Followers

Monday, November 2, 2009

Ini Takdirku??...."(


sudah hampir sethn..aku hanye pasrah...menerima diri seadanya....bukan tidak pernah berusaha, namun,sudah berbgai usaha...naek muak laa rase...same je.....

kisah bermula ketika aku baru 18thn..time tu menuntut kat matrik johor...nun di selatan tanah air...dr penang aku merantau semata menuntut ilmu...hahahah..(ayat yang menggelikan diri sendiri.."))..salahkan mamat tu??Xmungkin.....bukan die sgaje...terkebil2 die bile aku nanges...sian lak...sume org pndg je aku time tu..xkurang gak de yang memujuk...tgk cam dak kecik dok teriak tgh2 padang....mmg model laa....hahahah.....yelaa....saket,peduli hape org tgk..aci takk??....

KMJ..tiada divider mahupun pagar memisahkan court volleyball ngan pdg bola...maka,bila2....bola leh bergolek ke sana ke mari...aku leka bermaen...yola,team aku masuk final k?...kuikuikui....(miss dos momentos..huhuhu) tetb...duSSS!!!...bola tendangan kencang mamat ni tepat mengenai tulang belakang ku...tergamam aku jap!!..saket??xtrase pape..tp bile cube melangkah....kaki aku xleh gerak lgsg..cramp...arghh!!...bile dah cmtu..automatic, aku nages..nages kuat~kuat.....dalam otak..paralysed dah ke aku ni??...hmpr 10menet aku kaku....


akibat kejadian tu..aku terus dikejarkan ke hospital...dpt gak pengalaman naek ambulance...pastu,dpt lak naek wheelchair...baru nk gerak...nurse dah mrh...doktor xbagi adik gerak..tulang blkg adik tu bhaye...arghh!!..terlantar aku di katil...mak lak jauh..sob..sob..sob...

akibatnye..aku terpakse melalui sesi fisiotheraphy yang membuhsankan...makan ubt utk tlg yang xsedap...masuk mesin..kuar mesin...tet mggu kne wat appointment...abes nurse unit fisio knl aku....waa......buhsan!!!...finally,aku dah xg wat fisio...aku try gak berubat cara kmpg...bomoh patah...sume laa aku try...n mgkn yang last ni laakot..kaedah dari japan....sesi ni dinamekan pe ek??..ntahlaa...ynag pasti..aku perlu melalui byk sesi...wahh!!buhsan!!....jauh lak tu....



namun,sumenye dah hmpr 5 thn accdnt itu berlalu....pelbgai cara aku terpaksa lalui ats kesilapan yang xtau pape sape aku perlu tunding jari....
  • pada KMJ yang tak wat pagar??yela..xde ciri keselamatan...

  • pada mamat tu??...bukan niat die....xsangaje..kalu saman kaye beb aku???hahahah

  • pada diri sendiri??...aku dlm court aku je..xmasuk court org laen...

aku caye..ni sume takdir...aku trime...aku xleh terlalu aktif kesan dr accdnt ni...xleh agkt brg berat ....xleh duduk terlalu lame..tp sejak de rerama adiah dr mr ezoe..dah leh duk lame sket..aku terima dan insyallah aku terus berusaha utk kembalikan diri ke bentuk asal..")

sesape tau de kaedah lain utk baiki backbone prob..leh laa kongsi..")

18 comments:

azza_irah said...

macam husaini yg kena bungkus ngn toto..kira terapi la ek..ehhhhehh..

sweet.ants said...

simpati dgn awk cikgu iman...
zura xtau camne nk tlg.
klu exercises slow2 tiap2 ari myb dpt mbantu tulang jd kuat

aku dan secalit warna said...

hehhe sabar2..medical checkup lepas masuk jadi cikgu so selamat:p

..::..ein..::.. said...

salam...
dl ayh pun problem backbone after xcdnt dgn bas..hmpir2 kena wat MRI n operation..tp ayh guna cara traditional..pakcik 2 asal tanjung karang..tp ein xtau rumah dia..dh 2 thn berlalu xcdnt 2..alhamdulillah, skrg ayh dh ok..dh leh wat keje berat..kaedah 2 nama sangkar putong (bahasa jawa)...ms kat hsptl, ayh kena guna baju besi utk support badan..nnt tgk kat blog ein ye..sbb nak upload pic ayh dl

ezany said...

laki tu nak ngurat kot.. tp len macam lak cara dia guna tu..

kuat gak ek dia tendang tu.. sampai skang ade kesan sampingan lg..

ntak tau la camne nak bg sembuh.. minum anelene kot.. hehe..

cik iman said...

azza...
hahahh...alala2...tp terapi ni best..mcm ats krusi osim..de msin bwh badan gerak...")


sweet.ants...
exercise ye??tu mslhnye..MALAS!!..")

A&SW...
medical checkup??hahahahhaah...backbone tu prob kat bwh..kat joint pelvis...so xnmpk kalu xray besa..")

ein..
saye mgkn xteruk mcm ayah ain..xde laa pkai baju support bdn tu...infra red adelaa....neway,TQ for dat info..")

ezany..
hahah..melampau laa ngorat camtu wak..
tp since dat incidnt..ari2 dak tu cari saye n tnye khabar...caring trus..hahahahaha

KoolPhoto.com said...

Doa! Doa! Doa!

sweet.ants said...

wow! ntah2 org yg wat cikgu injured tu jodoh u...hahhaha

fAkHrUL aYsRaF said...

cian2

MaizaC'Joe said...

adk sy tulang belakang dia renggang. treatment di kedah madical centre KMC di samping tue brubat kg sama. Alhamdulillah dh ok la.. nak tak try brubat kg.. sy bleh br contact nmber.. klu nak bg tau sy ok.. bomoh kg tue kt kedah.. ramai yg dia dh brjaya ubatkan.. kita hanya mampu berusaha aja.. yg nak memberi dia..

KamarulR said...

kesian saya
xpe sabar
dugaan Allah nak uji iman hambanya
cadangan saya minumla susu banyak-banyak :D

cik iman said...

koolphoto..
itu kaedah yang xleh tinggal...")

sweetants...
xdelaa...skrg dah lost contact ngan die..name die pun dah lupe..")

fakhrul asyraf..
hehehe...sian ek??...nk wat cmne..

maizac' joe..
oo yeke?..nape die leh jadi cmtu??..saye kalu lebih aktif kemgknan nk jd slipped disc leh..tu riso gak...nnt pape saye btau awk k??...thankz for dos info dear..

kamarulR..
susu??saye ni jns xleh mnm susu..nnt muntah..tu hospital bagi suplment pil ganti susu...ari2 mkn tu je..

KamarulR said...

hmm ok la tu
jangan lupe makan ubat .
nanti sihat walafiat balik
jangan lupe doa dan amalkan solat hajat tau :D

IxoR@ said...

ermm...sabar la...kena tabah hadapi..yg penting...jangan cuba angkat atau buat kerja2 berat...

dapatkan nasihat doktor selalu...gi medical check up....insyallah semuanya kembali okey...

Luth Textile said...

erm.. kena pakai satu baju yg sokong tulang belakang, ala - ala robot asimo tu

alang said...

Uik.Skrang ni boleh gerak mcm biasa eh? Mean takyh guna support pape? Apapun just boleh doakan semoga sehat n sembuh seperti sediakala ya. InsyaAllah.

cik iman said...

alang..
dah leh gerak cm besa dah...tp skrg ni kne jage laa..xleh lasak..cume saye ni lasak orgnye..huhuhu

Emmy said...

bila lak la yg iman sakit belakang ni, tak tahu pun....nak suh makan ubat apa pun tak tahu...hmm...sabaq la noo...kurengkan kelasakan....

klik..klik..")