittt!!!!!beginner memang layaknye begini..tetb nk aku mederu laju ckp cam kete api....sahih menipussss!!!

nk dijadikan cerita, mase blk kampung ezoe aritu....aku tengah menolong maklong die menghidang mknan tuk sedara ..sepupu sepapat....skali, maklong mintak aku hidangkan air..so, aku pun grab 2 biji gelas yang berdekat nagn aku nk isikan ngan air...tetb maklong aku ckp..."nikar"...at first, aku dengar n xdengar je....so..aku proceed nagn membawa gelas ke tetamu...dengan confident hoekyy!!...tetiba, maklong tu cakap lagi..."nikar...nikar....."..aku dengar bikar..so aku ckplaa...teko ek??<---konfident itu perlu...muahahahah..maklong sebut lagi,..."nikar"..aku balas lagi....."teko??"..muahahaha...berbalas-balas di situ hokeyy!!!!....tetb die ckp...nikar smbil menggaru pale.....hukaloohh!!konfem aku teka teko tu langsung xtepat...yela.., die ckp hidangkan air ..so, kalu ngan gelas..musti partner die teko ataupun jug...xkan laa baldi lak kan??...

bile berbalas tu xde yang membantu..skali aku mula laa terkulat2 kat situ...ngan muke xbersalah aku ckp..."nikar tu ape???"...xde sape jawab.maklong xtau lak nikar tu org luar sebut aku..skali aku pusing cari "yellow pages"..ezoe dah kemane2 dah time ni..hah!!abg ipar aku..."abg yie, nikar tu ape??"..since abg yie ni pun cikgu kat johor..so, sedas je die membantu...NIKAR tu DULANG......caitt!!!!...
aku pun menonong g amik dulang..adik ipar aku bantai gelak2 kat aku..caittt!!!.....


hampir 2 jam berlalu....
kunun nak ngadu kat ezoe laa..........

cik iman: pa, tadi kan maklong sebut nakir kat ma...tp ma xtau...ma igt teko..tp bukan...
ezoe: maklong sebut ape??
cik iman : die sebut nakir....pe ek??kir kir laa...nakir cmtu kot...tp maksud die dulang...nasib abg yie tolong ckp dulang...
ezoe: bukan nakir laa...nikar laaa....<--tersengih nk gelakkan aku laa tu
cik iman : uikk!!hukalohh...cm mungkar nakir lak......ooo nikar......=)



kesimpulannya : 
tuk anak -anak murid sekalian ...berikut adalah beberapa bhasa pantai timur aku blajar..

  1. nikar = dulang
  2. bekwoh = kenduri
  3. jenengro = tido
  4. supik = plastik
  5. niseeeeeeee = gule melaka/nipah
lain- lain yang asas tu ...korang lagi expert kot.....so sekian entry bhase pantai timur...... muahaahah..marilah memertabatkan bahasa negeri anda..=P

2 comments:

.sweet-ants. said...

sy pntai timur belah pahang, tp x penah dgr perkataan tu..belum cukup timur kot?? erk!! mybe tu loghat belah kelate/ganu je pakai

en_me said...

bahasa lain lain, adat resam lain lain, parti politik pon lain lain.. ihiks

klik..klik..")